Η ψηφιοποίηση έχει αλλάξει – και θα αλλάζει όλο και περισσότερο τα πάντα. Η βιομηχανία της παραγωγής χρειάζεται το κατάλληλο εργατικό δυναμικό για να επιβιώσει στο νέο απαιτητικό τοπίο που διαμορφώνεται.

Οι αλλαγές στην Τεχνολογία και οι νέες θέσεις εργασίας έχουν αντίκτυπο στη βιομηχανία της Παραγωγής, επηρεάζοντας όλο το οικοσύστημα και φυσικά και τους εργασιακούς ρόλους όπως αυτός του «Πολύ-μηχανικού». Για τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνιστά μια αναγκαιότητα επιτάσσοντας την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών.
Η ManpowerGroup και η MxD (πρώην Ινστιτούτο Ψηφιακής Βιομηχανίας και Σχεδιασμού Καινοτομίας) απευθύνθηκαν σε περισσότερους από 30 ακαδημαϊκούς, κυβερνητικούς και βιομηχανικούς εταίρους όπως η Siemens, η Microsoft, η Caterpillar και η General Electric με στόχο να διαμορφώσουν από κοινού μια αναγνωρισμένη από τη βιομηχανία ταξινόμηση που καθορίζει τους ψηφιακούς ρόλους του μέλλοντος
165 νέοι και εξελισσόμενοι ρόλοι
Λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού, σχεδόν το 1/2 του συνόλου των ρόλων στον τομέα της Παραγωγής (49%) θα χρειαστεί να αλλάξουν μέσα στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Μέσα από την ανάλυση της, η ManpowerGroup προσδιόρισε 165 νέους και εξελισσόμενους ρόλους σε επτά επιμέρους τομείς τεχνικής εξειδίκευσης. Οι συγκεκριμένοι εργασιακοί ρόλοι θα αποτελέσουν τη «γέφυρα» μεταξύ του σημερινού και του μελλοντικού ανθρώπινου δυναμικού. Με τον όρο «ρόλος» αποτυπώνεται ένα σύμπλεγμα συναφών καθηκόντων, δεξιοτήτων ή γνώσεων που συγκλίνουν στις ανάγκες μιας συγκεκριμένης θέσης εργασίας.
Οι θέσεις εργασίας απαιτούν έναν ή και περισσότερους ρόλους, «δεμένους» ωστόσο μεταξύ τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην ανάγκη και τον σκοπό ενός οργανισμού με τις θέσεις αυτές να καλύπτουν 1 ή περισσότερα άτομα. Οι οργανισμοί μπορούν να «συναρμολογήσουν» ρόλους σε θέσεις εργασίας, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε φορά.

Η Generation Three
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 2020 η Generation Three, η οποία θα επικεντρωθεί στα ευφυή συστήματα, θα αποτελέσει την «καρδιά» του εργασιακού δυναμικού στον τομέα της Παραγωγής: Η τεχνολογία θα γίνει σύντομα ευρύτερα διαθέσιμη και οι μηχανές θα καταστούν πιο έξυπνες, διαμορφώνοντας έτσι μια νέα γενιά ρόλων για να διαχειριστούν τα νέα έξυπνα βιομηχανικά συστήματα.
Δεσπόζουσα θέση στην κατάταξη αυτή κατέχει ο ρόλος του «Πολύ-Μηχανικού» ο οποίος συνδέεται με πάνω από 12 ρόλους όπως ο Μηχανικός Διαδικασίας Παραγωγής, Μηχανικός Αυτοματισμών, Εργοστασίων, Συστημάτων Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Ολοκληρωμένης Τεχνολογίας, Συστημάτων-Παραγωγής – Πληροφοριακών Συστημάτων, Βελτιστοποίησης Επιδόσεων Παραγωγής, Διευθυντής Προγράμματος Ψηφιακής Παραγωγής, Διευθυντής Επιχειρήσεων Παραγωγής-Συστημάτων Παραγωγής, Μηχανικός Δεδομένων Ποιότητας Δικτύων Εφοδιασμού, κ.ά. Στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Πολύ-Μηχανικός λειτουργεί ως ένας σύγχρονος τεχνολογικός «homo universalis», ως μέντορας και «σοφός οδηγός» αλλά και ως «περιπετειώδης ταξιδευτής». Οι σύγχρονοι Πολύ-Μηχανικοί έχουν πολύ-παραμετρική ειδίκευση στα συστήματα και διαθέτουν ποικίλες σφαιρικές και ειδικές γνώσεις βιομηχανικών, τεχνολογικών και ανθρώπινων περιοχών για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.
Είναι γεγονός πως οι εργασιακοί ρόλοι που απαιτούν προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, όπως η αυτοματοποίηση, η διαχείριση του εξοπλισμού παραγωγής και η ρομποτική, αυξάνονται κατά 45% ετησίως από το 2015, με τους ρόλους που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση να είναι: οι Τεχνικοί Εξοπλισμού Παραγωγής, οι Τεχνικοί Αυτοματισμών και οι Μηχανικοί Συντήρησης Εξοπλισμών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι όλο και περισσότερες εταιρείες αποφασίζουν να επενδύσουν στους τομείς του αυτοματισμού και της Τεχνητής Νοημοσύνης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων ρόλων και αναγκών.
Οι δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Παραγωγή
Ποιες όμως θα είναι οι 5 δεξιότητες που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στον κλάδο της Παραγωγής τα επόμενα τρία χρόνια σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup;
1. Πιστοποίηση μεθοδολογίας SixSigma (ποσοτική προσέγγιση που συνδυάζει συστήματα και διαδικασίες για τη βελτίωση των μετρήσεων στη βιομηχανία και τις οικονομικές διαδικασίες)
2. Ψηφιακά καθοδηγούμενες εργαλειομηχανές (μηχανές ελέγχου CNC)
3. Γεωμετρική Διαστασιολόγηση και ανοχές διαστάσεων
4. Αυτοματισμοί κεντρικού πύργου ελέγχου (τερματικού σταθμού ελέγχου ραντάρ αεροδρομίου)
5.Συστήματα PLC (προγραμματιζόμενων λογικών ελεγκτών)
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενσωματώνεται σε όλα τα μέρη ενός οργανισμού, όπως η στρατηγική, η κουλτούρα και οι διαδικασίες, καθιστώντας πιο κρίσιμη από πότε την ανάγκη συνεργασίας με επαγγελματίες που να μπορούν να υποστηρίξουν κάθε πτυχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ανθρώπινου Δυναμικού. Οι επενδύσεις σε ταλέντα και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των υπαρχόντων εργαζομένων είναι κρίσιμης σημασίας πρώτον για τη διακράτηση και αλληλεπίδραση των εργαζομένων και δεύτερον ώστε οι οργανισμοί να μπορέσουν να εξισορροπήσουν τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες τους. Όλη αυτή η ανάγκη για εύρεση των κατάλληλων ταλέντων, μεταφράζεται και σε μισθολογική αύξηση η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αγγίξει το 5,2% στον κλάδο της Παραγωγής τα τελευταία τρία χρόνια.
https://www.economistas.gr/
https://www.pentapostagma.gr/