Άσυλο: Το σχέδιο της Αστυνομίας για να μπαίνει στα Πανεπιστήμια
«Οι κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. δεν θα είναι ούτε τυχαίες ούτε αφελείς. Θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός του χώρου. Σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε - όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε - περιπολίες αστυνομικών εντός ιδρυμάτων» επισημαίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Σχέδια εκκένωσης πανεπιστημίων σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης ή σε έκτακτο συμβάν. Τοποθέτηση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ως συνδέσμων σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Ειδικά σχέδια προσεκτικών επεμβάσεων σε πανεπιστημιακούς χώρους σε περίπτωση εγκληματικών ενεργειών ή εκτεταμένων επεισοδίων με την παρουσία εισαγγελέων. Αποφυγή παγίδων σε αστυνομικούς που μπορεί να κληθούν για μεμονωμένο περιστατικό και να δεχθούν μαζική επίθεση. Συντονισμός του επιχειρησιακού κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. και ανοικτή γραμμή με εκπροσώπους των πανεπιστημίων για αξιολόγηση των συμβάντων κ.λπ.
Αυτές είναι ορισμένες από τις επιλογές των επιτελών της Λεωφόρου Κατεχάκη που θα χειρίζονται τα θέματα ελέγχων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά την κατάργηση του ασύλου και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνουν ότι «οι κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. δεν θα είναι ούτε τυχαίες ούτε αφελείς. Θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός του χώρου. Σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε – όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε – περιπολίες αστυνομικών εντός ιδρυμάτων. Ο σχεδιασμός μας αφορά τη γενικότερη προστασία και ασφάλεια των ΑΕΙ και ΤΕΙ όπου η κατάσταση είναι χαώδης».
Ωστόσο ένα από τα κρίσιμα θέματα είναι τι θα συμβαίνει σε περίπτωση επιθέσεων αντιεξουσιαστών από πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως συμβαίνει στον χώρο του Πολυτεχνείου, στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.α.
Κανένα σχέδιο
Μία από τις πρώτες βασικές διαπιστώσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με το θέμα της εμπλοκής των αστυνομικών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ότι ιδρύματα δεν έχουν σχέδιο πυροπροστασίας ή αντίδρασης σε περίπτωση σεισμού, όπως και άλλου απροόπτου.
Ως αποτέλεσμα, σπουδαστές και εκπαιδευτικό προσωπικό μπορεί να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση κάποιου δραματικού απροόπτου.
Αστυνομικοί σημειώνουν πως παρότι στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ή και σε άλλες περιόδους είχαν εκπονηθεί αναλυτικά σχέδια ευπάθειας και τρωτότητας για όλα τα δημόσια κτίρια και τις σημαντικές ιδιωτικές εγκαταστάσεις και για όλους τους πιθανούς κινδύνους, για τα πανεπιστήμια δεν υπήρχαν.
Έτσι λοιπόν η πρώτη παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. θα αφορά σχεδιασμούς για την ασφάλεια φοιτητών και προσωπικού, με καταγραφή των χώρων, προσδιορισμό των απαιτούμενων μέσων πυροπροστασίας, χωροταξικές παρεμβάσεις για να αποφεύγονται εισβολές αγνώστων ή καταστροφές στα κτίρια. Όπως επίσης σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση καταστροφής ή σε επεισόδια, επιθέσεις κ.λπ. προκειμένου να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί.
Ένα από τα κύρια ζητούμενα είναι πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΛ.ΑΣ. κλήσεις για εγκληματικές ενέργειες (όπως ληστείες, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών) σε πανεπιστημιακούς χώρους ή πώς θα γίνονται έρευνες για φθορές κ.λπ. καθώς τα σχετικά αδικήματα παρουσιάζουν έξαρση το τελευταίο διάστημα.
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. είναι ενδεικτικά: την περίοδο 2015-17 είχαν σημειωθεί, εντός και εκτός ΕΜΠ και ΑΣΟΕΕ, 858 αδικήματα κάθε μορφής. Εξ αυτών, 351 αφορούσαν κλοπές και 56 ληστείες.
Είναι χαρακτηριστική η αύξηση των περιπτώσεων διακίνησης ναρκωτικών γύρω από την ΑΣΟΕΕ. Την τριετία 2012-14 είχαν καταγραφεί 200 σχετικές περιπτώσεις και 370 την περίοδο 2015-17, αύξηση της τάξεως του 85%.
Ομως από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών γύρω από το ΕΜΠ την τριετία 2012-14 ήταν 221 και την περασμένη τριετία μειώθηκαν στις 69. Τα σχετικά περιστατικά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και στο κέντρο της Αθήνας την περίοδο 2012-14 ήταν συνολικά 12 και την τελευταία τριετία έφθασαν τα 56, δηλαδή υπήρχε σχεδόν πενταπλασιασμός τους.
Ανίχνευση
Η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρά αρχικά σε ανιχνευτικές κινήσεις και μέσω των αστυνομικών – συνδέσμων θα εκτιμά τη γνησιότητα των κλήσεων για εγκληματικές ενέργειες εντός πανεπιστημιακών χώρων.
Πιθανολογείται ότι θα σπεύδει αρχικά επιτόπου και κάποιος υπάλληλος για να προχωρά σε σχετικές διαπιστώσεις, ενώ θα συγκροτηθούν τμήματα κρούσης από τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, ΔΙΑΣ και την Ασφάλεια όπως και τμήματα υποστήριξης.
Επιπλέον θα υπάρχει επαφή με εκπροσώπους των πρυτανικών Αρχών και το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. Εκτιμάται ότι ιδιαίτερα το πρώτο χρονικό διάστημα τέτοιους είδους αστυνομικές επεμβάσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους θα γίνονται με εξαιρετική προσοχή και με πολλές ασφαλιστικές δικλίδες.
Κι αυτό γιατί θεωρείται βέβαιο ότι ομάδες αντιεξουσιαστών ή άλλες θα επιχειρήσουν να αιφνιδιάσουν τους αστυνομικούς.
Ακόμη, θα αποφεύγονται για προφανείς λόγους αστυνομικές επιχειρήσεις εντυπωσιασμού στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα υπάρχουν – μετά και τη χαρτογράφηση των χώρων – «χειρουργικού» τύπου επεμβάσεις. Επιπλέον εκτιμάται ότι μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου η ΕΛ.ΑΣ. με μεγαλύτερη ευκολία θα αποκλείει πύλες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε να μην καταφεύγουν εκεί πρωταγωνιστές επεισοδίων και τα χρησιμοποιούν ως ορμητήριο.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι κινήσεις και οι ενέργειες εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ίσως είναι το πιο σύνθετο και ευαίσθητο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Αρχές Ασφαλείας τα τελευταία χρόνια.
https://www.in.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου