Αιφνιδιασμό περιωπής ετοιμάζει ο Ρώσος πρόεδρος στην Λιβύη με την δημιουργία ρωσικής βάσης, πιθανότατα απέναντι από την Σούδα, μετά την επέλαση του στρατηγού Χαφτάρ στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Ενώ ο κόσμος παρακολουθούσε την τελετή διάσκεψης των χωρών του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της συμμαχίας, εντελώς αιφνιδιαστικά ο ηγέτης της Ανατολικής Λιβύης στρατηγός Khalifa Haftar, διέταξε τον στρατό του να καταλάβει την Τρίπολη.
Η Τρίπολη κυβερνάται σήμερα από Ισλαμιστές και μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι είναι εθνικής συμφιλίωσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φάιζ Σαράι, τον οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ.
Ο επίσημος στόχος του Haftar είναι να εξαλείψει τους ισλαμιστές από το δυτικό τμήμα της χώρας. Αλλά αν κατορθώσει να πάρει την πρωτεύουσα, τότε η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ θα χάσει τα πάντα.
Σε μια πιθανή προοπτική, ο Haftar με τη βοήθεια ενός ισχυρού στρατού και των Ρώσων μισθοφόρων θα ενώσει πλήρως τη Λιβύη και θα γίνει ο μοναδικός και αδιαφιλονίκητος ηγέτης της.
Αυτή η σειρά γεγονότων αλλάζει εντελώς ολόκληρη την περιφερειακή γεωπολιτική κατάσταση. Τα χαμένα μέρη θα είναι η Τουρκία, το Κατάρ και η Ιταλία, που στηρίζουν την κυβέρνηση στην Τρίπολη. Και στο στρατόπεδο των νικητών θα είναι η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία.
Η Ρωσία υποστηρίζει τον Haftar από το 2017, όταν επισκέφθηκε τον αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov.
Ο Λίβυος στρατηγός συναντήθηκε από τότε τόσο με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου πολλές φορές.
Ο εκπρόσωπος του Haftar ταξίαρχος Ahmed al-Mismari ζήτησε πέρυσι για την παρέμβαση της Ρωσίας στην κρίση της Λιβύης.
«Σε στρατιωτικά θέματα, ελπίζουμε στην στενή συνεργασία και αποκατάσταση των σχέσεων με τη Μόσχα. Προσβλέπουμε επίσης στην πολιτική παρέμβαση της Ρωσίας, ώστε οι άλλες χώρες να σταματήσουν να παίζουν με την τύχη των Λίβυων», δήλωσε ο Al-Mismari.
Αυτή η δήλωση ήταν στην πραγματικότητα μια πρόσκληση στη Μόσχα να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στη Βόρεια Αφρική. Κάποια δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι το Tobruk και η Benghazi έχουν ήδη μια ρωσική βάση και ο στρατός του Haftar φέρεται να παρέλαβε μυστικά ρωσικά πυραυλικά συστήματα μικρής εμβέλειας.
Ωστόσο, όσο η Ρωσία ακολουθεί το εμπάργκο όπλων, είναι αδύνατο να προμηθεύσει επίσημα τα όπλα, λένε κάποιοι, μόνο που το κάνει ανεπίσημα λένε άλλες πηγές, ενώ στην χώρα δρα η ρωσική μισθοφορική εταιρεία Wagner σύμφωνα με άρθρο μας.
Προβλήματα μπορούν επίσης να προκύψουν από το γεγονός ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον Khaftar, ενώ οι υπόλοιπες δυνάμεις υποστηρίζονται από την δύση.
«Πριν από την τωρινή επίθεση, η Ρωσία είχε επαφές με τον Χαφτάρ και αυτές οι επαφές ήταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, όσο γνωρίζω, ο ίδιος ο στρατηγός χρειάστηκε μόνο ένα πράγμα από τη Ρωσία, μια φωτογραφία με τον Πούτιν, έτσι ώστε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικοί να καταλάβουν ότι η Ρωσία τον υποστηρίζει.
Αν ο Χάφταρ πάρει την Τρίπολη και διώξει τους ισλαμιστές, τότε όλα θα είναι πιθανά», δήλωσε ο Ρώσος ειδικός Αντρέι Οντίκοφ.
Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι επαφές με το Haftar γίνονται επίσης από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, οι οποίοι προηγουμένως αρνήθηκαν το ρόλο του στρατιωτικού ηγέτη στο λιβυκό κράτος. Έτσι η Ρωσία έχει ήδη αρκετούς ανταγωνιστές.
Ο επικεφαλής του Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Καινοτόμου Ανάπτυξης και εμπειρογνώμονας του RIAC, κ. Kirill Semenov, πιστεύει ότι η Ρωσία χρειάζεται να στηρίξει τον Χάφταρ αν πάει να ανατρέψει το καθεστώς Σαράι.
Γιατί χρειάζεται η Ρωσία για τη Λιβύη;
Αν και οι θέσεις των δύο Ρώσων εμπειρογνωμόνων για τον ηγέτης της Ανατολικής Λιβύης είναι διαμετρικά αντίθετες, συμφωνούν και οι δύο ότι η παρουσία του στη Λιβύη είναι εξαιρετικά σημαντική για τη Ρωσία.
«Η Λιβύη αποτελεί ευκαιρία για συνεργασία στον πετρελαϊκό τομέα. Η χώρα έχει καλής ποιότητας πετρέλαιο. Αν μιλάμε όμως για την τρέχουσα κατάσταση, η Λιβύη έχει γίνει εξαγωγέας αστάθειας.
Η συνεργασία των ειδικών υπηρεσιών είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η διείσδυση τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού εδάφους », δήλωσε ο Οντίσκοφ.
«Η Λιβύη είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πετρελαίου πλησιέστερα στην Ευρώπη. Η πρόσβαση στον πετρελαϊκό πλούτο της ανοίγει τρομερές προοπτικές σε πολλές ρωσικές εταιρείες», πρόσθεσε ο Semenov.
Οι Ρώσοι ειδικοί τονίζουν ότι θα ήταν πολύ ωφέλιμο για τη Ρωσία να έχει ένα ισχυρό σημείο με μια στρατιωτική βάση στην περιοχή του Μαγκρέμπ, το οποίο θα κάλυπτε την επέκταση της επιρροής της Μόσχας στην αφρικανική ήπειρο και θα εγγυάται την προστασία των μελλοντικών ρωσικών επενδύσεων στα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου