Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Παρά τις δεσμεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από τα διάφορα «καυτά μέτωπα» ανά τον πλανήτη, το Πεντάγωνο εξετάζει αίτημα των ενόπλων δυνάμεων να αναπτυχθεί δύναμη έως και επιπλέον 10.000 ανδρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με το Ιράν, σύμφωνα με το AP το οποίο επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους.
Το τελευταίο διάστημα ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώνουν την επιθετική ρητορική, με την Τεχεράνη μάλιστα να υποστηρίζει πως τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή αποτελούν στόχο και όχι απειλή.
Η ένταση αυτή ενισχύθηκε κατόπιν της απόφασης του Τραμπ να σφίξει κι άλλο τον κλοιό των κυρώσεων με σκοπό οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου να εκμηδενιστούν αλλά και να ενισχύσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Κόλπου, εξαιτίας των ιρανικών «απειλών» για τις οποίες μιλούν στελέχη της κυβέρνησής του.
Οι αξιωματούχοι, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διευκρίνισαν ότι το αίτημα υποβλήθηκε από το μικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής — τη USCENTCOM — ωστόσο τόνισαν πως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα εγκριθεί ή όχι.
Ο ένας τόνισε πως η πιθανή ανάπτυξη θα είναι αμυντικής φύσης. Μάλιστα δεν είναι ξεκάθαρο εάν εν τέλει το αίτημα αυτό θα φτάσει στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αεροσκάφη της ιρναικής πολεμικής αεροπορίας μετέφεραν πυραύλους εδάφους-αέρος (SAM) στο νησί Khark, στον Περσικό Κόλπο, με σκοπό την προστασία τν πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από αεροπορικές επιδρομές σε περίπτωση πολέμου με τις ΗΠΑ.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν υποστήριξε προχθές Τρίτη πως αν και οι απειλές από πλευράς του Ιράν συνεχίζουν να είναι αυξημένες, τα μέτρα αποτροπής που έλαβε το Πεντάγωνο «ανέβαλαν» επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων και αμερικανικού προσωπικού στη Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το τελευταίο διάστημα στον Κόλπο ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του, συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, στρατηγικά βομβαρδιστικά κι ένα αποβατικό πλοίο με αμφίβια οχήματα υποστηρίζοντας πως έχουν «ενδείξεις» για την προετοιμασία «επιθέσεων» από μέρους του Ιράν ή ενεργούμενών του, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.
Τη Δευτέρα ο Τραμπ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα «αντιμετωπιστεί» με «μεγάλη δύναμη» σε περίπτωση που «επιτεθεί» σε αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Ροχανί: Δεν θα υποκύψουμε στις απειλές του Τραμπ

Το Ιράν «δεν θα υποκύψει στις δυνάμεις εκφοβισμού» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, την Τρίτη, στις απειλές που εκτόξευσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της χώρας του.
Σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση, ο Ροχανί είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπαναχώρησε «αφότου διαπίστωσε την ενότητα του ιρανικού λαού».
«Νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το Ιράν, αλλά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο των κυρώσεων (των ΗΠΑ), η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να αναπτύσσεται», δήλωσε και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα ξεκινά ένα νέο οικονομικό σχέδιο».
«Οι αμερικανικές κυρώσεις και η πίεση έχουν καταστήσει δυσκολότερη τη ζωή του ιρανικού λαού, αλλά δεν κατάφεραν να διαρρήξουν τη σταθερή μας στάση», συνέχισε ο Ιρανός πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε τη Δευτέρα (20/5) ότι το Ιράν θα αντιμετωπιστεί με «μεγάλη δύναμη» εάν αποπειραθεί να κάνει οτιδήποτε εναντίον των συμφερόντων της χώρας του στη Μέση Ανατολή και έκρινε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία τηρεί πολύ εχθρική στάση έναντι της Ουάσιγκτον.