Τοπίο που κόβει την ανάσα – Τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε αν πάτε
Τεράστιοι βράχοι υψώνονται στον ουρανό πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο. Γαντζωμένα στις ράχες τους, φημισμένα μοναστήρια. Απόκοσμη ατμόσφαιρα και δέος. Τα επιβλητικά Μετέωρα συγκλονίζουν με την άγρια ομορφιά τους πλήθος επισκεπτών από όλες τις γωνιές της Γης.
Οι πελώριοι σκουρόχρωμοι βράχοι από ψαμμίτη, ένα προϊστορικό έργο της φύσης, και οι υπεραιωνόβιες μονές και σκήτες δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο που δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων παραμένει μυστήριο, καθώς κανείς δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει πώς σχηματίστηκαν οι τεράστιοι βράχοι. Σύμφωνα με την επικρατέστερη επιστημονική θεωρία, κάποτε εδώ υπήρχε ένα τεράστιο δέλτα ποταμού ο οποίος χυνόταν ορμητικά στα νερά της θάλασσας που κάλυπτε τότε τον θεσσαλικό κάμπο, μεταφέροντας ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα, τα οποία σωρεύονταν για εκατομμύρια χρόνια.
Αναμέτρηση με τους πέτρινους γίγαντες
Τα Μετέωρα αποτελούν αγαπημένο προορισμό αναρριχητών από όλο τον κόσμο, που έρχονται να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους μέσα από κλασικές διαδρομές, οι οποίες φαίνονται ακατόρθωτες στους αμύητους.
Η παράδοση της αναρρίχησης εδώ κρατά αιώνες. Καθιερώθηκε από τους μοναχούς που σκαρφάλωναν στους βράχους με σχοινιά, δίχτυα, ακόμα και με τα γυμνά τους χέρια για να ασκητέψουν στις σπηλιές τους.
Οι πρώτοι μοναχοί έφτασαν στη Θεσσαλία από το Άγιο Όρος τον 11ο αιώνα. Ο όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης οργάνωσε εδώ την πρώτη κοινοβιακή κοινότητα τον 14ο αιώνα, ιδρύοντας τη Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο μοναστήρι και μοιάζει με μουσείο. Ο ίδιος χρησιμοποίησε την ονομασία «Μετέωρο» ως χαρακτηρισμό για τον τεράστιο βράχο, τον «πλατύ λίθο», στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344.
Τα Μοναστήρια των Μετεώρων
Τουλάχιστον 24 μονές χτίστηκαν με κόπο και δεξιοτεχνία στα Μετέωρα από το 1350 έως το 1500. Οι μοναχοί μετέφεραν τα υλικά με ξύλινες σκαλωσιές, ανεμόσκαλες και δίχτυα που τα τραβούσαν ειδικοί μηχανισμοί.
Μόνο έξι μοναστήρια λειτουργούν σήμερα και υποδέχονται προσκυνητές και επισκέπτες: της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, του Βαρλαάμ, του Ρουσάνου, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Στεφάνου. Τα υπόλοιπα είτε έχουν ανακαινιστεί αλλά είναι ακατοίκητα, είτε έχουν ερειπωθεί. Η πρόσβαση στις μονές γίνεται με ασφάλεια από σκαλιά λαξεμένα στα βράχια και γέφυρες που διαμορφώθηκαν μετά το 1922.
Στα αρχειοφυλάκια των μοναστηριών φυλάσσονται θησαυροί της ορθοδοξίας, ιερά κειμήλια, πολλά έργα μικροτεχνίας και πάνω από χίλιοι χειρόγραφοι κώδικες, βυζαντινά και μεταβυζαντινά έγγραφα. Στις μονές υπάρχουν ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησαν μοναχοί, ιερείς και σπουδαίοι αγιογράφοι της εποχής, όπως ο Θεοφάνης και ο Φράγκος Κατελάνος.
Στη σκιά των θεόρατων βράχων
Το Καστράκι είναι ένα χωριό που εντυπωσιάζει, καθώς το περικλείουν οι πελώριοι βράχοι των Μετεώρων, σχηματίζοντας ένα φυσικό φρούριο. Το Παλιό Καστράκι, με τα πέτρινα σπίτια του, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και είναι το ωραιότερο χωριό στην περιοχή. Περπατώντας στα σοκάκια του, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα των βράχων.
Η Καλαμπάκα αποτελεί το εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής. Σημαντικό αξιοθέατο στην πόλη είναι ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μία από τις τρεις εκκλησίες στον κόσμο με μαρμάρινο άμβωνα στο κέντρο. Μπορείτε να κάνετε βόλτα στην παλιά πόλη ή να επισκεφθείτε τη μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής, καθώς και παραδοσιακά χαλκουργεία όπου θα βρείτε σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη.
Η Γέφυρα της Σαρακήνας
Στα νότια της Καλαμπάκας, έξω από το χωριό Σαρακήνα, θα συναντήσετε την ιστορική πέτρινη γέφυρα, η οποία χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολύτοξο γεφύρι στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Εδώ έγινε η περίφημη μάχη με τους Τούρκους το 1878.
Το σπήλαιο της Θεόπετρας
Τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την Καλαμπάκα, ορθώνεται ένας πελώριος βράχος, η Θεόπετρα, η οποία κρύβει ένα σπήλαιο όπου εντοπίστηκαν ίχνη διαρκούς ανθρώπινης παρουσίας από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή μέχρι και το τέλος της Νεολιθικής Εποχής.
Μη φύγετε χωρίς:
- Να κάνετε πεζοπορία σε μονοπάτια ανάμεσα στους βράχους. Ακολουθώντας τρεις διαδρομές μπορείτε να επισκεφθείτε τις 6 μονές που λειτουργούν, αλλά και τα ερείπια των υπολοίπων. Εναλλακτική επιλογή είναι το ποδήλατο βουνού.
- Να επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Θεοτόκου στον βράχο της Δούπιανης (ή Ντούπιανης), το πρώτο κέντρο λατρείας του οργανωμένου μοναχισμού στα Μετέωρα. Ο συγκεκριμένος βράχος θεωρείται από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως.
- Να δείτε την Παλαιά Τράπεζα, μήκους 32 μέτρων, στη Μονή Μεγάλου Μετεώρου. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Εντυπωσιακή είναι και η συλλογή κειμηλίων της Μονής.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου