Το γρήγορο ή έτοιμο φαγητό έχει ενοχοποιηθεί ως σημαντικός παράγοντας πρόκλησης καρκίνου. Αν και είναι δύσκολο να αντισταθούμε στην υπέροχη γεύση του, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί να δράσει βλαπτικά στην υγεία μας μακροπρόθεσμα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Διάφορα άλλα είδη φαγητών έχουν ενοχοποιηθεί επίσης για την πρόκληση καρκίνου, δρώντας με τον ίδιο τρόπο όπως το έτοιμο φαγητό. Πολλά από αυτά τα είδη καταναλώνονται σε καθημερινή βάση ,αγνοώντας τους κινδύνους που εγκυμονούν.
Παρακάτω, παρατίθεται μια λίστα φαγητών που αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής μας και μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα πρόκλησης καρκίνου. Παράλληλα, προτείνονται και οι εναλλακτικές λύσεις για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
6. Ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, σολωμός
Ο σολωμός που αλιεύεται στην ανοιχτή θάλασσα περιέχει ένα σύνολο ωφέλιμων πρωτεϊνών για τον ανθρώπινο οργανισμό.Όμως, περισσότερο από το 60 % της συνολικής ποσότητας σολωμού που καταναλώνεται στις ΗΠΑ προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργειες.Τα ψάρια αυτά δύναται να περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών και φυτοφαρμάκων, που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα του ψαριού. Μετά την κατανάλωση από τον άνθρωπο οι ουσίες αυτές εναποτίθενται και στον οργανισμό μας.
Εναλλακτικές προτάσεις–Προτιμήστε αλιεύματα που προέρχονται από αλιεία σε ανοιχτή θάλασσα ή προσθέστε στη διατροφή σας συμπληρώματα ιχθυέλαιου
7. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες όπως δηλώνει και το όνομά τους προέρχονται από χημικές διαδικασίες .Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να μπορούμε να υποστηρίξουμε εάν πρόκειται για βλαβερές ουσίες. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι τεχνητές χρωστικές ουσίες μπορούν να ενεργοποιήσουν την τοξίνη DKP προς δημιουργία όγκων στον εγκέφαλο.
Εναλλακτικές προτάσεις – Η χρήση στέβια είναι μια καλή επιλογή καθώς πρόκειται για φυσικό συστατικό. Επίσης,μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο πουρές μήλου.
8.Εξευγενισμένο Λευκό Αλεύρι
Το εξευγενισμένο λευκό αλεύρι δεν διατηρεί την διατροφική του αξία εξαιτίας της χημικής επεξεργασίας που έχει υποστεί.Ένα επιπλέον αρνητικό χαρακτηριστικό είναι η χρήση αέριου χλωρίου για να επιτευχθεί το λευκό χρώμα.Επίσης,περιέχει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων,οι οποίο εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε ζάχαρη στο ανθρώπινο σώμα, την τροφή των καρκινικών κυττάρων.
Εναλλακτικές προτάσεις–Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μη εξευγενισμένο αλεύρι ολικής άλεσης για χρήση στην κουζίνα και στο μαγείρεμα.Επίσης,δώστε προσοχή στις ετικέτες που αναγράφουν το ποσοστό λευκασμένου όταν αγοράζετε συσκευασμένα προϊόντα.
9. Συμβατικά φρούτα ή αλλιώς ”βρώμικα φρούτα”
Εναλλακτικές προτάσεις–Προσπαθήστε να βάλετε στην ζωή σας τα βιολογικά προϊόντα.Επίσης, να είστε σχολαστικοί με το πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων πριν την κατανάλωσή τους.
10. Επεξεργασμένο κρέας
Ο κατάλογος των επεξεργασμένων κρεατοσκευασμάτων περιλαμβάνει ποικιλία προϊόντων όπως το μπέικον και τα λουκάνικα.Κατά τη διαδικασία παρασκευής τους συνήθως προστίθενται μεγάλες ποσότητες αλατιού αλλά και ουσίες με βλαπτική επίδραση όπως τα νιτρικά και τα νιτρώδη για να διατηρήσουν το κρέας αναλλοίωτο.Τα πρόσθετα αυτά έχουν επίσης σαν σκοπό να βελτιώσουν τη γεύση και την εμφάνιση αλλά προσθέτουν έναν επιπλέον κίνδυνο στην υγεία σας.
Εναλλακτικές προτάσεις– Προτιμήστε βιολογικό κρέας και κρεατοσκευάσματα με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία .Μην ξεχνάτε πως το προσεκτικό πλύσιμο και μαγείρεμα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου