Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Οι γιατροί στη Σκωτία συνταγογραφούν τη φύση στους ασθενείς τους

Οι γιατροί στη Σκωτία συνταγογραφούν τη φύση στους ασθενείς τους


Φανταστείτε να πάτε στο γιατρό σας και αντί για ιατρική συνταγή για κάποιο φάρμακο, να σας δώσει μια συνταγή για 30 λεπτά περίπατο στη φύση.Οι γιατροί στο Shetland της Σκωτίας  είναι εξουσιοδοτημένοι να συνταγογραφούν "τη φύση" στους ασθενείς τους ! Είναι το πρώτο πρόγραμμα του είδους του στο Ηνωμένο Βασίλειο και επιδιώκει να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τη διαταραχή έλλειψης προσοχής, το άγχος και να αυξήσει το αίσθημα της ευτυχίας σε όσους πάσχουν από διαβήτη, ψυχικές ασθένειες, στρες, καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα. ( Ο όρος συνταγογράφηση δεν έχει συμβουλευτική χρήση αλλά καλύπτει άδειες από την εργασία και αποδίδει οικονομικά οφέλη στις δημοτικές αρχές που φροντίζουν τους υπαίθριους χώρους και πάρκα).

Οι ενδείξεις για τα οφέλη από το χρόνο που αφιερώνεται στη φύση για την ψυχική και σωματική υγεία είναι πολλές. "Τα φυσικά και διανοητικά οφέλη από τη σύνδεση με τη φύση έχουν αποδειχθεί πολύ καλά από πολυάριθμες μελέτες" . Αρκούν μόλις 90 λεπτά περιπάτου σε ένα μεγάλο πάρκο ή σε ένα δάσος περιοχή, για να υπάρξει μείωση της δραστηριότητας στο τμήμα του εγκεφάλου σας που συνήθως συνδέεται με την κατάθλιψη (1). Οι εξορμήσεις στη φύση, όχι μόνο μειώνουν την αρτηριακή πίεση (2),το άγχος (3) και αυξάνει την ευτυχία (4) , αλλά μειώνει την επιθετικότητα (5) , τα συμπτώματα ΔΕΠΥ (6), και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα (7).

Ασθενείς που αντιμετώπιζαν προβλήματα, όπως άγχος, και κατάθλιψη, ανέφεραν ότι βελτιώθηκαν, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Leeds Beckett.
"Η συνταγογράφηση θεραπείας στη φύση εξοικονομεί και χρήματα για τους ασθενείς αλλά και για το κράτος αφού μειώνει το κόστος υγείας και έχει πολλαπλά οφέλη σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις και δήμους .Υπάρχει κοινωνική απόδοση 8.50 λιρών για κάθε 1 λίρα που επενδύεται σε προγράμματα εθελοντισμού στη φύση, στη συλλογή και καθαρισμό απορριμμάτων από την ύπαιθρο και τις ακτές τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία υγιεινών τρόπων ζωής των πολιτών αντιμετωπίζοντας προβλήματα όπως η σωματική αδράνεια ή η μοναξιά. Η έρευνα του Shetland NHS Board (Υπηρεσία Υγειονομικής Περίθαλψης ) έδειξε ότι το 95 % των ανθρώπων που ξεκίνησαν με χαμηλή ψυχική υγεία βελτιώθηκαν σε έξι εβδομάδες αφού δούλευαν στη φύση για πέντε έως έξι ώρες κάθε εβδομάδα.Η RSPB Scotland δημιούργησε ένα φυλλάδιο και ένα ημερολόγιο εποχιακών δραστηριοτήτων χρησιμοποιώντας τοπικές γνώσεις και κατανόηση της σύνδεσης των ανθρώπων με τη φύση, που βοηθά τους γιατρούς να περιγράψουν τα οφέλη της φύσης για την υγεία και παρέχει πολλές ιδέες για να να πυροδοτήσουν τη φαντασία των ασθενών τους .

Στην Ιαπωνία ήδη από τη δεκαετία του 80, είχαν ανακαλύψει τα οφέλη από την επαφή με τα δάση. Είχαν διαπιστώσει ότι μόνο δύο ώρες στο δάσος θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση του αίματος και τις ορμόνες του στρες και να ενισχύσουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Επιπλέον, οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από δέντρα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Η πρακτική αυτή της επαφής με το δάσος ονομάστηκε shinrin-yoku ( forest bathing) ή δασοθεραπεία και από τότε η Ιαπωνία έχει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής. Γίνεται από πιστοποιημένο οδηγό-θεραπευτή.


(1) http://www.pnas.org/content/early/2015/06/23/1510459112
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26886475
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3987044/
(4) https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797612464659
(5) http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.644.9399&rep=rep1&type=pdf
(6) https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp.1408215
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20487629

Photo credit : Pixabay

https://www.facebook.com/apenantioxthi.blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βολεύεσαι ή φοβάσαι;

  Βολεύεσαι ή φοβάσαι; Όπως μας το διηγήθηκες … GynaikaEimai 21 Ιανουαρίου 2025 Τελικά είμαστε στην εποχή του βολέματος; Πόσο άχαρο και πόσο...