Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας


Η αμερικανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών ανακάλυψε ότι το Ιράν έχει μεγάλες στρατιωτικές δυνατότητες, μετά την πιστοποιημένη πλέον παρουσία ρωσικών ηλεκτρονικών όπλων μεγάλης εμβέλειας στην χώρα, τα οποία μεταβάλλουν ριζικά το status quo στον Περσικό Κόλπο.
Ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στο Ντουμπάι, προκάλεσε τον συναγερμό των αμερικανικών και τοπικών δυνάμεων για αυτό το ζήτημα.
Εντελώς ξαφνικά σε αμερικανική βάση στα ΗΑΕ, ανακαλύφθηκε παραβίαση του εναέριου χώρου, από ιρανικό μη επανδρωμένο αναγνωρισμένο όχημα που εμφανίστηκε  στα ραντάρ των συστημάτων αεράμυνας των αμερικανικών συστημάτων Patriot και THAAD, διαταράσσοντας παράλληλα την λειτουργία του μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο.
Σύμφωνα με δυτικούς εμπειρογνώμονες, τελικά, δεν υπήρξε πραγματική παραβίαση του εναέριου χώρου των ΗΑΕ, και η τροχιά πτήσης του ιρανικού μη επανδρωμένου οχήματος, αποδείχθηκε ότι ήταν απόρροια των «συνεπειών των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου», τα οποία έχουν μεταφερθεί πρόσφατα στο Ιράν από τη Ρωσία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το ιρανικό μη επανδρωμένο όχημα ήταν πράγματι στον αέρα, ωστόσο, η τροχιά του ήταν ριζικά διαφορετική από εκείνη που διαγράφονταν στα αμερικανικά ραντάρ σε βάση των ΗΑΕ.
Ο λόγος γι ‘αυτό ήταν ο ισχυρός αντίκτυπος του ρωσικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου R-330 Resident, το οποίο πριν από μερικούς μήνες μεταφέρθηκε στα νοτιοδυτικά σύνορα του Ιράν.
Σύμφωνα με άρθρο μας, πολλοί ειδικοί πλέον συμφωνούν ότι, τα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Aramco στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα ρωσική πηγή ανέφερε, ότι το σύστημα αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας με τους 88 πυραύλους Patriot δεν κατόρθωσε να σταματήσει την επίθεση, επιτρέποντας σε δεκάδες drones και πυραύλους να φτάσουν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Η ίδια πηγή απέρριψε τη δικαιολογία που επικαλέστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για να εξηγήσει το φιάσκο των Patriot. Ο κ. Πομπέο σημείωσε ότι στην πραγματικότητα το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας έχει απλώς χαμηλή απόδοση.
Κατά την ίδια πηγή, τα συστήματα Patriot και Aegis δεν είναι έτοιμα να αποκρούσουν επίθεση με μαζική χρήση εναέριων όπλων, αναφέρει το sputnik. Όπως πρόσθεσε, δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά.
Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) χάνει το στρατιωτικό του πλεονέκτημα απέναντι στη Ρωσία και η προσαρμογή της νέας στρατηγικής του τον Μάιο είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα ανησυχίας για τη συμμαχία, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ.
Ο Ντάνφορντ δήλωσε ότι, «η Ρωσία έγινε σημαντικός στρατιωτικός ανταγωνιστής λόγω των βελτιωμένων αμυντικών δυνατοτήτων της και ότι το πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας έχει διαβρωθεί».
Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη αναφορά για τις τελευταίες ρωσικές εξελίξεις στον τομέα των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου εμφανίστηκε στα τέλη του 2014, όταν το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Donald Cook» βίωσε στον Εύξεινο Πόντο, μερικές από τις σημαντικές δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων EW.
Οι Αμερικανοί που διαμαρτύρονταν επανειλημμένα για τα ρωσικά συστήματα EW στη Συρία, τα οποία κυριολεκτικά «μπλόκαραν την αμερικανική αεροπορία», τώρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία από τα ίδια και στον Περσικό Κόλπο.
https://www.pentapostagma.gr/