Έχει τεστάρει η Άγκυρα σενάρια πιθανών ελληνο-τουρκικών πολλαπλών (υβριδικών και μη), κρίσεων σε μια ζώνη που καταλαμβάνει χώρο από το Β.Αιγαίο έως νότια της Κύπρου;  
Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν μας προειδοποιεί για επικίνδυνες εξελίξεις σε Αιγαίο και Κύπρο, μιλώντας σε συνέδριο ειδικών επιστημόνων στην Τουρκία, για «ασύμμετρες συγκρούσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών και κρίσεων».
Πρόκειται για το δόγμα που αφορά σε πιθανό σενάριο ελληνοτουρκικής κρίσης ταυτόχρονα σε Αιγαίο και Κύπρο με πολλούς τρόπους, κάτι που υπηρετεί ο 6μηνος σχεδιασμός της άσκησης «Γαλάζια πατρίδα» με ειδική προσημείωση για διάφορα σενάρια, τα οποία βέβαια δεν δημοσιοποιούν οι Τούρκοι για ευνόητους λόγους.
«Αποχρώσες ενδείξεις» αυτών των υπαρκτών τουρκικών σεναρίων εμπλοκής με την Ελλάδα (κύριο αντίπαλο στο Αιγαίο) μας δίνει ο ίδιος ο επικεφαλής της ΜΙΤ.
Στο συνέδριο που είχε θέμα την «Αξιολόγηση της Περιφερειακής Ασφάλειας» για την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων «της καρδιάς του Ερντογάν», ο Φιντάν δήλωσε:
«Με την επίδραση των τεχνολογικών εξελίξεων και των ευκαιριών, το έθνος-κράτος μας δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια πολεμική σύγκρουσης με την κλασική έννοια αυτής. Δημιουργείται ήδη μια διεθνής τάξη η οποία δημιουργεί πολλές ταυτόχρονες ασύμμετρες συγκρούσεις και επομένως και αλληλεπιδράσεις, μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών.
Αυτές οι εξωτερικές απειλές καθιστούν αναγκαία την άμεση καταπολέμηση τους, με διαφορετική αντίληψη, για παράδειγμα όσο αφορά τις ασύμμετρες απειλές στον κυβερνοχώρο.
Οι τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχεύουν στη σταθερότητα, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Τουρκίας επωφελούνται από το κενό εξουσίας στη Συρία και το Ιράκ.
Η εντατική χρήση τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες προσπαθούν να αναλάβουν την διοίκηση του κράτους, ως υπεργολάβος, απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση στις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές.
Η Τουρκία βρίσκεται σε μια ζωντανή γεωγραφική περιοχή, όπου υπάρχουν απειλές στην πολιτική, την ασφάλεια, στην οικονομία, οι οποίες προετοιμάζονται και εξαπολύονται και από τον κυβερνοχώρο.
Για το σκοπό αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αναλυθούν όλες οι πιθανές περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις και να προβλεφθεί πώς θα διαμορφωθούν τα γεγονότα σε στρατηγικό επίπεδο.
Οι προσεγγίσεις αυτές θα παρακολουθούνται στενά από τις τουρκικές υπηρεσίες και τους ειδικούς, ώστε να έχουμε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη καταπολέμηση σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα», καταλήγει ο ίδιος.
Τα συμφέροντα της Τουρκίας για τα οποία ουσιαστικά αναφέρεται ο διευθυντής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν τα περιγράφει με σαφήνεια ο νέος Σουλτάνος της χώρας με το όνομα Ρ.Τ. Ερντογάν.
«Υπάρχει μια Τουρκία με ισχυρό στόλο που υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και προστατεύει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε προχθές ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση, μια μέρα πριν τη διεξαγωγή της ναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα»
Ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης έχει προσδιορίσει ότι η χώρα του δεν παραδίδει σε κανέναν τα συμφέροντα αυτά που έχουν να κάνουν (σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις) με κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα 18 νησιά στο Αιγαίο, την μισή κυπριακή ΑΟΖ, και τον επιχειρησιακό έλεγχο του μισού Αιγαίου (όλα τα ανυπόστατα διλήμματα που θέλει να θέσει ο Ερντογάν στην Ελλάδα με κάθε τρόπο για αυτό και ζητά επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης.  
Έτσι το «φερέφωνο» του Ερντογάν στις μυστικές υπηρεσίες Χ.Φιντάν, μας περιγράφει και αυτός με την σειρά του, ότι η Τουρκία, φέρεται να έχει προετοιμαστεί για πολλά σενάρια κρίσης, σε πολλές διαφορετικές περιοχές όπου διακυβεύονται κρίσιμα ζωτικά τουρκικά συμφέροντα, και όλοι γνωρίζουμε που είναι αυτά, είτε υπερβάλει ο ελληνικός τύπος και οι δημοσιογράφοι είτε όχι για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».
Το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό, δεν πρέπει να αγνοούμε τις αρπακτικές προθέσεις των Τούρκων ότι και να λένε, και οφείλουμε να ενισχύσουμε και άλλο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις,
O Πρόεδρος του DEM Δρ. Halis Aygun, διευθυντές και ακαδημαϊκοί συμμετείχαν στον τομέα των πολιτικών επιστημών και των διεθνών σχέσεων και οι πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων στην Τουρκία, συμμετείχαν στο συνέδριο αυτό.
Βέβαια όλοι αυτοί οι ειδικοί επιστήμονες και αξιωματούχοι του τουρκικού καθεστώτος ξεχνούν σε αυτά τα σενάρια να βάλουν στους υπολογισμούς τους το σενάριο εξωτερικής κρίσης με ταυτόχρονη εσωτερική εξέγερση των Τούρκων πολιτών.
Πρόκειται για πολίτες που διαβιούν με τεράστια πλέον δυσκολία ακόμα και για τα απαραίτητα, λόγω της τεράστιας πλέον ανεργίας που ανεπίσημα ανέρχεται άνω του 30%, την μεγάλη δυσαρέσκεια του λαού, των διαχωρισμό των Τούρκων σε Γκιουλενιστές και ισλαμιστές-πατριώτες, το κλίμα τρομοκρατίας από την τουρκική αστυνομία και πολλά, πολλά  άλλα.
https://www.pentapostagma.gr/