Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Κόλαση

Κόλαση

Η κόλαση είναι αρχαία ελληνική λέξη που προέρχεται από το ρήμα κολάζω, που είχε ως πρωταρχική σημασία το κλαδεύω. Η λέξη έχει την προέλευση της στην λέξη κόλος όπου την χρησιμοποιούσαν για τα ζώα που είχαν κομμένο κέρατο, ακρωτηριασμένο πόδι ή κομμένη ουρά, δηλαδή κολοβό. Η σημασία της λέξης μετέπειτα πήρε την έννοια συγκρατώ από κάτι άσχημο και μετέπειτα πήρε την σημασία του σωφρονισμού.
“τὸ μὲν Τελαμώνιος Αἴας πῆλ’ αὔτως ἐν χειρὶ κόλον δόρυ (Ομήρου Ιλιάδα Π 117)”
“κόλος μάχη (ονομασία της ραψωδίας Θ της Ιλιάδας)”
“ἐπιθυμίας τὰς ἑαυτοῦ ἐᾶν ὡς μεγίστας εἶναι καὶ μὴ κολάζειν (Πλάτωνας)”
“οι νόμος εστίν εισάγειν τους κολάσεως δεομένους αλλ’ ου μαθήσεως (Πλάτωνας)”
Στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε η κόλαση αλλά ο Άδης όπου μετέβαιναν οι ψυχές μετά τον θάνατο. Μάλιστα δεν υπήρχε η σημασία της τιμωρίας. Η σημασία της τιμωρίας, όπως την γνωρίζουμε μέσω του χριστιανισμού, προήλθε από το Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο. Από το πιο κάτω χωρίο και στους επόμενους αιώνες ονομάστηκε κόλαση η μεταθάνατο τιμωρία αλλά και ο χώρος όπου πάνε οι πεθαμένοι που έκαναν άσχημα πράγματα στην ζωή τους.
“ἀπελεύσονται οὗτοι εἰς κόλασιν αἰώνιον, οἱ δὲ δίκαιοι εἰς ζωὴν αἰώνιον”
Σήμερα, η λέξη κόλαση έχει και άλλες σημασίες όπως για παράδειγμα “η τάδε είναι μια σκέτη κόλαση” εννοώντας πολύ σέξι γυναίκα ή “μαζί του η ζωή μου έγινε κόλαση” εννοώντας έζησα πολύ άσχημες καταστάσεις.
https://perithorio.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τυροπιτάρια με φέτα Κύρια ΠιάταΣυνταγές για Πίτες Τυροπιτάρια με φέτα στο τηγάνι…δε σταματάτε να τρώτε

  Τυροπιτάρια με φέτα στο τηγάνι…δε σταματάτε να τρώτε Τυροπιτάρια με φέτα τηγάνι Υλικά για τη ζύμη: 450 ml. νερό 1/2 κύβο μαγιά (20 γρ.) 1 ...