Oι Ισραηλινοί προεξοφλούν «θερμό» επεισόδιο:
«O East Med στρίμωξε την Τουρκία» –
«Έρχεται σύγκρουση στην Α. Μεσόγειο»
Τελεσίδικα πλέον ο αγωγός που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδος-Ισραήλ και Κύπρου με την επωνυμία East Med, αποτελεί τον κύριο στόχο της Άγκυρας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπως πιστοποιεί και Ισραηλινός ειδικός αναλυτής.
Αυτό το σκηνικό σύμφωνα με ειδικούς αμυντικούς αναλυτές θα επιφέρει αργά ή γρήγορα όμως ένα αναπόφευκτο σκηνικό ρήξης στην Α.Μεσόγειο, μιας και η Τουρκία βρίσκεται στριμωγμένη στον τοίχο από όλες τις χώρες της περιοχής, με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά ακόμα και αυτό πιθανού πολεμικού επεισοδίου.
«Η απόφαση του Ισραήλ στα τέλη Δεκεμβρίου να υλοποιήσει συμφωνία με την Κύπρο και την Ελλάδα για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σηματοδότησε τελεσίδικα την διακοπή των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων και τον μειωμένο ρόλο της μουσουλμανικής αυτής χώρας στην περιοχή»,δήλωσε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και αναλυτής Joseph Dana.
Το Ισραήλ συμφώνησε καταρχήν για το νέο αγωγό αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στα τέλη Δεκεμβρίου, ο οποίος έχει την ικανότητα να μεταφέρει 20 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Η απόφαση, η οποία θα παρακάμψει την Τουρκία από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου του Ισραήλ, αντανακλά στην πλήρη απόρριψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του μεγάλου του οράματος του για την εδραίωση της Τουρκίας ως κυρίαρχου κόμβου ενεργειακής διαμετακόμισης», δήλωσε ο ίδιος .
«Οι παλιοί εταίροι του Ερντογάν έχουν αποφασίσει να διαγράψουν την Τουρκία από τα σχέδια τους εδώ και καιρό», είπε ο Ισραηλινός.
«Ενώ το Ισραήλ ήταν κάποτε πρόθυμο να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης, τώρα βλέπει πολύ ελάχιστη αξία σε μια τέτοιου τύπου εταιρική σχέση».
Η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε μια πολύ εξασθενημένη οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση, αντανακλώντας επίσης την προθυμία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμμπ να προστατεύσει τις πολιτικές του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός πρόεδρος Μπέντζαμιν Νετανιάχου καλλιέργησε νέες συμμαχίες με Ευρωπαίους ηγέτες σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, καθιστώντας την Τουρκία ελάχιστα πλέον σημαντική», δήλωσε ο Dana.
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας με το οποίο επιβεβαιωνόμαστε, είχαμε αναφέρει ότι θα έχουμε εξελίξεις άκρως ανησυχητικές μετά την απόφαση της δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος φέρνει στην επιφάνεια την δημιουργία τριεθνούς αεροναυτικής στρατιωτικής δύναμης από Ελλάδα-Ισραήλ και Κύπρο.
Το κύριο θέμα για το οποίο θα αντιδράσει η Άγκυρα σε αυτό το σχέδιο είναι το γεγονός ότι ο αγωγός East Med «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση Μεσογειακής ΑΟΖ .
«Αν δημιουργηθεί ο East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα εκτοπίσει ουσιαστικά την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρόκειται για μια σωλήνα απλά.
Για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής απαιτείται μια μεικτή αεροναυτική δύναμη που να διασφαλίζει την περιοχή από ασύμμετρες κι όχι μόνο απειλές», είχε δηλώσει ο Στρατηγός Ανδρέας Πενταράς, πρώην επικεφαλής της ΚΥΠ.
Στο παρασκήνιο της συνεννόησης Ελλάδος-Ισραήλ και Κύπρου , συζητήθηκε το πραγματικά φλέγον ζήτημα της φύλαξης του αγωγού αυτού που θα διέρχεται μεγάλο μέρος της ελληνικής, κυπριακής και ισραηλινής επικράτειας με μια κοινή στρατιωτική δύναμη.
Μια δύναμη από ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις, σε συνεργασία με δορυφόρους και κλειστές επικοινωνίες, θα ευρίσκεται στην περιοχή σε μόνιμη βάση λόγω των τουρκικών απειλών και κινήσεων.
Πρόσφατα και για τον λόγο αυτόν εξαγγέλθηκε ο εκσυγχρονισμός σε εξοπλισμό και μέσα της ΜΥΑ, κόστους 30. εκατ ευρώ, ενώ και οι ΗΠΑ συνδράμουν στο σχέδιο αυτό με την χορήγηση στην Ελλάδα δωρεάν 4 υπερταχέων σκαφών Mark IV.
Όλα αυτά βέβαια τα μεγάλα σχέδια, δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία που βλέπει να χάνει το ενεργειακό παιχνίδι μαζί με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για αυτό και η όποια αντίδραση της θα λάβει χώρα πριν την υλοποίηση του αγωγού αυτού, με σκοπό να δημιουργηθούν τετελεσμένα.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου