Το σχέδιο αφορά τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες  της Άγκυρας να αποκτήσει επιρροή στις μουσουλμανικές μειονότητες σε Ελλάδα, Νότια Βουλγαρία, Βοσνία, Σερβία, Αλβανία, μέσω της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet).
Η εφημερίδα της Βουλγαρίας Trud ανέφερε ότι η Τουρκία είχε διαθέσει 6 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τζαμιού στη νότια βουλγαρική επαρχία Καρντζαλί και ήταν το πιο δαπανηρό έργο κατασκευής σε αυτό το τμήμα της χώρας.
Η Βουλγαρία ήταν το επίκεντρο του πιο έντονου ενδιαφέροντος από την Άγκυρα τα τελευταία χρόνια.
Η Βουλγαρία έχει αναλογικά τη μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα στην Ευρώπη η οποία ανέρχεται στο 15% του πληθυσμού της!

Η τουρκική θρησκευτική υπηρεσία Diyanet απέκτησε ευρεία επιρροή, υπογράφοντας συμφωνίες με τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τα Σκόπια, το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιζιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν.
Στόχος αυτών των προσπαθειών ήταν να εξαπλωθεί διεθνώς η τουρκική επιρροή μέσω της μουσουλμανικής θρησκείας, οικοδομώντας παράλληλα την εικόνα μιας Τουρκίας, που αποτελεί την χώρα-ηγέτη του ισλαμικού κόσμου.
Οι πολιτικές αυτές όμως της Άγκυρας στα Βαλκάνια προκαλούν αντιδράσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις χώρες της περιοχής.
Για τον ιδρυτή του Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτικής του Κοσόβου Lulzim Peci, τα τζαμιά που έχτισε στα Βαλκάνια η Diyanet, σχεδιάστηκαν για να διαδώσουν το όραμα του Τούρκου προέδρου Ρ.Ν. Ερντογάν για το Ισλάμ.
«Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που επενδύονται σε οικοδόμηση τζαμιών έχουν να κάνουν με το σύμβολο της τουρκικής υπεροχής και επιρροής όχι μόνο σε ότι αφορά την Θρησκεία αλλά ξεκάθαρα την πολιτική” , δήλωσε ο Α. Πέτσι από το Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.
Η πολιτική αυτή του Ερντογάν στα Βαλκάνια έφερε απτά οφέλη, όπως φάνηκε όταν ο ίδιος επέζησε από την προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016. Την επόμενη μέρα συγκεντρώθηκαν μεγάλα πλήθη στα Σκόπια, τη Βοσνία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο για να δείξουν την υποστήριξή τους στον Ερντογάν.
«Οραματίστηκε με σαφήνεια, δυνατότητες και μηχανισμούς στα Βαλκάνια ο Ερντογάν, τους οποίους θα αξιοποιεί και θα χρησιμοποιεί όποτε το θέλει», ανέφερε ο ιστορικός Χέμαλ Αχμέτι.
Οι Ρουμάνοι μουσουλμάνοι όμως ήταν οι πρώτοι που ήρθαν αντιμέτωποι με τις κινήσεις της ύπουλης εξουσίας του Τούρκου προέδρου, οδηγώντας σε ακύρωση της κατασκευής Τζαμιού στο Βουκουρέστι πέρυσι.
Η επιρροή της Τουρκίας στη Βουλγαρία είναι πολύ πιο βαθιά: Σύμφωνα με ένα πρωτόκολλο που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1998, η Τουρκία πληρώνει τους μισθούς των 600 ιμάμηδων στη χώρα.
Ο νόμος πέρασε στις 28 Μαρτίου, αλλά το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών εξοργίστηκε από μια πρόσφατη ωμή παρέμβαση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου στην εγχώρια πολιτική και κατέγραψε την οργή του σε νότα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Σόφια.
Ο Ερντογάν υλοποιεί συνεχώς αναφορές για τη Βουλγαρία, αναφέροντας ιδιαίτερα το οθωμανικό παρελθόν και στέλνοντας συχνά τους χαιρετισμούς του στους «καταπιεσμένους αδελφούς» στις πόλεις των Βαλκανίων.
«Αυτές οι πόλεις μπορεί φυσικά να βρίσκονται σε σύνορα άλλων χωρών, αλλά  καθεμιά είναι εντός των συνόρων μας της καρδιάς μας»,  δηλώνει ο Ερντογάν, προκαλώντας μια ακόμη πιο έντονη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.
Οι Τούρκοι «παίζουν¨ ύποπτα παιχνίδια θέλοντας να «χαλιναγωγήσουν» πλήρως όλους τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στα Βαλκάνια εφευρίσκοντας  δικαιολογίες για να παρεμβαίνουν στις χώρες της περιοχής ως επιδιαιτητής, ενώ σε μελλοντικό  βολικό χρόνο, θα θελήσουν να προσαρτήσουν τα εδάφη που έχασαν το 1912-13.
Αυτό ας το κατανοήσουν όλες οι χώρες της περιοχής, οι ηγέτες πολλών εκ των οποίων ( Σέρβος και Αλβανός πρόεδρος) χαριεντίζονται επικίνδυνα  με τον παρανοϊκό Ερντογάν, ο οποίος  έχει άκρως οθωμανικά σχέδια στο μυαλό του.
https://www.pentapostagma.gr/