Μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στα μέσα Ιουλίου του 2019 και την ακύρωση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, η χρήση του πολυδιαφημισμένου Ανατολού ως μίνι-αεροπλανοφόρου πάει «περίπατο», γράφει αμερικανικό γνωστό περιοδικό.
Η επιμονή της Τουρκίας στην αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, παρά τις προειδοποιήσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ, έφερε την απόγνωση στους Τούρκους επιτελείς του πολεμικού ναυτικού που χάνουν τα αεροσκάφη F-35B που προορίζονταν για το αεροπλανοφόρο «Ανατολού» με το οποίο ο Ερντογάν ετοίμαζε «bulling» σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο σε Ελλάδα-Ισραήλ, Κύπρο κτλπ.
«Η συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα για την απόκτηση του ρωσικού  συστήματος αντιεροπορικής άμυνας S-400 είναι ασυμβίβαστη με την εμπλοκή της τουρκικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα μαχητών F-35 stealth», ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.
Η Τουρκία ήταν σημαντικός βιομηχανικός εταίρος στην παραγωγή των F-35. Οι τουρκικές επιχειρήσεις κατασκεύαζαν μια σειρά εξαρτημάτων για το αεροσκάφος, ενώ η τουρκική ΠΑ σχεδίαζε την απόκτηση 100 αεροσκαφών μέχρι τα μέσα του 2019, καθώς είχαν ήδη αποστείλει πιλότους και μηχανικούς για εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όλα όμως ακυρώθηκαν διότι το σύστημα S-400, θεωρητικά, θα μπορούσε να συλλέξει ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με την υπογραφή ραντάρ του F-35.

Περίπου 20 αεροσκάφη F-35B  είχαν παραγγελθεί για να επανδρώσουν το τουρκικό αεροπλανοφόρο Ανατολού, το οποίο κατασκευάζεται  με βάση την ισπανική ναυαρχίδα Juan Carlos I. Η ισπανική εταιρεία Navantia βοήθησε την τα τουρκικά ναυπηγεία Sedef Shipyard στην όλη διαδικασία και το αεροπλανοφόρο θα είναι έτοιμο το 2021, χωρίς όμως αεροσκάφη 
Χωρίς τα F-35B, το τουρκικό ναυτικό πιθανότατα δεν θα μπορέσει να απογειώσει μαχητικά από το κατάστρωμα του Anadolu.
Υπάρχουν μόνο δύο αεροσκάφη καθέτου απογειώσεων στον κόσμο αυτήν την στιγμή, το  F-35B και το παλαιότερο αγγλοαμερικανικο Harrier. Τα Harrier δεν είναι πλέον σε παραγωγή.
Την ίδια στιγμή σε μια απέλπιδα προσπάθεια η τουρκική αεροδιαστημική εταιρεία αποκάλυψε μια μακέτα ενός νέου μαχητικού stealth στο Παρίσι Air Show στις 17 Ιουνίου 2019. Επρόκειτο για το TF-X το οποίο έχει μια ομοιότητα με το  F-22 της αμερικανικής  Πολεμικής Αεροπορίας, μόνο όμως εμφανισιακά.
Το F-22 είναι ένα πραγματικό, πολεμικό αεροσκάφος αιχμής με προηγμένες δυνατότητες, ενώ το TF-X είναι μάλλον απίθανο να κατασκευαστεί, διότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου μαχητικού είναι τρομερά δαπανηρή.
Μόνο τρεις χώρες έχουν δυνατότητες για κάτι τέτοιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία.
Η Τουρκία, με την 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι απίθανο να ενταχθεί σε αυτήν την αποκλειστική λέσχη.
Μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, η Ρωσία πρότεινε να της πουλήσει αεροσκάφη Su-35.
Η Κίνα κινήθηκε επίσης για να ενισχύσει τους δεσμούς με την Τουρκία με τα μαχητικά J-20 που έχουν δυνατότητες stealth. Καμία χώρα όμως δεν διαθέτει μαχητικό καθέτου απογειώσεως και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια ανάπτυξη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ένα πλοίο όμως σαν το Ανατολού είναι χρήσιμο ακόμα και χωρίς τα μαχητικά τύπου F-35B και η Άγκυρα θα μπορούσε ακόμα να το εφοδιάσει με κάθε τύπου ελικόπτερα. Όμως, η Τουρκία θέλει εναγωνίως να αναπτύξει το σκάφος αποκλειστικά ως αεροπλανοφόρο, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα με την κυβέρνηση Ερντογάν.  
https://www.pentapostagma.gr/