Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Διαπιστώστε με απλούς τρόπους αν το μέλι σας είναι γνήσιο

Διαπιστώστε με απλούς τρόπους αν το μέλι σας είναι γνήσιο


diapistoste-an-to-meli-sas-einai-gnisio-me-aplous-tropous

Διαπιστώστε με απλούς τρόπους αν το μέλι σας είναι γνήσιο

Το μέλι είναι μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές που υπάρχουν και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη βελτίωση πολλών ασθενειών και προβλημάτων υγείας.
Ωστόσο, θα πρέπει να μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ του αγνού και του νοθευμένου μελιού. Όλοι θέλουμε να αγοράζουμε φθηνά και υγιεινά προϊόντα, αλλά με το μέλι αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

Ίσως να εκπλαγείτε με την τιμή του αυθεντικού μελιού, αλλά σε αυτό όμως βρίσκονται τα θρεπτικά συστατικά.

Οι φθηνότερες εκδοχές μελιού μπορεί να συμφέρουν αλλά αυτό σημαίνει ότι το εκάστοτε μέλι έχει αλλοιωθεί κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας. Κατά την επεξεργασία αυτή, τομέλι χάνει τις σημαντικές ιδιότητές του και η επίδραση του στον οργανισμό δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων η ίδια.
Σύμφωνα με δημόσια έρευνα που διεξήχθει από την foodsafetynews το 76% του μελιού που κυκλοφορεί στην αγορά υποβάλλεται σε υπερδιήθηση, η οποία δεν αφαιρεί μόνο τις ακαθαρσίες, όπως το κερί, αλλά και όλα τα ίχνη της γύρης. Το υπερδιηθημένο μέλι χρησιμοποιείται συχνά για να καλυφθούν άλλα μέλια, όπως το κινεζικό μέλι, το οποίο κατηγορείται για τη συχνή μόλυνσή του από βαρέα μέταλλα και παράνομααντιβιοτικά. Οι Κινέζοι υπερφιλτράρουν το μέλι τους.
Όπως δηλώνουν οι εταιρίες που παράγουν μέλι, αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη ώστε να μην κρυσταλλώνει το μέλι και του προσφέρει μια μεγαλύτερη διάρκεια. Εν τούτοις, η γύρη είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία και δίνει στον άνθρωπο που την καταναλώνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Δοκιμάστε τα παρακάτω κόλπα για να μάθετε αν το μέλι που μόλις αγοράσατε είναι το γνήσιο ή νοθευμένο: 

Ελέγξτε την ετικέτα

Οι ετικέτες θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε μέλι χωρίς πρόσθετα, επειδή ο νόμος υποχρεώνει τους παραγωγούς να επισημαίνουν το περιεχόμενο του προϊόντος τους. 
Έτσι σε περίπτωση που περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή εμπορική γλυκόζη, μην το αγοράζετε.
Δείτε Διάβασε τις ετικέτες σωστά. Μάθετε να ξεχωρίζετε τα τρόφιμα με χημικά! 
Συντηρητικά – Πρόσθετα τροφίμων, μία ωρολογιακή βόμβα 
Και Η φρουκτόζη τρέφει τον καρκίνο και ιδίως τον καρκίνο του παγκρέατος;

Το πραγματικό μέλι δεν είναι κολλώδης

Τρίψτε μια μικρή ποσότητα μελιού στις άκρες των δακτύλων σας. Το δέρμα απορροφά το πραγματικό μέλι, ενώ αν κολλάει πάρα πολύ πιθανόν να είναι φορτωμένα με ζάχαρη καιτεχνητά γλυκαντικά.
Δείτε και Τεχνητά γλυκαντικά: Πόσο επικίνδυνα είναι και πως να τα αποφύγετε

Καραμελοποίηση

Βάλτε μια κουταλιά της σούπας μέλι σε ένα μικρό μπολ και ζεστάνετε το σε φούρνο μικροκυμάτων. Το γνήσιο μέλι τείνει να καραμελώσει. Αν το μέλι σας, όμως, σχηματίσει αφρό και φυσαλίδες, τότε αυτό που αγοράσατε είναι νοθευμένο.
“τροφή”: Προσωπικά θα έλεγα, καλλίτερα να ξεφορτωθείτε αυτούς τους φούρνους: Φούρνος μικροκυμάτων, ακόμη να τον πετάξετε;

Χαρτί και μέλι

Ρίξτε σε ένα χαρτί μερικές σταγόνες μέλι. Αν απορροφηθεί από το χαρτί είναι φυσικό προϊόν. Αν το χαρτί λιώσει το μέλι σας έχει πολύ νερό.

Νερό και μέλι

Πάρτε ένα γυάλινο ποτήρι γεμάτο νερό και ρίξτε μέσα μια κουταλιά μελιού. Αν το μέλι πέσει στον πυθμένα του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί είναι αγνό. Αν διαλυθεί είναι νοθευμένο.

Νερό και ξίδι

Ανακατέψτε νερό, μέλι και λίγες σταγόνες ξίδι. Αν το μείγμα αρχίσει να αφρίζει, σημαίνει ότι το μέλι έχει αλλοιωθεί.

Μέλι και ψωμί

Αν αλείψετε μέλι σε μια φέτα ψωμί, και αυτό απλώνεται εύκολα σε όλη την επιφάνεια, τότε το μέλι σας είναι πλαστό. Το πραγματικό μέλι είναι δύσκολο να αλειφτεί.

Κρυσταλλοποίηση

Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού. Αν το μέλι δεν κρυσταλλώσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα που έχει κρύο, τότε συνήθως το μέλι είναι νοθευμένο. Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη, τόσο πιο γρήγορα κρυσταλλώνει. Η περιεκτικότητα του σε γλυκόζη εξαρτάται από είδος των ανθέων που γίνεται η νεκταροσυλλογή.

Ιώδιο και μέλι

Για να δοκιμάσετε το μέλι, ρίξτε λίγες σταγόνες ιωδίου μέσα σε ένα γυάλινο ποτήρι και στη συνέχεια προσθέστε μέλι. Αν το μέλι γίνει μπλε, αυτό υποδηλώνει ότι έχει έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο καλαμποκιού.

Σπίρτο και μέλι

Για να μάθετε αν το μέλι σας έχει υποστεί επεξεργασία, δοκιμάστε να το κάψετε με ένα σπίρτο. Αν η φλόγα μεγαλώσει κατά την επαφή με το μέλι, αυτό σημαίνει πως το μέλι έχει νοθευτεί.
Χρησιμοποιήστε τις παραπάνω πληροφορίες όταν αγοράζετε μέλι προκειμένου να αποφύγετε το νοθευμένο μέλι. Για να πάρετε τα οφέλη από το μέλι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα αγνό που να εξακολουθεί να περιέχει γύρη.
https://www.proionta-tis-fisis.com/

2 σχόλια:

  1. Θέμα τιμής φιλαρακι! Και εξηγούνται :
    Το θυμαρίσιο στην Κεφαλλονιά έχει 15-17€, το βρίσκεις και με 12 ΧΑ ΧΑ στην Πελοπόννησο και Κρήτη 10-12.
    Στο Τσιρίγο (Κύθηρα) το βρίσκεις μόνο 19-21 €, το ίδιο και σε Κυκλαδονησια,όπου το μεγαλύτερο φυτό σε ύψος είναι το θυμάρι και το αλμυρίκια...
    Εσείς τι λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Νίκο....Δε διαφωνώ μαζί σου αλλά είμαι επηρεασμένος από το συνεταιριστικό εργοστάσιο στη Νικήτη Χαλκιδικής και από τους ελέγχους ποιότητας που πέρναγαν τα μέλια των συνεταιριστών....Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αυτό μόνο μη μου ζητάς

Αυτό μόνο μη μου ζητάς – Μαρία-Χριστίνα Δουλάμη – GynaikaEimai 27 Ιανουαρίου 2025 Ζήτα μου να σε γνωρίσω στις πιο σκοτεινές και ευάλωτές σου...