Σενάρια αποπομπής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ δεν υφίσταται σύμφωνα με δυτικό ΜΜΕ και πιο πολύ «παίζει» το σενάριο της απενεργοποίησης, εκτός και αν οι Τούρκοι «τραβήξουν την περόνη ασφαλείας» μόνοι τους και επιτεθούν σε άλλο κράτος της συμμαχίας αναφέρει γνωστό περιοδικό.
Δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο στην συνθήκη εισόδου της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, το οποίο να αφορά απέλαση, αποπομπή ή οτιδήποτε άλλο, (το ίδιο ισχύει και στην Ευρωζώνη).
Ούτε υπάρχει προηγούμενο που να αναφέρει την αποχώρηση ενός κράτους-μέλους.
Μια χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, μόνο με δική της βούληση. Το άρθρο 13 ορίζει ότι «κάθε συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να παύσει να είναι συμβαλλόμενο μέρος ένα έτος μετά την κοινοποίηση σχετικής καταγγελίας».
Ωστόσο, εάν για παράδειγμα τα μέλη του ΝΑΤΟ ήταν απολύτως αποφασισμένα να εκδιώξουν την Τουρκία, μια τέτοια ενέργεια θα έπρεπε να περνούσε από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC), το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων του οργανισμού.
Ωστόσο, οι αποφάσεις του NAC πρέπει να είναι ομόφωνες και από τα 29 κράτη μέλη. Στην απίθανη περίπτωση που όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούσαν ότι η Τουρκία πρέπει να αποβληθεί, η Άγκυρα θα μπορούσε να κάνει χρήση του βέτο της.
Το μόνο πιθανό σενάριο, στο οποίο θα αγνοείτο το βέτο της Τουρκίας, θα ήταν η περίπτωση μιας άμεσης και εσκεμμένης τουρκικής επίθεσης εναντίον άλλου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5, το οποίο δηλώνει ότι «μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων». Αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο.
Εν ολίγοις, η Τουρκία δεν μπορεί και δεν θα αποβληθεί επισήμως από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, εφόσον υλοποιηθεί η παραλαβή των S-400, αναμφίβολα η Άγκυρα θα βρεθεί απομονωμένη από τα πολιτικά και στρατιωτικά όργανα του ΝΑΤΟ.
Σε κάποιο βαθμό αυτό έχει ήδη συμβεί. Τον περασμένο μήνα αναφέρθηκε ότι το στρατιωτικό και το πολιτικό προσωπικό της Τουρκίας δεν προσκλήθηκε σε σημαντικές συναντήσεις σχετικά με την αεροπορική άμυνα και τις στρατιωτικές πληροφορίες. Στο μέλλον, οι εξαιρέσεις αυτές θα γίνουν πιο τακτικές.
Οι Αμερικανοί και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θα μειώσουν αργά την εξάρτησή τους από τις τουρκικές βάσεις και θα αυξήσουν την παρουσία σε άλλα έθνη, όπως την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιορδανία ή σε ένα σενάριο εφιάλτη για την Τουρκία, στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Εν τω μεταξύ, ο ρόλος της Τουρκίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα μειωθεί επίσης και όταν το ΝΑΤΟ σχεδιάσει και προετοιμάσει μελλοντικές στρατηγικές και τακτικές, τα συμφέροντα της Τουρκίας θα αγνοηθούν ή θα παραγκωνιστούν.
Εάν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους, η Τουρκία θα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ μόνο κατ΄όνομα.
Όλες οι προηγούμενες συνεισφορές των Τούρκων δεν είναι πλέον αρκετές. Το ζήτημα των S-400 είναι μόνο μία από τις πολλές ανησυχίες των ΗΠΑ.
Αυτές περιλαμβάνουν και την απειλή του κ. Ερντογάν για «οθωμανικό χαστούκι» κατά του αμερικανικού στρατού στη Συρία, όπου διέρρευσαν θέσεις ειδικών δυνάμεων από την Άγκυρα.
Αν αυτά δεν ήταν αρκετά, μόλις πέρυσι διαπιστώθηκε ότι μια τουρκική κρατική τράπεζα παραβιάζει τον νόμο περί κυρώσεων του Ιράν, ενώ η Άγκυρα έχει σχέσεις με εχθρούς των ΗΠΑ όπως τον πρόεδρο Nicolas Maduro στη Βενεζουέλα.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, δεν είναι περίεργο ότι ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν σθεναρά ότι η Τουρκία πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου