Φυσικό ή τεχνητό, ποιο είδος χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι πιο οικολογικό ;
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί το κεντρικό στοιχείο στολισμού των Χριστουγέννων. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες επηρεάζουν συνήθως τις αγορές των καταναλωτών για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ποιο είδος είναι όμως πραγματικά πιο οικολογικό: ένα φυσικό ή τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Από τη μια είναι η εικόνα της συνεχής μείωσης των δασών και από την άλλη η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των τεχνητών δένδρων που εύκολα μπορεί να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι τα τεχνητά είναι καλύτερα. Είναι όμως έτσι ;
Η "επαναχρησιμοποίηση" είναι ένα από τα 3R - Reduce, Reuse, Recycle (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση) (1) - και είναι αλήθεια ότι ένα τεχνητό δέντρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, τα τεχνητά δέντρα είναι κατασκευασμένα από μη ανανεώσιμους πόρους, ενδέχεται να περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.
Τα σημερινά τεχνητά δέντρα κατασκευάζονται συνήθως με μέταλλο και (PVC) , ένα μη βιοαποικοδομήσιμο πλαστικό που προέρχεται από πετρέλαιο. Επιπλέον, πολλά παλαιότερα μπορεί να περιέχουν μόλυβδο ( χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής στη διαδικασία παρασκευής).Αυτό σημαίνει ότι αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια, αλλά δεν είναι ανακυκλώσιμα και μετά από κάποια χρόνια(ένα τεχνητό δέντρο συνήθως κρατείται κατά μέσο όρο από πέντε έως επτά χρόνια) θα καταλήξουν σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής για αιώνες. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα από αυτά τα τεχνητά δέντρα έχουν εισαχθεί και μεταφερθεί πιθανώς από την Κίνα , πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Συχνά υποστηρίζεται ότι ένα τεχνητό δέντρο είναι πιο πράσινο καθώς το CO2 που εκπέμπεται από την παραγωγή του είναι κατανεμημένο στα χρόνια που το χρησιμοποιούμε. Αυτό όμως είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση (10 + χρόνια) , και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες πχ μόδα, μετακομίσεις, διαζύγια κλπ. Σύμφωνα με το Carbon Trust ένα τεχνητό τεχνητό δέντρο μήκους δύο μέτρων έχει διπλάσιο αποτύπωμα άνθρακα από ένα φυσικό δέντρο που καταλήγει σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής (2).
Ένα ακόμη μειονέκτημα για τα τεχνητά δένδρα είναι το πρόβλημα της αποθήκευσης τους. Πρέπει να φυλάσσονται για 11 μήνες και θα χρειαστεί να υπάρχει αποθηκευτικός χώρος.
Το Ίδρυμα David Suzuki διενήργησε μια ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός τεχνητού χριστουγεννιάτικου δέντρου έναντι ενός φυσικού χριστουγεννιάτικου.Το συμπέρασμά τους ήταν ότι, λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους, το φυσικό δέντρο είναι η καλύτερη επιλογή (3)
Τα φυσικά δένδρα παρέχουν φυσικό περιβάλλον για την άγρια φύση και, κατά την ανάπτυξή τους, απομονώνουν άνθρακα, γεγονός που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Ένα καλλιεργημένο δέντρο απορροφά περισσότερους από 1 τόνους CO2 καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής του, κάθε στρέμμα καλλιεργούμενων δέντρων παράγει αρκετό οξυγόνο για τις καθημερινές ανάγκες 18 ατόμων. Μετά την περίοδο των διακοπών, τα φυσικά δένδρα μπορούν μέσω φυσικών διεργασιών να κομποστοποιηθούν και να αποδομηθούν από το περιβάλλον.Τα υπολείμματα τους θα έχουν μετατραπεί σε πλούσιο έδαφος.
Οικολογική λύση είναι επίσης να μη αγοράσετε τεχνητό δένδρο αλλά να αξιοποιήσετε την δημιουργικότητα σας και να φτιάξετε ένα δένδρο από ανακυκλωμένο χαρτόνι, ξύλο ή άλλο ανακυκλώσιμο υλικό κερδίζοντας παράλληλα και ποιοτικό οικογενειακό χρόνο. Αν όμως έχετε ήδη ένα τεχνητό δέντρο, συνεχίστε να το χρησιμοποιείτε και να το κρατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αναζητήστε περισσότερες οικολογικές επιλογές, όταν έρθει η ώρα να το αντικαταστήσετε. Τα τεχνητά δέντρα αν και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν δεν σημαίνει ότι η ζωή τους πρέπει να τελειώσει όταν δεν τα θέλετε πια. Υπάρχουν εθελοντικές οργανώσεις, εκκλησίες και φιλανθρωπικά ιδρύματα που μπορούν να τα δεχθούν αν είναι σε καλή κατάσταση.
(3) https://davidsuzuki.org/queen-of-green/eco-friendly-christmas-tree-ideas/
(4) Όσοι επιλέξουν φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο καλό θα είναι να ελέγξουν την ειδική μολυβδοσφραγίδα στη κορυφής τους) προκειμένου να βεβαιωθούν ότι προέρχονται από αδειοδοτημένες καλλιέργειες και όχι από λαθροϋλοτομία.
Photo credits : Pixabay
Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
https://www.apenantioxthi.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου