Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΖΥΜΑΡΙΚΟ (ΑΥΤΑΚΙ ) ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ  ΖΥΜΑΡΙΚΟ (ΑΥΤΑΚΙ ) ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

orechiette brocoli e salsiccia


Γεια σας. Για σήμερα θα προτείνω ένα τυπικό πιάτο της νότιας Ιταλίας (Puglia) ως orecchiette* με σάλτσα μπρόκολο και λουκάνικο 

 * Το Orecchiette ( προφορά [orekkjɛtte] , η μοναδική orecchietta , από την ιταλική orecchia , που σημαίνει 'αυτί' και -etta , που σημαίνει 'μικρό') είναι ένα ζυμαρικό τυπικό της Απουλίας , μιας περιοχής της νότιας Ιταλίας . Wikipedia

Το όνομά τους προέρχεται από το σχήμα τους, το οποίο μοιάζει με ένα μικρό αυτί.   ζυμαρικά τυπικά σε αυτόν τον τομέα που  θα τα φτιάξουμε φρέσκα γιατί δεν είναι εύκολο να τα βρείτε στο σούπερ μάρκετ Διαφέρει από τα άλλα για το σχήμα του σαν αυτιού, είναι κοίλο και η  επιφάνεια του τραχειά. Τα ζυμαρικά είναι διαφορετικά από τα συνηθισμένα και χρειάζονται λίγα πράγματα για να εντυπωσιάσετε τον καλεσμένο σας και να έχετε ένα χαμηλό κόστος.Η αρχική σάλτσα γίνεται με "ζαχαροκάλαμο" που μαγειρεύεται μαζί με τα ζυμαρικά και σοτάρεται με σκόρδο και λάδι, Προτιμώ αυτή τη σάλτσα με μπρόκολο και λουκάνικο και μπορεί να συνδυαστεί με μια σάλτσα μπολονέζ ή με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και τυρί ή με άλλα λαχανικά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μεσαία-χαμηλή δυσκολία
Συνολικός χρόνος προετοιμασίας για φρέσκα ζυμαρικά 1 ώρα και 20 λεπτά
Δόση για 4 άτομα
Χαμηλό κόστος

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

Για φρέσκα ζυμαρικά:

450 γρ. από αλεύρι σιμιγδαλιού
260 ml νερού (κατά προσέγγιση ποσότητα)
20 ml εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου 

Η σάλτσα:

800 γρ. από μπρόκολο
200 γρ. λουκάνικο
μισό κρεμμύδι και 3 σκελίδες σκόρδο
μερικά λεπτά ψιλοκομμένα τσίλι
40 ml του ελαιολάδου ή περισσότερο 
μισό ποτήρι λευκό κρασί
40 γρ. του βουτύρου
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι και μαύρο πιπέρι που χρειάζεστε

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Αρχίζουμε να φτιάχνουμε τα φρέσκα ζυμαρικά: 
Βάζουμε το αλεύρι πάνω στο τραπέζι σαν ένα ηφαίστειο, προσθέτουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο νερό και σιγά-σιγά, αναμιγνύουμε με το ένα χέρι για τη μια πλευρά και το άλλο στην άλλη, μέχρι να πάρουμε μια ομαλή μπάλα χωρίς εξογκώματα και λεία. Μόλις είναι έτοιμο, το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20-25 λεπτά στο ψυγείο ..

 Ενώ περιμένουμε  προετοιμάζουμε τη σάλτσα: 
Καθαρίζουμε το μπρόκολο, αφαιρούμε το σκληρότερο μέρος, και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά, όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε αφήνοντάς το να κρυώσει σε κρύο νερό και στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια με ένα μαχαίρι 
Τώρα σε ένα τηγάνι μαγειρεύουμε το κρεμμύδι το σκόρδο ψιλοκομμένα, με ελαιόλαδο και με μια κουταλιά νερό και μόλις το κρεμμύδι είναι μαλακό προσθέτουμε το κρεμμύδι τη πιπεριά το τσίλι και το λουκάνικο  κομμένα σε κομμάτια.
Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, σβήνουμε με λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί και τελικά βάζουμε μαζί στο μαγείρεμα και το μπρόκολο για 10 λεπτά, ρυθμίζοντας το αλάτι και το μαύρο πιπέρι προσθέτοντας λίγο νερό, αν στεγνώσει πάρα πολύ. 

Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, σβήνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε με τα φρέσκα ζυμαρικά: 
Παίρνουμε τη ζύμη και τη κόβουμε σε 6-7 κομμάτια. Κάθε κομμάτι το επεκτείνουμε σαν φίδι δουλεύοντας το με τα χέρια μας, (το κάνουμε λίγο πιο λεπτό από το Ιταλικό ζυμαρικό nokki ) μακρύ και λεπτό. Μετά το κάθε φίδι θα το κόψουμε σε κομμάτια 1 cm. Σε κάθε κομμάτι έχουμε στη μία πλευρά το δάχτυλο και την άλλη, τη πετάμε με ένα στρογγυλό μαχαίρι που σπρώχνει προς τα κάτω με τρόπο που παίρνει το σχήμα ενός κελύφους. Τώρα κάθε κέλυφος το βάζουμε ανάποδα πάνω στον αντίχειρα πιέζοντας ελαφρά. Κάθε ζυμαρικό που ετοιμάζουμε το βάζουμε σε ένα δίσκο καλά χωρισμένο μεταξύ τους μέχρι να τελειώσουμε όλη τη ζύμη ... Λοιπόν μόλις το κάνουμε όλα τα μαγειρεύουμε σε αλατισμένο νερό για 7-8 λεπτά, Το αποστραγγίζουμε, ρίχνουμε την προετοιμασμένη σάλτσα, σοτάρουμε με βούτυρο και παρμεζάνα, ρυθμίζουμε το αλάτι και όταν όλα είναι καλά συγχωνευμένα, το σερβίρουμε. για ο,τι ερωτήσεις ή απορίες έχετε γράψτε μου στο ίδιο blog. Χαιρετισμούς σε όλους. Θα επανέλθω με περισσότερες συνταγές.

orechiette brocoli e salsiccia

Garrucha, Almería, España

https://cocinaitaly.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λίβανος: Για παραβίαση της κατάπαυσης πυρός με τη Χεζμπολάχ κάνει λόγο το Ισραήλ – Τι συνέβη

Λίβανος: Για παραβίαση της κατάπαυσης πυρός με τη Χεζμπολάχ κάνει λόγο το Ισραήλ – Τι συνέβη Λίβανος, σύνορα με το Ισραήλ (AP Photo/Ohad Zwi...