Μη τηρώντας τις συμβουλές των ειδικών, βάζουμε τον κίνδυνο μέσα στα σπίτια μας!

Τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις κοινοποιήσεις φωτογραφιών ανήλικων παιδιών επισημαίνει σε άρθρο του ο εν ενεργεία Aστυνομικός – Αρχιφύλακας, Φώτης Λαμπρίδης
Παρά τις συστάσεις που έχουν γίνει από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και άλλων φορέων, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και μέσα από τα Social Media, με ειδικά άρθρα και αναφορές, οι χρήστες στο διαδίκτυο, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, εξακολουθούν να αγνοούν ή να… γυρίζουν την πλάτη στους κινδύνους που ελλοχεύουν, αναφορικά με τις αναρτήσεις φωτογραφιών των ανήλικων παιδιών τους, συγγενών τους ή και φίλων τους.
Αυτή η διαπίστωση ώθησε τον κ. Λαμπρίδη, να αναρτήσει ένα άκρως αφυπνιστικό άρθρο, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, το οποίο έρχεται να μας… πει να μην εφησυχάζουμε στους κινδύνους και κυρίως να μη θέτουμε σε κίνδυνο αθώες ψυχές, μικρά παιδιά, τα δικά μας παιδιά!
Με σκοπό λοιπόν να ευαισθητοποιήσει όλους εκείνους που ενδεχομένως, αγνοούν ή και… αδιαφορούν απέναντι στους κινδύνους, έγραψε τα παρακάτω:
«Δυστυχώς εδώ και καιρό παρατηρώ από φίλους και φίλες μια συνεχής ασύστολη και συστηματική κοινοποίηση φωτογραφιών, βίντεο, παιδιών, βρεφών, οι οποίες συνοδεύονται με λοιπές πληροφορίες όπως ημερομηνία γέννησης, τόπους διαμονής, το σχολείο όπου φοιτούν κ.λπ.
Κι αυτό το παρατηρώ από πολλούς φίλους ανεξαρτήτως μορφώσεως και απ’ όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές διαστρωματώσεις της ελληνικής κοινωνίας.
Έχουν γίνει συνεχείς συστάσεις, ενημερώσεις δια του Τύπου… των ΜΜΕ… στα social media με ειδικά άρθρα, με ενημερώσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τόσων άλλων μέσων και επισήμων φορέων.
Θα το πω πολύ ευγενικά:
– Κάποιοι είστε τελείως ανεύθυνοι.
Σταματήστε να δημοσιεύετε και να κοινοποιείτε φωτογραφίες, βίντεο, των παιδιών σας η παιδιά συγγενών σας η φίλων αυτών.
Αυτό που κάνετε είναι εγκληματικό
– Γνωρίζετε τι σημαίνει σκοτεινό διαδίκτυο (dark web);
– Γνωρίζετε τι σημαίνει παιδική πορνογραφία και παιδοφιλία;
– Γνωρίζετε ότι η φωτογραφία του παιδιού σας αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχει σε αγγελία σε παγκόσμια ανάρτηση στο dark web με το σχόλιο:
«Πόσα δολάρια δίνετε γι’ αυτό το μωρό;».
– Γνωρίζετε ότι βάζοντας φωτογραφία του παιδιού σας… με το βασικότερο λάθος που κάνετε πολλοί γνωστοποιώντας την ημερομηνία των γενεθλίων του, δημιουργείτε μια βάση δεδομένων και αρχείων για τους πορνογράφους και παιδόφιλους όλου του πλανήτη;
– Γνωρίζετε (και καταθέτω προσωπική εμπειρία) ότι έχουν συλληφθεί στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις ανά την επικράτεια άτομα που εμπορεύονταν, διακινούσαν φωτογραφίες παιδιών με σκοπό την πώληση και την διακίνηση αυτών με ότι συνεπάγεται αυτό;
Ναι παιδιών δικών μας… της διπλανής πόρτας… Πιστέψτε με.
Και το πιο απλό… γνωρίζετε ότι συνελήφθησαν ακόμα κι εδώ στη μικρή μας πόλη (Δράμα) άτομα που προέβησαν σε άνομες πράξεις όπως π.χ. αυνανισμός στο αυτοκίνητο, σε δημόσιους χώρους κι αλλού έχοντας στη κατοχή τους φωτογραφίες αγοριών και κοριτσιών, οι οποίες ήταν όλες αποθηκευμένες από το facebook;
Παιδιών δηλαδή δικών μας… όχι εξωγήινα, ή ξένα… ή των άλλων… που για κάποιο λόγο οι γονείς τους τα εξέθεσαν μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία ανάρτησαν.
– Γνωρίζετε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατομμύρια φωτογραφιών ανηλίκων στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web) όπου πωλούνται κανονικά κι όλες αυτές οι φωτογραφίες κατεβασμένες και αποθηκευμένες από το facebook, Instagram κ.λπ.;
Σας λένε κάτι οι λέξεις: Απαγωγή, Trafficking (εμπορία ανθρώπων)… έχετε ακούσει;
Δυστυχώς η άποψη που επικρατεί εκ των περισσότερων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα είναι… «έλα μωρέ στο δικό μου παιδί θα συμβεί».
Κι όμως φίλοι και φίλες… Ναι στο δικό σας θα συμβεί… και στου φίλου μας… και σε όλων μας.
Ναι θα πουν κάποιοι «εμείς δεν βάζουμε ημερομηνία… εμείς δεν τα κοινοποιούμε δημόσια…».
– Και σας απαντώ: Όταν κοινοποιείτε τη φωτογραφία του παιδιού σας και υπάρχει κάτω απ’ τη φωτογραφία σχολιασμός του τύπου: «Σαν σήμερα αγγελούδι μου ήρθες στο κόσμο»… η «σαν σήμερα πριν 8 χρόνια αγάπη μου μας έφερες χαρά στο σπίτι».
Αυτό τι είναι; Σας ρωτώ.
Όταν βγάζετε φωτογραφία του σχολείου όπου φοιτά, όταν βγάζετε φωτογραφίες από τις αθλητικές ή λοιπές δραστηριότητες του, όταν με τον πιο εύκολο τρόπο μπορούν μέσω εσάς και του ονοματεπώνυμού σας να βρουν την διεύθυνσή σας, άρα και το που μένει. Τα έχετε σκεφτεί όλα αυτά;
Κι όσο για τη δημόσια κοινοποίηση ή την ρύθμιση μόνο σε φίλους, σας πληροφορώ αυτή τη στιγμή με ένα απλό προγραμματάκι των 10 ευρώ από Κίνα σπάζουν όλοι οι κωδικοί σας στο facebook.
Δεν θέλω να τρομοκρατήσω κανέναν με αυτήν μου την ανάρτηση!
Σκοπός μου είναι να ευαισθητοποιήσω όσο μπορώ κατ’ εξοχήν τους γονείς και ουχί να κινδυνολογήσω.
Θέλω λοιπόν να σας παρακαλέσω όλους τους φίλους και τις φίλες, αν δεν γίνεται καθόλου, τουλάχιστον όσο μπορείτε λιγότερες κοινοποιήσεις με φωτογραφίες των παιδιών σας.
Αν δυστυχώς όμως συνεχίζετε να ανεβάζετε φωτογραφίες όσο μπορείτε να είναι μακρινές με δυσδιάκριτα τα χαρακτηριστικά του ανήλικου.
Κι αν γίνετε όχι φωτογραφίες παιδιών κάτω των 13 ετών.
Αν βλέπετε φίλους ή φίλες σας να κοινοποιούν φωτογραφίες των παιδιών τους, ειδικά κάποιες προκλητικές με μαγιό, σορτσάκια, από διακοπές αθλητικές δραστηριότητες κ.λπ. (καταλαβαίνετε τι εννοώ), να τους προτρέπετε να τις κατεβάζουν.
Παλαιότερα οι γιαγιάδες μας έλεγαν να προσέχετε τους ανώμαλους! Τα παιδιά να μη μιλούν σε ξένους και μακριά από σκοτεινά μέρη.
Τώρα να γνωρίζετε φίλοι μου ο κίνδυνος είναι εντός της οικίας μας!
Εντός των πυλών».
https://www.pentapostagma.gr/