“Δίαιτα από… Δευτέρα” –
Γιατί αυτή η σκέψη είναι καταστροφική;
“Θα ξαναρχίσω από Δευτέρα. Όταν ηρεμήσουν τα πράγματα στην δουλειά, μόλις μεγαλώσει λίγο το παιδί, όταν θα έχω περισσότερο χρόνο…”. Όλοι μας έχουμε κάνει τέτοιες σκέψεις και όχι μόνο στην διατροφή. Σε πολλούς τομείς της ζωής μας, θελήσαμε να σταματήσουμε όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας αυξήθηκαν.
Δεν λέω, είναι δελεαστικό! Γι’αυτό άλλωστε υπάρχουν και τα new year’s resolutions «Θα κάνω μια νέα αρχή! Με την καινούργια χρονιά, θα γίνω άλλος άνθρωπος!». Στην πραγματικότητα, αυτή η σκέψη σου κάνει κακό! Είναι από τους πιο γρήγορους και σίγουρους τρόπους να σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό και τα σχέδια σου.
Όταν σκέφτεσαι πως θα ξεκινήσεις από την αρχή, αισθάνεσαι ανακούφιση, η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι αργότερα θα βρεθεί η κατάλληλη, μαγική στιγμή. Αυτό που δεν συνειδητοποιείς είναι το εξής:
“Ποτέ δεν θα υπάρξει η κατάλληλη στιγμή! Ποτέ οι συνθήκες δεν θα είναι καλύτερες, γιατί πολύ απλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει το μέλλον!”
Ακριβώς για αυτό το λόγο είναι και τόσο διάσημες οι δίαιτες express. Τι μαθαίνεις μέσα από αυτά τα σύντομα προγράμματα; Πώς να αδυνατίσεις γρήγορα, όταν όλες οι συνθήκες είναι ιδανικές. Τι δεν μαθαίνεις; Πώς να αποκτήσεις (ή να παραμείνεις) τα κιλά που θες, υπό κανονικές συνθήκες, σε μια φυσιολογική, γεμάτη υποχρεώσεις, τρέξιμο, εκπλήξεις και δυσκολίες καθημερινότητα.
Η αποτυχία σου λοιπόν να διατηρήσεις τα κιλά που χάνεις, δεν έχει να κάνει με την επιμονή και την αυτοπειθαρχία σου. Δεν είσαι ανίκανη να διατηρήσεις μια δίαιτα! Πολύ απλά, δεν εκπαιδεύτηκες σωστά ώστε να μπορείς να διατηρήσεις ένα σωστό τρόπο διατροφής, υπό κανονικές συνθήκες.
Τι γίνεται λοιπόν όταν τα πράγματα δυσκολεύουν; Πατάς το κουμπί “παύση” και το αφήνεις στην άκρη για όταν θα μπορέσεις ξανά (επιστρέφοντας στις παλιές συνήθειες). Κι έτσι κλείνεσαι μέσα σε ένα φαύλο κύκλο!
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείς να σταματήσεις την προσπάθειά σου, θέλω να κάνεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: “Τι θα είναι διαφορετικό αν ξεκινήσω πάλι αργότερα;”. 9 στις 10 φορές η απάντηση θα είναι… “τίποτα”! Τίποτα δεν θα είναι διαφορετικό! Το άγχος στην δουλειά θα είναι το ίδιο. Η καθημερινότητα θα έχει τα πάνω και τα κάτω της και όλα θα συνεχίζουν να είναι όπως ακριβώς και τώρα.
Δεν μπορείς να πατήσεις το κουμπί “παύση” στις οικογενειακές υποχρεώσεις, στη δουλειά, στα προβλήματα. Ούτε μπορείς όμως να το κάνεις και στην υγεία και στον τρόπο που τρως. Τι μπορείς να κάνεις; Άσε το κουμπί “παύση” κι απλά χαμήλωσε την ένταση!
- Αν το να μαγειρεύεις καθημερινά και να γυμνάζεσαι 4 φορές την εβδομάδα φαίνεται βουνό, στόχευσε σε ευκολότερα.
- Οργάνωσε τα γεύματα σου ώστε να μαγειρεύεις λιγότερο (αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει πολύ).
- Γυμνάσου τις μισές φορές. Ανέβα στους μισούς ορόφους με τις σκάλες και τις υπόλοιπες με το ασανσέρ.
Το συμπέρασμα ποιο είναι; Κάθε φορά που σκέφτεσαι ότι θες να τα παρατήσεις, για να ξεκινήσεις όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες σκέψου ότι:
“Ποτέ οι συνθήκες δεν θα είναι κατάλληλες!”
Μην τα παρατήσεις! Απλά προσπάθησε να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου στα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς που σε δυσκολεύουν. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα τέλειο. Χρειάζεται απλά να ξεκινήσεις να το κάνεις!
Στυλιανοπούλου Γεωργία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
https://gynaikaeimai.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου