ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΑΣ!
ΟΜΟΡΦΗ ΖΩΗ,ΦΥΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μέχρι πριν κάποιο καιρό, η δημιουργία ενός μικρού περιβολιού, ακόμη και στο μπαλκόνι μας, ήταν περισσότερο μεράκι. Σήμερα, ίσως είναι πια ανάγκη.
Εκτός του ότι με τον τρόπο αυτό έχουμε τα δικά μας, πραγματικά βιολογικά λαχανικά –χωρίς φυτοφάρμακα και «ύποπτες» ουσίες– αυτό το περιβολάκι είναι πλέον και μια λύση που μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες ενός νοικοκυριού σε λαχανικά, τα οποία είναι απαραίτητα στη διατροφή μας.
Πέρα από τις γλάστρες με τα μυρωδικά (βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη κ.ά.) και τις πιπερίτσες, που είναι σύνηθες να βλέπουμε σε πολλά σπίτια, ακόμη και στο πρεβάζι του παραθύρου της κουζίνας, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας περιβολάκι, στο μπαλκόνι μας.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ
Τα φυτά που μπορούν να φιλοξενηθούν στον περιβόλι του μπαλκονιού μας, είναι:
- βασιλικός*
- δενδρολίβανο
- μαντζουράνα
- δάφνη
- δυόσμος*
- μέντα*
- θυμάρι
- φασκόμηλο
- κόλιαντρο (κολίανδρο)
- λεβάντα
- τζίντζερ
- κρεμμύδι
- σκόρδο
- πράσο
πιπεριά - άνηθος*
- μαϊντανός*
- αγκινάρα
- μελιτζάνα
- ντομάτα**
- μαρούλι
- πράσινα φασολάκια
……………………………………………………
* Χρειάζονται πολύ νερό
** Δεν αντέχουν το κρύο
* Χρειάζονται πολύ νερό
** Δεν αντέχουν το κρύο
Εάν ο χώρος μας είναι περιορισμένος –άρα και περιοριστικός– η ποικιλία μας σε αρωματικά φυτά και λαχανικά, θα είναι μικρή.
Πριν ξεκινήσουμε οτιδήποτε, θα πρέπει να επιλέξουμε το ιδανικό σημείο για το περιβολάκι μας, ώστε να δούμε και πόσο χώρο, τελικά, έχουμε διαθέσιμο.
Το καταλληλότερο μέρος, λοιπόν, είναι εκείνο του οποίου ο προσανατολισμός είναι τέτοιος, ώστε να επιτρέπει στον ήλιο να το βλέπει τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα. Κάποια φυτά δεν έχουν πρόβλημα να μεγαλώσουν σε σκιά (π.χ. το μαρούλι), κάποια άλλα όμως θέλουν πολύ φως (π.χ. ντομάτες).
Το καταλληλότερο μέρος, λοιπόν, είναι εκείνο του οποίου ο προσανατολισμός είναι τέτοιος, ώστε να επιτρέπει στον ήλιο να το βλέπει τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα. Κάποια φυτά δεν έχουν πρόβλημα να μεγαλώσουν σε σκιά (π.χ. το μαρούλι), κάποια άλλα όμως θέλουν πολύ φως (π.χ. ντομάτες).
ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
- Γλαστράκια κεραμικά ή από τερακότα (τα οποία θα πρέπει να έχουν τρύπες στη βάση τους, διαφορετικά θα πρέπει να ανοίξουμε εμείς)
- Χώμα ειδικό για φύτεμα λαχανικών
- Γάντια κηπουρικής
- Εμφυτευτήριο (ειδικό εργαλείο)
- Κατσαβίδι
- Ταμπελάκια
- Ωμά αυγά (άσπαστα)
Προτιμούμε να αγοράσουμε από φυτώριο τους σπόρους και το χώμα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα μας δώσουν ό,τι ακριβώς πρέπει. Το κατάλληλο για λαχανικά χώμα, θα πρέπει να αφήνει τις ρίζες ν’ απλώνονται καθώς και να στραγγίζει εύκολα.
ΞΕΚΙΝΑΜΕ! – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΛΑΣΤΡΑΣ
Οι γλάστρες θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος για το φυτό που θα επιλέξουμε να φυτέψουμε μέσα σε αυτές. Τα μικρά γλαστράκια (διαμ. 10cm) είναι κατάλληλα για αρωματικά φυτά και βότανα, όμως για λαχανικά θα χρειαστούμε γλάστρες με, τουλάχιστον, 50cm διάμετρο.
Ρίχνουμε στη γλάστρα μας χώμα, γύρω στα 5cm, και τοποθετούμε στη μέση ένα αυγό όπως είναι, χωρίς να το σπάσουμε. Αυτό, καθώς θα αποσυντίθεται, θα είναι το (φυσικό) λίπασμα για το φυτό μας! Εν συνεχεία, συνεχίζουμε να ρίχνουμε χώμα μέχρι ψηλά στη γλάστρα μας.
ΦΥΤΕΜΑ
Οι γλάστρες μας θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος για το φυτό που θα επιλέξουμε να φυτέψουμε μέσα σε αυτές.
• Με το δάχτυλό μας ή το κατσαβίδι, κάνουμε τρύπες με βάθος περίπου 2,5 – 3cm και ρίχνουμε σε καθεμία από αυτές 1–2 σπόρους.
• Στη συνέχεια, καλύπτουμε με χώμα.
• Δεν γεμίζουμε τρύπες τη γλάστρα μας! (Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί χώρος για τις ρίζες να απλωθούν).
• Τοποθετούμε τα ταμπελάκια, όπου θα έχουμε γράψει τι περιέχει η κάθε γλάστρα μας, ώστε να θυμόμαστε τι βρίσκεται πού, και να το φροντίζουμε ανάλογα.
ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ
Το πότισμα των φυτών είναι πολύ σημαντικό. Το χώμα μέσα στις γλάστρες θα πρέπει να είναι διαρκώς νωπό, αλλά όχι τελείως βρεγμένο.
Για να είμαστε σίγουροι, βυθίζουμε το δείκτη μας στο χώμα. Εάν αυτό είναι στεγνό, προσθέτουμε νερό. Δεν βρέχουμε τα φύλλα καθώς, κάτι τέτοιο, ενισχύει τις ασθένειες των φυτών.
Για να είμαστε σίγουροι, βυθίζουμε το δείκτη μας στο χώμα. Εάν αυτό είναι στεγνό, προσθέτουμε νερό. Δεν βρέχουμε τα φύλλα καθώς, κάτι τέτοιο, ενισχύει τις ασθένειες των φυτών.
Ανά δύο με τρεις εβδομάδες, προσθέτουμε λίπασμα στα φυτά μας (συμβουλευόμαστε τους ειδικούς, στο φυτώριο). Το λίπασμα, δεν χρειάζεται να είναι χημικό. Σε μελλοντική ανάρτηση, θα πούμε πώς φτιάχνουμε φυσικό λίπασμα (κομπόστα) από υπολείμματα φαγητών, φρούτα, λαχανικά κ.ά.
Το περιβολάκι μας, μας ανταμείβει για την περιποίηση και την αγάπη μας, προσφέροντας στο τραπέζι μας αγνούς, πεντανόστιμους καρπούς!
🄰.🄽
https://hippyfoodie.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου