Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Γυναίκες και ομοφυλοφιλία

Γυναίκες και ομοφυλοφιλία


Δημοσιεύτηκε από τον/την gynaikaeimai στις 
Η ερωτική έλξη μεταξύ γυναικών υπάρχει διαχρονικά, είναι γεωγραφικά διάσπαρτη και συναντάται ως ένα σημαντικό ποσοστό, όπως και κάθε άλλος σεξουαλικός προσανατολισμός που συναντάται στη βιοποικιλότητα και την ποικιλομορφία της φύσης.
Η μεγαλύτερη κοινωνική ανοχή, έχει πλέον δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους να εκφράζονται ως προς τη σεξουαλικότητά τους, με μεγαλύτερη ευκολία και ελευθερία. Η ερωτική έλξη μεταξύ γυναικών, έχει υμνηθεί διαχρονικά από την Αρχαία Ελλάδα με την ποίηση της Σαπφούς από τη Λέσβο, μέχρι τους πίνακες του Τουλούζ Λωτρέκ, ο οποίος απεικόνιζε στους πίνακές του τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ γυναικών. Επιπροσθέτως, οι σχέσεις μεταξύ γυναικών, αποτυπώνονται περισσότερο από εκείνες των ανδρών σε ταινίες, σειρές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Είναι ολίγον αξιοθαύμαστο, αλλά η έλξη μεταξύ γυναικών, δε δημιουργούσε μέσα στην κοινωνία την αρνητική αντίδραση που υπήρχε στους άνδρες με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτό ίσως βρίσκει την απάντηση σε διάφορες αιτίες. Πρώτον, το θέαμα μεταξύ δύο γυναικών ήταν ένα πάντοτε μία σκέψη, ακόμα και μία κρυφή επιθυμία πολλών ανδρών, οι οποίοι το βρίσκουν ιδιαίτερα ερωτικό. Δεύτερον διότι πολλοί άνδρες αισθανόντουσαν πως θα μπορούσαν να μπουν ανάμεσα σε δύο γυναίκες, να δημιουργήσουν ένα ερωτικό τρίγωνο και να «αλλάξουν» τη γυναίκα, δημιουργώντας της την ερωτική επιθυμία για εκείνον.
Μπορούμε να εξετάσουμε αυτή την «ανοχή» της κοινωνίας, στο γεγονός πως η γυναικεία οικειότητα μεταξύ γυναικών υπάρχει ακόμα και στο πλαίσιο της φιλικής σχέσης. Υπάρχουν φίλες που κρατιούνται χέρι-χέρι, αλλά κανείς δεν το παρεξηγεί, διότι δε θεωρεί απαραίτητα πως αυτό απορρέει από ερωτική έλξη. Οι γυναίκες διαχρονικά εκφράζουν τα συναισθήματά τους με μεγαλύτερη σωματική επαφή. Παρά όμως τη μεγαλύτερη κοινωνική ανοχή, οι στερεότυπες αντιλήψεις και οι προκαταλήψεις, όπως και σε κάθε άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό ο οποίος δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία της κοινωνίας, δεν εκλείπουν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός, πως οι άνθρωποι με διαφορετική σεξουαλικότητα από την πλειοψηφία της κοινωνίας, βιώνουν περισσότερες διακρίσεις στο σχολικό, εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον. Επιπροσθέτως, ο κοινωνικός αποκλεισμός που πολλοί άνθρωποι με διαφορετική σεξουαλικότητα βιώνουν, τους οδηγεί να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και συμπτώματα κατάθλιψης. Μία εγκληματική ακόμα πράξη που υπάρχει κυρίως σε μουσουλμανικές χώρες είναι ο διορθωτικός βιασμός, ένα έγκλημα το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει τη σεξουαλικότητα της γυναίκας δείχνοντάς της πως «το σεξ με έναν άνδρα είναι καλύτερο».
Μεγάλο μέρος της κοινωνίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με αρνητική διάθεση την ερωτική έλξη μεταξύ γυναικών, καθώς σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας υπάρχει ακόμα διάχυτη η πεποίθηση, πως από μία σεξουαλική σχέση από την οποία απουσιάζει το ανδρικό μόριο εκείνη είναι «ανεπαρκής» ή «μη πραγματική». Σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων κυριαρχεί εξίσου η άποψη, πως το σεξ μεταξύ γυναικών δεν είναι πραγματικό σεξ, καθώς η γυναίκα θεωρείται πως «δεν έχει βρει ακόμα το κατάλληλο πρόσωπο, πάντοτε άνδρα». Η ίδια η κοινωνία δηλαδή, κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται άσχημα και μη επαρκείς στη σχέση τους, ακόμα και αν αυτές αισθάνονται συναισθηματικά όμορφα στη ρομαντική τους ζωή.
Ένας φόβος γυναικών με ομοερωτικό προσανατολισμό, είναι πως αν εκφράσουν την αλήθεια για τη σεξουαλικότητά τους, δε θα έχουν την ευκαιρία να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις, καθώς οι φίλες τους μπορεί να φοβούνται την έκφραση ερωτικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, αυτό δεν υφίσταται, διότι ένας άνθρωπος σε όποιο σεξουαλικό προσανατολισμό και αν ανήκει, δεν αισθάνεται έλξη για κάθε άνθρωπο που συναντάει και γνωρίζει πολύ καλά που να αναζητήσει σύντροφο.
Κάθε έλλειψη σεβασμού στον άνθρωπο για οποιοδήποτε χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ίδιου, αποτελεί ύβρη. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να υποβάλλεται σε απάνθρωπη μεταχείριση, εξαιτίας της σεξουαλικότητάς του και κανένας δεν επιτρέπεται να καταδικάζεται σε μία δυστυχισμένη ζωή.
Δεν αξίζει κανείς να θυσιάζει τον εαυτό του προς τέρψη των άλλων, ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ακολουθήσει το δρόμο που του υπαγορεύει η καρδιά του. Είσαι ολοκληρωμένος όταν βρίσκεσαι στην κατάσταση ζωής που εσύ διαλέγεις για τον εαυτό σου. Και αυτή την ευκαιρία, μην την στερήσεις από τον εαυτό σου.
 Μαρία Σκαμπαρδώνη – Δημοσιογράφος
https://gynaikaeimai.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τρομακτικό βίντεο: Ταύρος επιτίθεται σε γυναίκα σε παραλία – «Φύγε μακριά»

  Τρομακτικό βίντεο: Ταύρος επιτίθεται σε γυναίκα σε παραλία – «Φύγε μακριά» Ένα ανατριχιαστικό βίντεο κατέγραψε τη στιγμή που ένας εξαγριωμ...