Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα χέλια

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα χέλια

χέλια
To χέλι είναι ένα ψάρι σαν φίδι  με ένα λεπτό επίμηκες σώμα και  ελάχιστα αναπτυγμένα πτερύγια, παροιμιώδες για την ολισθηρότητα του.
Υπάρχουν πάνω από 800 διαφορετικά είδη χελιών .
Ο όρος "eal" , "χέλι" αναφέρεται αρχικά στο ευρωπαϊκό χέλι, και το όνομα του γένους σημαίνει "ευρωπαϊκού χελιού".(“European-eel-shaped.”)
Τα χέλια μπορούν να ζήσουν για 70 χρόνια ή περισσότερο - ανάλογα με το είδος, αν και τα περισσότερα είδη χελιών δεν ζουν για περισσότερο από 30 χρόνια .
χέλι
Τα χέλια είναι επιμήκη ψάρια, που κυμαίνονται από 5 εκατοστά (2 ίντσες) στο μονόφυτο χέλι (Monognathus ahlstromi) έως 4 μέτρα (13 πόδια) στο λεπτό γίγαντα moray.
Έχουν βάρος από 30 γραμμάρια (1,1 ουγκιά) έως και 25 κιλά (55 λίβρες).
Τα χέλια ποικίλλουν σε χρώμα  από γκρίζο ή μαύρο σε είδη βαθέων υδάτων μέχρι πολύχρωμα και μορφοποιημένα σε είδη τροπικών υφάλων.
Η κάλυψη του σώματος είναι συνήθως χωρίς κλίμακα (μονοχρωμία). Μικρές διαφοροποιήσεις από αυτό το γενικό σχέδιο σώματος εμφανίζονται στις διάφορες οικογένειες χελιών και συσχετίζονται καλά με διαφορετικούς τρόπους ζωής.
χέλι-2
Τα περισσότερα χέλια ζουν στα ρηχά νερά του ωκεανού και βυθίζονται σε άμμο, λάσπη ή ανάμεσα σε βράχους. Ορισμένα είδη χελιών ζουν επίσης στα υφάλμυρα νερά και πάνω στις πλαγιές βαθιά ως 4.000 μέτρα κ(13.000 πόδια). Υπάρχουν επίσης χέλια γλυκού νερού που ζουν σε ποτάμια και λίμνες.
Η πλειοψηφία των ειδών χελιού είναι νυχτερινή, επομένως σπανίως παρατηρούνται. Μερικές φορές, θεωρούνται ότι ζουν μαζί σε τρύπες, ή "κοιλώματα χελιών"όπως ονομάζονται
Τα χέλια κολυμπούν δημιουργώντας κύματα σώματος που ταξιδεύουν στο μήκος του σώματος τους. Μπορούν να κολυμπήσουν προς τα πίσω αντιστρέφοντας την κατεύθυνση του κύματος.
Τα περισσότερα χέλια είναι αρπακτικά ζώα . Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν το φαγητό τους περιμένοντας το θήραμα να έρθει και να το αρπάξουν με μια απότομη κίνηση.
Τα χέλια τρώνε διάφορα πράγματα. Ανάλογα με τα είδη χελιών, μπορούν να τρώνε σκουλήκια, έντομα, άλλα ψάρια, βατράχια, καβούρια και ακόμη και σφάγια.
χέλι-3
Τα χέλια αρχίζουν τη ζωή ως επίπεδες και διαφανείς προνύμφες , που ονομάζονται λεπττοεφάλια . Οι προνύμφες μετατρέπονται στη συνέχεια σε γυάλινα χέλια - διαφανή νεαρά χέλια. τότε γίνονται ελίκτες πριν τελικά αναζητήσουν τα άλλα ενήλικα και ενήλικα ενδιαιτήματα τους. Πολλά χέλια παραμένουν στη θάλασσα καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά τα χέλια του γλυκού νερού (anguillidae) μετακινούνται προς τα πάτρια εδάφη και αναγκάζονται να ανέβουν εμπόδια όπως φράγματα και φυσικούς καταρράκτες.
Τα χέλια γλυκού νερού και τα θαλάσσια χέλια χρησιμοποιούνται συνήθως στην ιαπωνική κουζίνα  σαν τρόφιμα όπως τα unadon και unajū που είναι δημοφιλή, αλλά ακριβά. Τα χέλια είναι επίσης πολύ δημοφιλή στην κινεζική κουζίνα και προετοιμάζονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Το ευρωπαϊκό χέλι και άλλα χοιροειδή γλυκού νερού τρώγονται στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη.
τροφή χελιών
Οι αγγούζες λιχουδιά της Βόρειας Ισπανίας αποτελούνται από ελιές (νεαρά χέλια) που έχουν σοταριστεί στο ελαιόλαδο με σκόρδο.Τα νεαρά χέλια, ειδικά όταν υποβάλλονται σε μαζική μετανάστευση από τη θάλασσα.συνήθως φτάνουν σε τιμές μέχρι 1000 ευρώ ανά κιλό (2,2 λίβρες).
Στη βόρεια Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, τη Δανία και τη Σουηδία, το καπνιστό χέλι θεωρείται εξαιρετική λειχουδιά
Το αίμα των χελιών είναι δηλητηριώδες για τους ανθρώπους και τα άλλα θηλαστικά, αλλά και το μαγείρεμα και η διαδικασία της πέψης καταστρέφουν την τοξική πρωτεΐνη. Η τοξίνη που προέρχεται από τον ορό του χελιού χρησιμοποιήθηκε από τον Charles Richet στην επιτυχή του έρευνα που ανακάλυψε την αναφυλαξία (με ένεση σε σκύλους και παρατήρηση του αποτελέσματος).

