Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Οι Δέκα Λεπροί Ποίημα της Σοφίας Κιόρογλου

-Οι Δέκα Λεπροί

Ποίημα της Σοφίας Κιόρογλου

Όντας λεπρός όλη μου τη ζωή
Ψάχνω για κάποια αλήθεια
Επιδιώκω να καθαριστώ
Πνευματική, όχι μια λέξη
στο λεξιλόγιο μου
Δεν είχα ακούσει ποτέ την ιδέα
Η λέπρα δεν επιτρέπει χρόνο για αναζήτηση ψυχής
Μια κοινωνική απομόνωση, μια μάστιγα, ένα καταραμένο όνειρο
Τείνω να εγκαταλείψω
Το δέρμα μου ξεφλουδίζει σε κλίμακες
όπως το Φίδι που μας οδήγησε
αποπροσανατολίζοντας μας από το μονοπάτι μας
Όταν ο Ιησούς ήρθε μαζί
Ήμουν άρρωστος, αλλά τώρα είμαι καθαρός
Ήμουν έρημος, αλλά τώρα είμαι αισιόδοξος
Αναρωτιέμαι τι έχει γίνει με τους φίλους μου;
Ανθρωποκεντρικός περισσότερο
δυσοίωνος από την οργή του Σατανά
Λίγα λόγια για την Εκκλησία των Δέκα Λεπρών στην Παλαιστίνη

Βρίσκεται στην απομακρυσμένη πλευρά της Σαμαριάς εντός των ελεγχόμενων περιοχών της Παλαιστινιακής Αρχής, μια από τις παλαιότερες και πιο ιερές εκκλησίες του κόσμου, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Για τους τουρίστες που επιδιώκουν να αποτολμήσουν από την πεπατημένη διαδρομή σε περιοχές τεράστιας θρησκευτικής σημασίας, πρέπει να κάνετε ένα ημερήσιο ταξίδι στο Burq'in, περίπου 1,5 μίλια δυτικά της Τζενίν. Το μικρό, γραφικό χωριό Burq'in βρίσκεται μέσα σε μια κοιλάδα κατά μήκος της αρχαίας διαδρομής Nativity που ο Ιησούς πήρε καθώς περπατούσε από τη Γαλιλαία στη Βηθλεέμ.
Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς σταμάτησε στο Μπουρίν κατά την πορεία του προς την Ιερουσαλήμ από τη Ναζαρέτ, όταν άκουσε κραυγές που έρχονταν μέσα από το χωριό. Οι ισχυρισμοί προέρχονταν από 10 λεύκους που βρίσκονταν σε καραντίνα σε υπόγειο σπήλαιο, μια κοινή πρακτική τότε για τους ανθρώπους που πάσχουν από την ασθένεια αυτή.
Σύμφωνα με τον Λουκά 17: 11-19, ο Ιησούς αποκρίθηκε στους λεπρούς που φώναξαν για έλεος και επουλώθηκαν.
"Τώρα στο δρόμο του προς την Ιερουσαλήμ, ο Ιησούς ταξίδεψε κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Σαμαριάς και Γαλιλαίας. Καθώς πήγαινε σε ένα χωριό, δέκα άντρες που είχαν λέπρα είχαν συναντήσει τον. Στάθηκαν σε απόσταση και φώναξαν με δυνατή φωνή: "Ιησούς, Δάσκαλε, λυπάστε για μας!" Όταν τα είδε, είπε: «Πήγαινε, δείξε στους ιερείς». Και καθώς πήγαν, καθαρίστηκαν. "
Σήμερα ο ιερός αυτός τόπος φιλοξενεί την Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, γνωστή και ως Εκκλησία των Δέκα Λεπρών, και η αρχική εκκλησιαστική σπηλιά πάνω στην οποία στηρίζεται η εκκλησία πιστεύεται ότι είναι η τέταρτη παλαιότερη εκκλησία των Αγίων Τόπων και μια από τις ιερές εκκλησίες στον κόσμο.
Μέσα από την παρούσα δομή οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν σε μια αρχαία σπηλιά που περιέχει ένα μικρό άνοιγμα στην οροφή. Η παράδοση θεωρεί ότι ο Ιησούς θεραπεύει τους λεπροί σ 'αυτή τη σπηλιά και ότι μέσα από την τρύπα στο ανώτατο όριο οι άνθρωποι μπορεί να έριχναν φαγητό και νερό στους λεπρούς που βρίσκονταν σε καραντίνα μέσα.
Αιώνες αργότερα, σε αυτή την περιοχή χτίστηκε μια εκκλησία και έγινε σταθμός για χριστιανούς προσκυνητές κατά τη διαδρομή μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ναζαρέτ. Όπως και η Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ανατέθηκε από την Αγία Ελένη τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ένας εκκλησιαστικός κηδεμόνας που μας οδήγησε γύρω από τον πρόσφατα ανακαινισμένο ιερό χώρο είπε ότι η τοπική ελληνορθόδοξη κοινότητα διοργανώνει εβδομαδιαία μαζική εκδήλωση και οι ομάδες είναι ευπρόσδεκτες να επισκέπτονται από το προσκήνιο.
https://sofiakioroglou.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι

Μύδια αχνιστά με τυρί και λεμόνι   Δημοσιεύτηκε   02 Οκτ, 2024 |   In  Ελληνική  |  από   Γιώργος Αναστόπουλος  | Χρόνος προετοιμασίας 10  Λ...