Η σημερινή οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ πιέζει ασφυκτικά τον Αμερικανό πρόεδρο να αναζητά «πελάτες» παντού με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών για την πώληση αμερικανικών όπλων και την αποκόμιση χρημάτων.
Μόνο που στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, διότι η τουρκική πλευρά εδώ και πολλά χρόνια έχει μεταφέρει αμερικανικής κατασκευής οπλικά συστήματα στην άλλη πλευρά του νησιού, απειλώντας ξεκάθαρα τους Ελληνοκύπριους.      
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν σύντομα την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, το οποίο επιβλήθηκε το 1987, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επανένωση, εμποδίζοντας μια πιθανή αναμέτρηση με όπλα στο νησί», ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
«Η Ουάσινγκτον βλέπει την «προστιθέμενη αξία» που επιτρέπει στην Κύπρο να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος θα συμβάλει στην ενίσχυση των ικανοτήτων της για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Η διαδικασία άρσης του εμπάργκο έχει τεθεί σε διαβούλευση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Αυτό αποδεικνύει αν θέλετε, την αναγνώριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ του θετικού ρόλου που παίζει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», κατέληξε ο Χριστοδουλίδης.

Το νομοσχέδιο με στόχο την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο εισήχθη τον Απρίλιο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αλλά δεν τέθηκε σε ισχύ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων πρότεινε την Παρασκευή την αποχώρηση της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο νησί, λέγοντας ότι η στρατιωτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι πλέον απαραίτητη και κρίνεται ως δαπανηρή.
Το παιχνίδι τώρα της Άγκυρας έχει επικεντρωθεί στην νεκρή ζώνη και στον στόχο της προέλασης των τουρκικών δυνάμεων και κατάληψης της.
Δεν πρόκειται σαφώς για μερικά μέτρα αλλά για 32 χλμ κυπριακού εδάφους το οποίο αποτελεί αυτό που αναφέρει η ονομασία του «νεκρό έδαφος», ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο όμως διεκδικούν οι Τούρκοι.
Οι Τούρκοι συστηματικά, υλοποιούν προκλήσεις εναντίον γεωργών που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, επιθυμώντας την υφαρπαγή κυπριακού εδάφους.
Το τελευταίο γεγονός εναντίον Ελληνοκυπρίων γεωργών εντός της «νεκρής ζώνης», ήταν ένα από τα σοβαρότερα των τελευταίων ετών, ενώ αποτελεί μέρος της μόνιμης τακτικής των Τούρκων.
Αυτό που αποκαλύπτεται όμως, είναι ότι αυτό ήταν μέρος σχεδίου που αφορά την υφαρπαγή της νεκρής ζώνης λόγω της πιθανής απόσυρσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ αφορά και τις γεωτρήσεις της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το σύνολο της «νεκρής ζώνης» ευρίσκεται υπό την επίβλεψη των ειρηνευτικών δυνάμεων, βάσει συμφωνίας του ΟΗΕ και του ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Όλες οι αγροτικές εργασίες από Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι έχουν ειδική άδεια, ελέγχονται από την ειρηνευτική δύναμη και όχι από τους Τούρκους και υλοποιούνται κατά μήκος της «νεκρής ζώνης» σε διάφορες περιοχές (Δερύνεια, Τρούλλους), στις οποίες όμως έχουμε συνεχή περιστατικά και προκλήσεις.
https://www.pentapostagma.gr/