Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Παστουρμάς


Παστουρμάς

Ο παστουρμάς είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό αλλαντικό αλλά δεν κάνεις να το τρως αν θα βγεις με την γυναίκα ή τον άντρα σου και θες να φιληθείτε. Το ξέρω από την σύζυγο μου!
Το αλλαντικό προέρχεται από την κεντρική, δυτική Ασία και έχει “κατακτήσει” πολλές χώρες με πρώτη και καλύτερη την Τουρκία όπου είναι πρώτη σε παραγωγή παστουρμά. Μιλώντας για Τουρκία, να αναφέρω πως η λέξη παστουρμάς προέρχεται από την λέξη pastιrma που σημαίνει πιέζω.
Ο λόγος που πήρε αυτήν την ονομασία ο παστουρμάς οφείλεται στον τρόπο που παρασκευαζόταν στον παρελθόν.  Αφού πίεζαν το κρέας σε 2 κομμάτια ξύλου, δεμένα σφιχτά με σχοινί ώστε να αποβάλει τα υγρά του και να αφυδατωθεί, το αλάτιζαν ώστε να γίνει παστό, όπως λέμε και στα μέρη μας, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο.
Λέγεται πως η φιλοσοφία πίσω απ’ όλη αυτήν την “πατέντα”, ήταν η ανάγκη των στρατιωτών της ανατολής να τρώνε κάτι θρεπτικό στους πολέμους. Μ’ αυτόν τον τρόπο, κουβαλούσαν το κρέας σε ειδικές θήκες στις σέλες τον αλόγων τους, όπου υπό τις σωστές συνθήκες η διάρκεια ζωής του παστουρμά γινόταν πολύ μεγάλη. Κάτι ανάλογο είναι και το σαλάδο (παστό κρέας) των ναυτικών.
“νά τούς παρακαλέσῃ ἐκ μέρους του νά τοῦ στείλουν, ἂν τούς εὑρίσκετο, ὀλίγον κρέας σαλάδο, ἐξ ἐκείνου τό ὁποῖον μαγειρεύουν εἰς τά πλοῖα τά ἐκτελοῦντα μακρούς πλοῦς”
(Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης – Στο Χριστό στο Κάστρο)
Ο παστουρμάς γίνεται από αρκετά είδη κρέατος όπως αρνί, μοσχάρι και καμήλα. Σύμφωνα με τους “ειδικούς”, ο παστουρμάς της καμήλας είναι ο καλύτερος αλλά και ο πιο ακριβός αφού είναι σπανιότερο να βρεθεί. Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα κυκλοφόρησε και παστουρμάς γαλοπούλας!
Κλείνοντας να αναφέρω πως ο παστουρμάς πέρασε και στην λαϊκή παράδοση της περιοχής μας αφού αναφέρεται σε πολλά τραγούδια. Παραθέτω 2 αποσπάσματα πιο κάτω:
Μιχάλης Βιολάρης – Τι Λωζάνη τι Κοζάνη
“Δυο καφενεία, δυο σινεμά, / παστέλι ούζο και παστουρμά
πολλά κορίτσια, λίγοι γαμπροί / και το βραδάκι κρύο βαρύ.
Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη ……”
Γιώργος Νταλάρας – Η γιορτή των ζεϊμπέκηδων
Μες το μαχαλά πέφτει κουμπουριά
οι Ζεϊμπέκηδες χορεύουν στου Δελή Θρακιά
Πίνουνε ρακί τρώνε παστουρμά
και χτυπάνε τα ποδάρια με τα γεμενιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περίληψη του Sapiens (A Brief History of the Human Race) σε μορφή σημείου

  Περίληψη του Sapiens (A Brief History of the Human Race) σε μορφή σημείου Από  Narayan Giri, Okhaldhunga, Νεπάλ  στις  27 Σεπτεμβρίου 2024...