Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

23 Μαΐου – Παγκόσμια μέρα… χελώνας

23 Μαΐου – Παγκόσμια μέρα… χελώνας

Δημοσιεύτηκε από τον/την gynaikaeimai στις 
Παγκόσμια μέρα χελώνας έχει οριστεί η σημερινή και είμαι σίγουρη πως όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό (αν δεν το έχουμε ήδη κάνει) να πούμε Χρόνια Πολλά στη μαμά μας για τον τρόπο που οδηγεί, στην κολλητή μας για τις αθλητικές της επιδόσεις και στον Γιωργάκη που στο θέμα γάμος, πάει πιο αργά κι από κουτσή χελώνα. Η μέρα αυτή όμως, δεν απευθύνεται σ’ αυτούς.
Η 23 Μαΐου, ορίστηκε στις ΗΠΑ, ως Παγκόσμια Μέρα Χελώνας. Η εκδήλωση αυτή, αποκτά χρόνο με το χρόνο όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μιας και η χελώνα που είναι ένα ζώο που επέζησε απ’ την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι τις μέρες μας, έφτασε να απειλείται με εξαφάνιση.
Αυτά είναι τα 10 πιο παράξενα πράγματα που δεν γνωρίζαμε γι’ αυτό το χαριτωμένο ζωάκι!
  1. Θεωρείς τις χελώνες απίστευτα αργές; Δεν είναι! Απλά δεν χρειάζεται να τρέξουν μιας και δεν κυνηγούν την τροφή τους, μιας κι είναι φυτοφάγες. Δεν χρειάζεται να τρέξουν, γιατί λόγω του καβουκιού τους, δεν ασχολούνται μαζί τους τα αρπακτικά. Αν όμως νιώσουν κάποια απειλή, θα εκπλαγείς απ’ το πόσο γρήγορα τρέχουν!
  2. Μπορείς να ξεχωρίσεις το φύλο μιας χελώνας, ανάλογα απ’ τον ήχο που βγάζει. Αν γρυλίζει είναι αρσενικό, αν σφυρίζει είναι θηλυκό!
  3. Τα γεννητικά όργανα της θηλυκής χελώνας βρίσκονται μέσα στον πρωκτό της. Η αρσενική, χρησιμοποιεί την δυνατή της όσφρηση για να εντοπίσει τις φερορμόνες που βρίσκονται στον πρωκτό της θηλυκής.
  4. Το 1968, δύο χελώνες απ’ τη Ρωσία ήταν τα πρώτα πλάσματα που πήγαν στο φεγγάρι!
  5. Κάποια χελωνο-μωρά και ενόσω βρίσκονται ακόμη μέσα στα αυγά τους, μπορούν να επικοινωνούν το ένα με το άλλο, για να εκκολαφθούν μαζί!
  6. Κάποιες χελώνες αναπνέουν απ’ τα… οπίσθιά τους!
  7. Κάποια είδη χελώνας, ζουν πάνω από έναν αιώνα!
  8. Υπάρχει ένα είδος χελώνας, η χελώνα – αλιγάτορας, που μπορεί να φτάσει μέχρι 90 κιλά και 76 εκατοστά μήκος!
  9. Οι χελώνες μιλάνε μεταξύ τους κάτω απ’ το νερό, εκπέμποντας ήχους!
  10. Το αλάτι της θάλασσας, εκκρίνεται απ’ τον οργανισμό της χελώνας μέσα απ’ τα μάτια της, γι’ αυτό και πολλές φορές μοιάζουν σαν να κλαίνε!
Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Πληροφορίες για τη δράση του «Αρχελών», καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε, μπορούμε να βρούμε στη σελίδα του οργανισμού Αρχελών Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας

Της Κικής Γιοβανοπούλου
https://gynaikaeimai.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γρίπη Α και Γρίπη Β: Διαφορές σε συμπτώματα και αντιμετώπιση

  Γρίπη Α και Γρίπη Β: Διαφορές σε συμπτώματα και αντιμετώπιση Bigstock Μιχάλης Θερμόπουλος Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025 19:00 Η κοινή γρίπη π...