Παπουτσάκια ή ελληνικά γεμιστά μελιτζάνες!
Παπουτσάκια που σημαίνει παπούτσια στην ελληνική γλώσσα είναι στην πραγματικότητα μελιτζάνες γεμιστές με σάλτσα κρέατος και σάλτσα μπεσαμέλ στην κορυφή. Είναι ένα φαγητό που παίρνει πολύ χρόνο για να προετοιμάσει και περισσότερο για να καθαρίσει την κουζίνα μετά, αλλά είναι τόσο νόστιμο και αξίζει τον κόπο ...
Είναι μια πολύ αγαπημένη συνταγή της οικογένειας και θα μας βρείτε ένα κύριο πιάτο σε ένα γεύμα το Σαββατοκύριακο. Επειδή έχει κάποια δυσκολία, κάνω διπλή δόση και το βάζω στο ψυγείο, έτσι έχω ένα γεύμα έτοιμο για άλλη μια μέρα την εβδομάδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θα παραπονεθεί για να φάει το ίδιο φαγητό δύο φορές όταν πρόκειται για παπουτσάκια. Ας ξεκινήσουμε γιατί έχουμε δρόμο μπροστά μας ...
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
4-5 μελιτζάνες
ελαιόλαδο
άλας
Για τη σάλτσα κρέατος:
500 γρ. (1 λίβρα) βοείου κρέατος
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
1 φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές λάδι
1 φύλλο δάφνης κόλπων
αλάτι πιπέρι ρίγανη
1 πρέζα ζάχαρης
Για τη μπεσαμέλ:
2 & 1/2 φλιτζάνια γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό
άλας
1 πρέζα με μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι ισούται με 200 ml
1 κουτάλι τραπέζι ισούται με 5 ml
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Ξεκινάμε πλένοντας τις μελιτζάνες. Κάνουμε μια σχισμή κάτω από τη μέση του καθενός, αλλά δεν τρυπώνουμε όλη τη διαδρομή και κόβουμε το μίσχο. Περάστε αλάτι και αφήστε τα για μισή ώρα για να βγάλουν τα υγρά τους. Ξεπλύνετε τα, σκουπίστε με χαρτί κουζίνας προς τα έξω, ψεκάστε τα με ελαιόλαδο και τοποθετήστε τα σε ένα δίσκο ψησίματος με επένδυση από χαρτί ψησίματος. Χρειάζονται 30-40 λεπτά στους 200C / 400 F βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.
Τώρα μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σάλτσα. Τοποθετήστε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο σε ένα τηγάνι. Σοτάρετε το κρεμμύδι και στη συνέχεια το βόειο κρέας για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί. Προσθέστε όλα τα άλλα συστατικά (ντομάτα, βότανα, μπαχαρικά) και λίγο νερό, ας πούμε ½ φλιτζάνι. Αφήστε το να βράσει για 15 λεπτά και αφαιρέστε από τη φωτιά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το αλεύρι. Ανακατέψτε για ένα λεπτό και ρίξτε αργά το γάλα χωρίς να σταματήσετε την ανάδευση. Αφαιρέστε και αφήστε να κρυώσει για μερικά λεπτά. Βάλτε το αυγό, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε λίγο περισσότερο μέχρι να έχετε μια ωραία κρέμα.
Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το φαγητό μας. Με ένα κουτάλι ανοίγουμε τις μελιτζάνες και τις γεμίζουμε με τη σούπα κρέατος. Τη καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην κορυφή. Μπορείτε να το ολοκληρώσετε με τριμμένη ελληνική φέτα ή κεφαλοτύρι που είναι σαν παρμεζάνα. Προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό στο δίσκο και ψήνετε για περίπου 30-40 λεπτά στους 180C / 360F μέχρι να γίνει χρυσαφί.
-Αν οι μελιτζάνες είναι πολύ μεγάλες, μπορείτε να τις κόψετε στο μισό και να τις τοποθετήσετε στο δίσκο σας με το δέρμα στραμμένο προς τα επάνω και στη συνέχεια να τις γεμίσετε.
-Αν χρησιμοποιείτε γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για την μπεσαμέλ σας, θα πρέπει να ανακατεύετε για μερικά λεπτά με μέτρια φωτιά.
Enjoy or as we say in Greece Καλή όρεξη (kali orexi).
Μην ξεχάσετε να πατήσετε όπως και να ακολουθήσετε την ιστοσελίδα μας! Ανυπομονούμε να λάβουμε τα σχόλιά σας ως συνήθως!
https://twinmirrors.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου