Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Τραγωδία στις Άνδεις

Τραγωδία στις Άνδεις





Όταν εντοπίστηκαν τρεις μήνες μετά την πτώση του αεροπλάνου, επικράτησε σε όλο το κόσμο μεγάλος ενθουσιασμός. Στην συνέχεια όμως τέθηκε το ερώτημα πως οι επιβάτες κατάφεραν να επιβιώσουν χωρίς τρόφιμα για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η απάντηση σόκαρε τους πάντες. Η μόνη τροφή που υπήρχε ήταν τα σώματα των νεκρών συνεπιβατών τους.
Όλα ξεκίνησαν στις 13ης Οκτωβρίου 1972, όταν η ομάδα ράγκμπι Old Christians Club θα ταξιδεύσει με προορισμό το Σαντιάγκο της Χιλής. Έχουν επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης και για να φτάσουν στον προορισμό τους θα πρέπει να διασχίσουν την οροσειρά των Άνδεων.

Οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και η ορατότητα πολύ περιορισμένη. Ο πιλότος θα προσπαθήσει να περάσει το αεροπλάνο ανάμεσα από τα βουνά. Δεν θα τα καταφέρει όμως και το αεροσκάφος θα προσκρούσει σε μια κορυφή με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 12 επιβάτες. Είναι χειμώνας και σε συνδυασμό με το υψόμετρο ο επιζώντες θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν κατά τη διάρκεια της νύχτα ακόμα και τους 40 βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Οι αρχές θα κινητοποιηθούν άμεσα και θα ξεκινήσουν έρευνα για τον εντοπισμό και την διάσωση των επιβατών της μοιραίας πτήσης. Όμως, καθώς οι μέρες περνούν και δεν υπάρχει αποτέλεσμα οι ελπίδες ολοένα και λιγοστεύουν.
Οι επιζήσαντες είναι σε πραγματικά απελπιστική κατάσταση. Τα λίγα τρόφιμα που υπήρχαν στο αεροπλάνο έχουν εξαντληθεί. Νερό μπορούσαν να έχουν λιώνοντας το χιόνι. Τροφή όμως; Οι μέρες περνούν βασανιστικά και η απελπισία διαρκώς μεγαλώνει. Την ενδέκατη μέρα από το τρανζίστορ ενός επιβάτη θα ακούσουν ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό τους έχουν πλέον σταματήσει οριστικά. Επικράτησε απογοήτευση και κάθε ελπίδα για διάσωση έχει πλέον χαθεί.
Μέσα στην απελπισία του ένας επιβάτης θα παρατηρήσει ότι εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας τα σώματα των νεκρών διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Με όσο θάρρος του έχει απομείνει θα προτείνει στους υπόλοιπους κάτι αδιανόητο. Να χρησιμοποιήσουν τα πτώματα για να τραφούν. Στην αρχή όλοι θα τον αντιμετωπίσουν με απέχθεια στην συνέχεια όμως θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τα καταφέρουν. Κάποιοι θα δοκιμάσουν με δισταγμό ενώ κάποιοι άλλοι θα αρνηθούν προτιμώντας να πεθάνουν από ασιτία.
Οι μήνες περνούν και οι λιγοστοί επιζώντες έχουν αντιληφθεί ότι θα πρέπει οι ίδιοι να φροντίσουν για την διάσωση τους αφού για τον υπόλοιπο κόσμο θεωρούνται πλέον νεκροί. Έτσι μια μικρή ομάδα θα ξεκινήσει για την αναζήτηση βοήθειας. Λίγες ημέρες μετά όμως, οι καιρικές συνθήκες θα χειροτερεύσουν και θα τους αναγκάσουν να επιστρέψουν πίσω στα συντρίμμια.
Μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν μια δεύτερη προσπάθεια θα ξεκινήσει και μετά από μια δύσκολη κατάβαση στα απόκρημνα βουνά που θα διαρκέσει εννέα ημέρες τελικά θα καταφέρουν να έρθουν σε επαφή με ντόπιους και θα ειδοποιήσουν τις αρχές. Ελικόπτερα θα σπεύσουν στην περιοχή του ατυχήματος και θα μεταφέρουν και τους 16 επιζώντες στο νοσοκομείο. Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό όλος ο κόσμος θα συγκλονιστεί από την είδηση ότι οι επιζήσαντες κατέφυγαν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν.
Στα επόμενα χρόνια οι επιζήσαντες θα στιγματίσουν για αυτή τους την πράξη. Ένα μέρος την κοινής γνώμης θα τους καταδικάσει ενώ ένα άλλο θα δείξει κατανόηση και θα τους συγχωρήσει. Η συγκλονιστική ιστορία τους είκοσι χρόνια αργότερα θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο με την ταινία «Οι επιζήσαντες».


ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

3 τρόποι για να γράψετε μια προσωπική δήλωση αποστολής που καθοδηγεί την καριέρα σας

  3 τρόποι για να γράψετε μια προσωπική δήλωση αποστολής που καθοδηγεί την καριέρα σας Από  την Kally  στις  4 Οκτωβρίου 2024 Στον γρήγορο κ...