Είναι το IQ πιο σημαντικό από το EQ;
Στα χρόνια σχολικής φοίτησης ενός ατόμου, ένα υψηλό IQ είναι βέβαιο ότι θα τους κάνει να περάσουν με πετούντα χρώματα. Όλοι ακούμε για το Albert Einstein που έχει το μεγαλύτερο IQ, όλοι ακούμε ότι η νοημοσύνη είναι κάτι που μας οδηγεί μακριά από την άποψη των εκπαιδευτικών επιτευγμάτων. Ενώ είναι ένα σύνολο ζωτικών δεξιοτήτων ζωής, υπάρχει κάτι άλλο που έχει σημασία ...
Συναισθηματική νοημοσύνη . Αυτό μπορεί να ακούγεται ως ένα οξύμωρο σε μερικούς, καθώς συχνά τείνουμε να παίρνουμε συναισθήματα και νοημοσύνη ως δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Αλλά πραγματικά, αυτά τα δύο πράγματα που συνθέτουν κάνει κάτι που εγγυάται γενική επιτυχία στη ζωή . Έχει οριστεί ως "η ικανότητα να παρακολουθεί κανείς τα συναισθήματά του και των άλλων ανθρώπων". Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα να διαχειρίζονται τα συναισθήματα , να δέχονται ατέλειες, να έχουν την ενσυναίσθηση για τους άλλους και να έχουν ορισμένες κοινωνικές δεξιότητες .
Οι άνθρωποι που έχουν υψηλά ερωτηματικά συνήθως τείνουν να γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο, φυσικά έχοντας την ικανότητα να σκέφτονται γρήγορα, να κάνουν διανοητικούς υπολογισμούς, να δουλεύουν με μαθηματικά, λογικές, αριθμούς κλπ. Ενώ η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι που μπορούμε να βελτιώσουμε, επιδεξιότητα. Παρόλο που μερικοί άνθρωποι είναι φυσικά πιο έξυπνοι από άλλες, έχετε την ευελιξία να κερδίσετε περισσότερο EQ με την πάροδο του χρόνου.
Έχω ήδη μιλήσει για τη σημασία του ελέγχου των συναισθηματικών σκανδαλισμών μας στην τελευταία μετα-μάθηση για να εντοπίσω τις συναισθηματικές αναβρασμούς και να ασχοληθώ ενεργά με αυτούς.
Μαζί με αυτό, είναι επίσης πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τα συναισθήματα των άλλων , κάτι που ονομάζουμε ενσυναίσθηση. Ενώ αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να πούμε απ 'ό, τι γίνεται, σημαίνει να προσπαθείς και να κοιτάς τα πράγματα από την οπτική γωνία του άλλου προσώπου, βάζοντας τον εαυτό σου στα παπούτσια και προσπαθώντας να τα σκέφτεσαι ή να τα νιώθεις. "Να είσαι αρκετά ταπεινός για να ξέρεις ότι δεν είσαι καλύτερος από οποιονδήποτε και αρκετά σοφό να γνωρίζεις ότι είσαι διαφορετικός από τους υπόλοιπους!"
Ο έλεγχος των συναισθημάτων, η κατανόησή τους, η σύνδεση με τους άλλους, η κατανόηση των συναισθημάτων τους, η σωστή και συνετή διαχείριση των σχέσεων είναι πράγματα που χρειάζονται πρακτική. Απαιτούν μια αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Το EQ και το IQ σίγουρα δεν είναι αντίπαλοι του άλλου. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε υψηλά επίπεδα και των δύο, και αυτό μας οδηγεί σε μια πιο αυθεντική, επιτυχημένη και πιο ευτυχισμένη ζωή.
Στο σώμα μας, οι 5 αισθήσεις μας στέλνονται στον εγκέφαλο με τη μορφή ηλεκτρικών σημάτων που περνούν μεταξύ του περιφερικού νευρικού συστήματος (νεύρα και νευρώνες) και του κεντρικού νευρικού συστήματος (μέχρι το νωτιαίο μυελό στον εγκέφαλο). Αρχικά εμφανίζονται « συναισθηματικά » στην περιοχή του Limbic πριν μετακινηθούν στο Frontal Lobe ή στην ορθολογική περιοχή επεξεργασίας (υπεύθυνη για την κωδικοποίηση πολύπλοκων λογικών και ορθολογικών πληροφοριών). Οι περιοχές Limbic και Frontal επικοινωνούν και εργάζονται σε αλληλοδιαδόχιση, αυτή είναι η πηγή του EQ. Αλλά η πρόκληση είναι ότι η περιοχή των περιοχών μπορεί εύκολα να υψώσει τον μετωπιαίο λοβό επειδή επεξεργάζεται τα δεδομένα πριν φτάσει στον μετωπιαίο λοβό. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να ασκείστε τη συναισθηματική νοημοσύνη. "Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι για να απαλλαγούμε από τα συναισθήματα. Μάλλον πρόκειται για τον έλεγχο και τη χρήση τους προς όφελός τους. "
Και εγώ ως άτομο που είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένο σε θέματα όπως η επιστήμη και τα μαθηματικά που απαιτούν γνωστική νοημοσύνη, άρχισα να συνειδητοποιώ τη σημασία της ύπαρξης εξίσου καλά συντηρημένης συναισθηματικής νοημοσύνης.
-Σαγιάνια
https://saania2806.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου