Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Εννέα συμβουλές της ΑΔΑΕ για ασφαλή χρήση του smartphone

Εννέα συμβουλές της ΑΔΑΕ για ασφαλή χρήση του smartphone

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το μήνυμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, 17 Μαΐου, που εορτάζεται φέτος για 50η χρονιά, είναι όλοι οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν με ασφάλεια τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Η ΑΔΑΕ έχει ως κύρια αποστολή της την προάσπιση του συνταγματικού δικαιώματος του απορρήτου της επικοινωνίας και για το σκοπό αυτό εκδίδει κανονισμούς ασφάλειας, πραγματοποιεί ελέγχους στους παρόχους και εξετάζει τις πολιτικές ασφάλειας που υποχρεούνται να εφαρμόζουν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών.
Επίσης, εξετάζει καταγγελίες πολιτών σχετικά με πιθανή παραβίαση του απορρήτου της επικοινωνίας τους και πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης για μέτρα αυτοπροστασίας, όπως η πρόσφατη καμπάνια για τους ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς.
Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ, Μιχάλης Σακκάς, «Θα πρέπει όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία της ιδιωτικότητας εφαρμόζοντας κανόνες «ψηφιακής υγιεινής», καθώς και κατάλληλα εργαλεία ασφάλειας. Σε μια εποχή που χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τις φορητές συσκευές (π.χ. smartphones), για κοινωνικές επαφές, επαγγελματικά θέματα, ηλεκτρονικές πληρωμές ή και απλό σερφάρισμα στο διαδίκτυο, είναι απαραίτητο να ενημερωνόμαστε συνεχώς και να είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τους κινδύνους για το απόρρητο της επικοινωνίας μας. Η ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας! Και ας μην ξεχνάμε ότι η ασφάλεια κτίζει την εμπιστοσύνη, ένα βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και καινοτομίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΑΔΑΕ προσπαθεί με τις δράσεις της να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. Δυστυχώς, όπως αποκαλύπτει η πρόσφατη παγκόσμια έρευνα από την Kaspersky Lab, πολλοί από εμάς δείχνουμε κουρασμένοι και αποκαρδιωμένοι.
Ένας στους τρεις δεν γνωρίζει πώς να προστατευθεί, ενώ ένας στους πέντε δεν προσπαθεί καν, αποδεχόμενος την παραβίαση της ιδιωτικότητας ως αναπόφευκτη. 
Εμείς πάντως, δεν το βάζουμε κάτω! Ως προς την ενημέρωση των πολιτών, η επικοινωνιακή καμπάνια της ΑΔΑΕ είναι σε εξέλιξη.
Ενδεικτικά, στην ιστοσελίδα της Αρχής έχουμε αναρτήσει σχετικό ενημερωτικό έντυπο και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα της επικοινωνίας.»
Για παράδειγμα, στο έντυπο της ΑΔΑΕ περιλαμβάνονται οδηγίες για την προστασία των συσκευών smartphone, όπως:
  • Χρησιμοποιήστε ένα κωδικό πρόσβασης στη συσκευή σας και προστατεύστε την από φυσική κλοπή.
  • Για προστασία από εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού, ελέγχετε περιοδικά τις εγκατεστημένες εφαρμογές, τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο, καθώς και τη χρήση της συσκευής σας (π.χ. αριθμός απεσταλμένων μηνυμάτων, διάρκεια κλήσεων), προσέχοντας για τυχόν ασυνήθιστη χρήση ή δυσλειτουργία.
  • Εγκαταστήστε στη συσκευή σας πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό (antivirus).
  • Αναζητήστε ειδικές εφαρμογές που μπορούν να εντοπίσουν μια συσκευή που έχει χαθεί. Σε περίπτωση κλοπής, τέτοιες εφαρμογές σας δίνουν τη δυνατότητα να διαγράψετε τα δεδομένα στη συσκευή σας μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης.
  • Για τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail, κλπ), που λαμβάνετε σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ισχύει ότι και για τους προσωπικούς υπολογιστές: αν κάποιο μήνυμα φαίνεται ύποπτο ή δεν γνωρίζετε τον αποστολέα, αποφύγετε να το ανοίξετε.
  • Αποφύγετε να κατεβάσετε περιεχόμενο στη συσκευή σας από μία άγνωστη πηγή στο Διαδίκτυο.
  • Για να αποφύγετε την κοινοποίηση της τοποθεσίας που βρίσκεστε (location information) μέσω εφαρμογών που χρησιμοποιείτε (π.χ. κοινωνικά δίκτυα, εφαρμογές instant messaging) μπορείτε να επιλέξετε στη συσκευή σας τη δυνατότητα μη αυτόματης κοινοποίησης της πληροφορίας αυτής.
  • Φροντίστε να λαμβάνετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων της συσκευής σας σε τακτά διαστήματα, τοπικά στον υπολογιστή σας ή σε έμπιστη υπηρεσία χώρου αποθήκευσης στο Διαδίκτυο (Cloud). Συνιστάται να κρυπτογραφείτε τα αντίγραφα ασφαλείας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που μεταφέρονται ή αποθηκεύονται στο Διαδίκτυο.
  • Μάθετε πώς να απενεργοποιήσετε το κινητό σας σε περίπτωση κλοπής (αριθμός IMEI με πληκτρολόγηση #06).
Ως προς την ενημερωτική καμπάνια της Αρχής με θέμα «Το απόρρητο της επικοινωνίας είναι δικαίωμά σου! Προστάτευσέ το!», αυτή περιλαμβάνει ραδιοφωνικά μηνύματα που μεταδόθηκαν δωρεάν πανελλαδικά με άδεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου, ψηφιακό βίντεο το οποίο προβλήθηκε στους σταθμούς του Μετρό, σε συνεργασία με τις Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, καθώς και αφίσα που αναρτήθηκε στα αστικά λεωφορεία, σε συνεργασία με τις Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ.
Στην παρούσα φάση, το σχετικό ενημερωτικό υλικό προβάλλεται από τις οθόνες στις αίθουσες αναμονής δημοτικών καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και από τις οθόνες των αστικών λεωφορείων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, ΟΑΣΑ AE.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες ή ερωτήματα ταχυδρομικώς ή αυτοπροσώπως στη διεύθυνση: Ιερού Λόχου 3, Μαρούσι 151 24, Αθήνα, με fax στον αριθμό +30 210 6387666, καθώς και ηλεκτρονικά (www.adae.gr) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (info@adae.gr).
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κρήτη: Το φαινόμενο που δεν μπορούν να εξηγήσουν ούτε οι επιστήμονες

  Κρήτη: Το φαινόμενο που δεν μπορούν να εξηγήσουν ούτε οι επιστήμονες 3 Νοεμβρίου 2024 21:57 Μοναδικές ομορφιές αλλά και περίεργα μέρη που ...