Τρία φουσκωτά με 104 μετανάστες έφτασαν από χθες το απόγευμα σε Σάμο και Φαρμακονήσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος.
Στο Φαρμακονήσει έφτασαν δύο φουσκωτά, το ένα με 45 μετανάστες και το άλλο με 40 μετανάστες.
Στην Σάμο, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ακρωτηρίου Πράσσο, έφτασε το απόγευμα του Σαββάτου ακόμα ένα φουσκωτό με 19 μετανάστες.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην προβλήτα Φαρμακονησίου.
Προανάκρίσεις διενεργούνται από το Λιμεναρχείο Λέρου.
Gatestone Institute: Ο Salvini έφυγε οι μετανάστες ήρθαν κατά χιλιάδες σε Ιταλία και Ελλάδα και η ύποπτη MKO Open Arms
Ο Salvini έφυγε οι μετανάστες ήρθαν κατά χιλιάδες σε Ιταλία και Ελλάδα είναι το συμπέρασμα μιας ενδιαφέρουσας ανάλυσης του Gatestone Institute. 
Επίσης αναλύεται ο ύποπτος ρόλος της ΜΚΟ Open Arms και επισημαίνεται ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι λαθρομετανάστες είναι οικονομικοί μετανάστες δεν προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη.
Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, έχει δεσμευθεί να ανατρέψει την σκληρή προσέγγιση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Matteo Salvini για τη μεταναστευτική πολιτική, φαίνεται να προκάλεσε ένα νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης από τη βόρεια Αφρική.
Περισσότεροι από 1.400 μετανάστες έφτασαν στις ιταλικές ακτές από τότε που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα στις 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).
Πολλοί από τους λαθρομετανάστες φτάνουν στην Ιταλία χρησιμοποιώντας νέες διαδρομές ξεκινώντας από την Τουρκία.
Οι μαφίες λαθρομεταναστών χρησιμοποιούν επίσης νέες διαδρομές στη Νότια Μεσόγειο για να μεταφέρουν τους ανθρώπους στην Ιταλία από την υποσαχάρια Αφρική.
Τις τελευταίες εβδομάδες, εγκληματικές ομάδες χρησιμοποίησαν μικρά σκάφη για τη μεταφορά μεταναστών από τη Λιβύη στην Τυνησία κ.α..
Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας φαίνεται επίσης να υιοθετεί μια πιο επιεική προσέγγιση στα σκάφη διάσωσης των ευρωπαϊκών φιλανθρωπικών οργανώσεων, τα οποία ωστόσο έχουν κατηγορηθεί για συντονισμό με τις μαφίες λαθρομεταναστών.
Ενώ ο Salvini είχε απαγορεύσει στα πλοία διάσωσης μεταναστών να αποβιβάζονται σε Ιταλικά λιμάνια, η πιο επιεικής προσέγγιση της νέας κυβέρνησης φαίνεται να ενθαρρύνει επίσης τις ευρωπαϊκές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).
Στις 23 Σεπτεμβρίου, στην Ισπανία η ΜΚΟ Open Arms ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις μεταναστευτικές διασώσεις στο πλοίο Astral.
Η ισπανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή εναντίον της ΜΚΟ «Open Arms».
Στις 21 Αυγούστου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ισπανίας Κάρμεν Κάλβο δήλωσε στο ραδιόφωνο της Cadena SER ότι το Open Arms δεν είχε άδεια μετακίνησης μεταναστών και θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 900.000 ευρώ για παραβίαση της απαγόρευσης της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες της Λιβύης.
Η απειλή αυτή δεν φαίνεται να αποθάρρυνε την ΜΚΟ Open Arms.Τώρα λέει ότι θα διασώσει τους μετανάστες στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
ΜΚΟ, όπως το open Arms, ισχυρίζονται ότι διαδραματίζουν ένα ανεκτίμητο ανθρωπιστικό ρόλο στη διάσωση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο ωστόσο οι στατιστικές δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό.
Από αυτούς που έφθασαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2019, οιο 600 (21%) ήταν από την Τυνησία.
Οι 400 (14%) ήταν από το Πακιστάν.Οι 300 (10%) ήταν από την Αλγερία, επίσης 300 (10%) προέρχονταν από το Ιράκ.
Οι 200 (7%) ήταν από την Ακτή του Ελεφαντοστού και επίσης 200 (7%) ήταν από το Μπαγκλαντές και οι 100 (3,5%) ήταν από το Σουδάν.
Επίσης 100 (3,5%) ήταν από το Ιράν και 100 (3,5%) ήταν από το Μαρόκο και 50 (1,7%) ήταν από την Αίγυπτο, σύμφωνα με την UNHCR.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία είναι οικονομικοί μετανάστες, όχι πρόσφυγες που φεύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες.
https://www.pentapostagma.gr/