Το ηλεκτρικό χέλι παίρνει το όνομά του από τις συγκλονιστικές του ικανότητες! Τα ειδικά όργανα στο σώμα του χελιού απελευθερώνουν ισχυρά ηλεκτρικά φορτία μέχρι 650 βολτ - που είναι περισσότερο από πέντε φορές μεγαλύτερη από την ισχύ μιας τυπικής πρίζας τοίχου των Ηνωμένων Πολιτειών!
Αυτοί οι περίφημοι κυνηγοί γλυκού νερού παίρνουν το όνομά τους από το τεράστιο ηλεκτρικό φορτίο που μπορούν να δημιουργήσουν για να αναισθητοποιήσουν τη λεία και να αποτρέψουν τους θηρευτές. Τα σώματά τους περιέχουν ηλεκτρικά όργανα με περίπου 6.000 εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται ηλεκτροκύτταρα που αποθηκεύουν ισχύ όπως μικροσκοπικές μπαταρίες. Όταν απειλούνται ή επιτίθενται σε θήραμα, αυτά τα κύτταρα θα εκραγούν ταυτόχρονα.  https://www.nationalgeographic.com/
Το σοκ ενός ηλεκτρικού χελιού είναι γνωστό ότι χτυπά ένα άλογο από τα πόδια του.
Υπάρχουν πολλοί ιστορικοί μύθοι γύρω από τα χέλια. Για παράδειγμα, μερικές  φυλές στις Φιλιππίνες, θεωρούν ότι τα χέλια είναι οι ψυχές των νεκρών. Σε μέρη της Ευρώπης υπάρχει ένας μύθος ότι το τρίψιμο του δέρματος με το λάδι χελιών θα δώσει  στο άτομο την ικανότητα να δει νεράιδες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φημολογούνταν ότι λάτρευαν τα χέλια.
http://justfunfacts.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος:Έπεσαν θύματα δήθεν εμπόρου αυτοκινήτων

Βόλος: Έπεσαν θύματα δήθεν εμπόρου αυτοκινήτων   Αναστασια Φυσσα 1 Οκτωβρίου 2024, 07:35 Έντυπη Έκδοση Σε τρία έτη φυλάκιση καταδικάστηκε απ...