Σύμφωνα με πληροφορίες στον ηλεκτρονικό τύπο, η χώρα μας ετοιμάζεται μέσω του υπουργείου ενέργειας και ανάπτυξης να δημιουργήσει το επιχειρηματικό μοντέλο για την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πεδίου στην Νότια Καβάλα για την εξόρυξη φυσικού αερίου (UGS).


The energy ministry is close to deciding on a business model for the exploitation of the depleted underwater natural gas field of South Kavala as an underground natural storage (UGS).

View image on Twitter

See Emerson's other Tweets

Μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδος και ΗΠΑ, από ότι φαίνεται έχουν δρομολογηθεί πολλά πράγματα που αφορούν τον υποθαλάσσιο πλούτο της Ελλάδος και την πιθανή εκμετάλλευση του από αμερικανικούς και γαλλικούς ενεργειακούς κολοσούς.
Το όλο σχέδιο αφορά στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Νοτίου της Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS).
Μιλάμε για ένα έργο το οποίο λόγω των υφιστάμενων υποδομών, αποτελεί ιδανικό για εκμετάλλευση.
Το κοίτασμα «Νότιος Καβάλα» με επιφάνεια 5 km2 βρίσκεται στον Κόλπο της Καβάλας, 11 km νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων.
Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, η το κοίτασμα της Νοτίου Καβάλας είναι μια ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Το έργο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς φυσικού αερίου σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η  χωρητικότητα του κοιτάσματος εκτιμάται περίπου στο 1 bcm. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος εκτιμάται σε 360 εκατ. Nm3. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα εξόρυξης φυσικού αερίου εκτιμάται σε 4 εκατ. Nm3/d.
Πρόκειται για μία πάρα πολύ σοβαρή κίνηση η οποία θα προσελκύσει τους νέο-οθωμανούς και σε αυτό το σημείο του Αιγαίου, μια και οι διεκδικήσεις τους καταλαμβάνουν πλέον τεράστιο χώρο στην αποκαλούμενη ελληνική ΑΟΖ.
Το πρόβλημα που πιθανότατα θα δούμε από τον εξ Ανατολών «εχθρό μας» την Ερντογανική Τουρκία, αφορά τις βλέψεις της στο Αιγαίο, ενώ η πίεση μετά την Κύπρο θα μεταδοθεί στο ελληνικό Αρχιπέλαγος εκτιμούν Έλληνες αμυντικοί αναλυτές.
Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά κρίνοντας μόνο από την έως τώρα στάση της Τουρκίας υπενθυμίζουμε για το θέμα αυτό άρθρο μας του 2018, με το οποίο αναφέραμε τα «βρώμικα» σχέδια του Ερντογάν και για αυτήν την περιοχή, όσο και να ακούγεται εξωφρενικό, τα οποία συνδέονεται μάλιστα άμεσα και με την συνθήκη της Λωζάννης.
Ο γνωστό μας, πρώην Τούρκος γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου άμυνας Umit Yalım, μας είχε δώσει ένα μέρος του μανιφέστου του τουρκικού αναθεωρητισμού που έχουν ετοιμάσει ε3δώ και καιρό στην Άγκυρα, το οποίο αμφισβητεί ωμά όλες τις δραστηριότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο, μετά το Β ‘Βαλκανικό Πόλεμο και την διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τις έξι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία,  Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία), για τα νησιά του Αιγαίου.
Με κοινό ψήφισμα της 13ης και 14ης Φεβρουαρίου του 1914, ο ίδιος  υπενθύμισε επίσης στην Ελλάδα την αναφορά της συνθήκης ως προς τα δικαιώματα της Τουρκίας.
«Σύμφωνα με την συνθήκη αυτή του Λονδίνου αλλά και της Λωζάννης , τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος δόθηκαν στην Τουρκία ενώ τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου δόθηκαν στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της μη χρήσεως για στρατιωτικούς σκοπούς», τόνισε ο  Yalım, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είχε την πλήρη κυριαρχίας τους .
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρώην αξιωματούχο, η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, με το άρθρο 12 και η συνθήκη του Λονδίνου στις 13 του Φεβρουαρίου 1914 η οποία συναποφασίστηκε από τις τότε έξι Μεγάλες Δυνάμεις δείχνει ότι, «η Ελλάδα δεν κατέχει την απόλυτη κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά μπορεί μόνο να τα χρησιμοποιεί έχοντας μόνο δικαίωμα κατοχής τους.
Δηλαδή ομιλούμε για (κατοχή) η οποία χορηγήθηκε στην Ελλάδα το 1923 με την συνθήκη της Λωζάννης και όχι κυριαρχία σε: Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιος Ευστράτιο, Λέσβο, Ψαρά, Χίο, Σάμο διότι η συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη των νησιών αυτών ανήκει στην τουρκική Δημοκρατία.
Στα προαναφερθέντα νησιά, ότι έχει σχέση με τις θαλάσσιες περιοχές που τα περιβάλλουν , φυσικό αέριο, όλα τα είδη ψαριών και άλλα πλάσματα, έχει δικαιώματα και η Τουρκία. Τα τουρκικά  στρατιωτικά αεροσκάφη, μπορούν να πετούν πάνω από τα νησιά, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο,  Άγιο Ευστράτιο  χωρίς περιορισμούς σε σχέση και με τα χωρικά ύδατα των νησιών αυτών», είπε ο ίδιος.
«Τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν πετούσαν πριν από το 2002, πάνω από Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο , ούτε τουρκικά πλοία εισέρχονταν στα χωρικά ύδατα των νησιών αυτών, αλλά όταν ήρθε στην εξουσία η κυβέρνηση του κόμματος AKΡ, έδειξε με την στάση της την δική της φιλοσοφία στην εξουσία» , δήλωσε και  συνέχισε ο Yalım:
«Η Τουρκία και η Ελλάδα στις 11 του Νοέμβρη, 1976 στην Βέρνη ήρθαν σε μια καταρχήν συμφωνία . Σύμφωνα με την συναίνεση που επετεύχθη εκεί, η  Ελλάδα δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες της πέραν των χωρικών υδάτων της .
Η Ελλάδα το 1987, κινήθηκε πέραν των χωρικών υδάτων της Θάσου δημιουργώντας μια επιχείρηση εξερεύνησης πετρελαίου .
Η Ελλάδα οφείλει να συμμορφώνεται σε σχέση με την Βέρνη και να διακόψει την εξερεύνηση πετρελαίου. Εάν ο Ερντογάν και το ΑΚΡ , είχαν κινηθεί εναντίον της επέκτασης των ερευνών  της ελληνικής ενεργειακής εταιρείας Energia  το 2015 στην Θάσο, δεν θα ξεκινούσαν  έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή αυτή.
Η Ελλάδα στην Βέρνη αποδέχθηκε την «κοινή αντίληψη» για το νησί της Θάσου ότι είναι εκτός των χωρικών της υδάτων, κατά παράβαση της τουρκικής εδαφικής ακεραιότητας.
Η εταιρεία Energia στον  Πρίνο εκμεταλλεύεται  πετρελαιοπηγές που απέχουν 8 χλμ. από τη Θάσο και 18 χλμ. από τις βόρειες ακτές της Ελλάδας.
Ο πετρελαιοπηγές λοιπόν είναι στα τουρκικά χωρικά ύδατα της Θάσου και όχι εντός των 6 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η εταιρεία αύξησε τον αριθμό των πετρελαιοπηγών.
Μέχρι το 2017, εξάγονταν 3,823 βαρέλια αργού πετρελαίου  καθημερινά σε 11 πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Υπάρχουν 111 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαϊκών αποθεμάτων στα χωρικά ύδατα της Θάσου, σύμφωνα με σεισμικές έρευνες στην περιοχή.
Αυτά είναι στην ουσία κλεμμένα αποθέματα πετρελαίου από την τουρκική Δημοκρατία», κατέληξε ο ίδιος.
Τρελές δηλώσεις και πράγματα και άκρως επικίνδυνη τουρκική εξωτερική πολιτική ή μήπως έχουμε σχέδιο συνολικής αναθεώρησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο με κάθε μέσο, τρόπο, ή οτιδήποτε άλλο;
Οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε Καστελόριζο, νότια της Καρπάθου έως νότια της Κρήτης αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο, θα σταματήσουν άραγε μόνο σε λεκτικές απειλές για αυτές τις παράλογες απαιτήσεις ή θα προχωρήσουν και παρακάτω;
Εκτιμάται ότι η «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» των Τούρκων σε Συρία και Ιράκ μας δείχνουν τον δρόμο.
https://www.pentapostagma.gr/