Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής , σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα, ενώ ο οίκος Moody’s συνεχίζει να υποβαθμίζει την τουρκική οικονομία προκαλώντας αβεβαιότητα και πανικό στην τουρκική κοινωνία.
Κατά συνέπεια, οι ενδεχόμενες κυρώσεις θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τις τουρκικές εταιρείες που παράγουν τμήματα των F-35, αλλά και άλλες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας.
Η επικεφαλής των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές αγορές, Ελεν Λόρντ (Ellen Lord) δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία ως σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αλλά οι κυρώσεις που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος θα εφαρμοστούν όχι μόνο στις εταιρείες που παράγουν τμήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 αλλά και σε εταιρείες που παράγουν υλικά για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.
Η Ελεν Λόρντ στην έκθεση «Air Show» στο Παρίσι, δήλωσε ότι «εξετάσαμε τις περιπτώσεις των S-400 και F-35 καθώς και όλες τις επιδράσεις της εμπορικής βιομηχανίας μας ξεχωριστά.
Εκτός από τα F-35, βλέπουμε και κυρώσεις μέσω του νόμου για την Αντιμετώπιση μέσω Κυρώσεων των Εχθρών των ΗΠΑ», είπε.
Η ίδια τόνισε ότι θα ήθελε να συνεχιστούν οι συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, τυχόν επιπλέον κυρώσεις θα είχαν ισχυρό αντίκτυπο στην τουρκική βιομηχανία, σημειώνει το δημοσίευμα.
Moody’s: Υποβάθμιση 18 τραπεζών στην Τουρκία
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο 18 τουρκικών τραπεζών – των 16 κατά μία βαθμίδα και των υπολοίπων 2 κατά δύο βαθμίδες -και διατήρησε αρνητική την προοπτική του.
Σύμφωνα με τον οίκο, η απόφασή του αυτή οφείλεται στη «σημαντική αύξηση της τρωτότητας της χώρας» σε εξωτερικά σοκ, η οποία «εκθέτει τις τουρκικές τράπεζες σε υψηλότερο κίνδυνο ξαφνικής μεταβολής της διάθεσης των επενδυτών και της συμπεριφοράς των αποταμιευτών».
Σημειώνεται επίσης ο «υψηλότερος κίνδυνος λήψης πιο ακραίων μέτρων» από την κυβέρνηση, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν, κατά τον Μούντις, «περιορισμό της πρόσβασης σε ξένο συνάλλαγμα».
Ο οίκος κάνει λόγο περί «αβεβαιότητας» όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική και περί «εξασθένισης» των αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα.
Ακόμη, επικαλείται την «παρατεταμένη επιδείνωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος» των τουρκικών τραπεζών, που οδηγεί στην «εξασθένιση της φερεγγυότητάς τους».
Η κίνηση ακολουθεί την απόφαση του Μούντις να υποβαθμίσει (την 14η Ιουνίου) το αξιόχρεο του τουρκικού δημοσίου στη βαθμίδα B1 (από Ba3) με αρνητική προοπτική και σε αυτή την περίπτωση.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου