Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το μπαχαρικό γαρίφαλο

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το 

μπαχαρικό  γαρύφαλλο

γαρίφαλο
Τα γαρύφαλλα ( Cloves ) είναι τα πλούσια, καφέ, αποξηραμένα, μη ανοιγμένα μπουμπούκια ανθέων του Syzygium aromaticum , ένα αειθαλές δέντρο στην οικογένεια μυρτιάς.
Το όνομα προέρχεται από το γαλλικό  “clou” που σημαίνει νύχι.
Πιστεύεται ότι τα ¨γαρύφαλλα κατάγονται από τις Μολούκες, ή Νησιά Spice , της Ινδονησίας .
Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει γαρύφαλλα σε ένα κεραμικό δοχείο με στη Συρία , με αποδείξεις που χρονολογούν το εύρημα κατά το 1721 π.Χ. .
σκελίδες-2
Τα γαρύφαλλα, μαζί με το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι , ήταν σε μεγάλη ζήτηση στη ρωμαϊκή εποχή και ο Πλίνιος ο Γέροντας κάποτε διακήρυξε ότι «δεν υπάρχει έτος κατά το οποίο η Ινδία δεν αποστραγγίζει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πενήντα εκατομμυρίων sesterces».
Ήδη από το 200 π.Χ. , απεσταλμένοι από την Ιάβα στο δικαστήριο της δυναστείας Χαν της Κίνας έφεραν σκελίδες που συνήθως κρατούσαν στο στόμα για να αρωματίσουν την ανάσα κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τον αυτοκράτορα.
Τα γαρύφαλλα διακινούνταν από μουσουλμάνους ναυτικούς και εμπόρους κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα στο κερδοφόρο εμπόριο του Ινδικού Ωκεανού, το εμπόριο σκελίδων αναφέρεται επίσης από γνωστούς χαρακτήρες των Arabian Nights όπως ο Sinbad the Sailor που είναι γνωστό ότι αγόρασαν και πωλούσαν γαρύφαλλα από την Ινδία.
γαρύφαλλα-3
Κατά τον ύστερο Μεσαίωνα , χρησιμοποιήθηκαν γαρύφαλλα στην Ευρώπη για τη διατήρηση, γεύση και γαρνίρισμα των τροφίμων.
Η καλλιέργεια του γαρίφαλου ήταν σχεδόν αποκλειστικά περιορισμένη στην Ινδονησία και στις αρχές του 17ου αιώνα οι Ολλανδοί άποικοι εξάλειψαν τις φυτείες  σε όλα τα νησιά εκτός από την Amboina και την Τερνάτε για να δημιουργήσουν σπανιότητα και να διατηρήσουν υψηλές τιμές.
Στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, εμφανίστηκαν τα γαλλικά λαθραία γαρύφαλλα από τις ανατολικές Ινδίες μέχρι τα νησιά του Ινδικού Ωκεανού και στο Νέο Κόσμο, σπάζοντας το ολλανδικό μονοπώλιο.
σκελίδες-4
Στη Βρετανία τον 17ο και 18ο αιώνα , τα γαρίφαλα αξίζουν τουλάχιστον το βάρος τους σε χρυσό , λόγω της υψηλής τιμής εισαγωγής τους.
Σήμερα, τα σκελίδες συγκομίζονται κυρίως σε:  Ινδονησία, Μαδαγασκάρη , Τανζανία (Ζανζιβάρη), Σρι Λάνκα , Κομόρες και Κένυα . Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η Ινδονησία παράγει τα περισσότερα από τα γαρύφαλλα - περίπου το 75% του συνόλου του κόσμου.
Τα γαρίφαλα είναι διαθέσιμα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους λόγω των διαφορετικών εποχών συγκομιδής σε διάφορες χώρες.
Το δέντρο γαρυφαλλιά  (clove tree) είναι ένα αειθαλές δέντρο που μεγαλώνει από 8 έως 12 μέτρα (26 έως 39 πόδια) ψηλό, με τα μεγάλα φύλλα και τα ασπρόμαυρα λουλούδια ομαδοποιούνται σε τερματικά σμήνη.
ανθισμένα λουλούδια
Τα μπουμπούκια των ανθέων αρχικά έχουν μια ανοιχτή απόχρωση, βαθμιαία γίνονται πράσινα και στη συνέχεια αλλάζουν σε έντονο κόκκινο όταν είναι έτοιμα για συγκομιδή.
Τα γαρίφαλα συλλέγονται σε μήκος 1,5 έως 2 εκατοστά (0,6 έως 0,8 ίντσες) και αποτελούνται από έναν μακρύ κάλυκα που τερματίζεται σε τέσσερα σπυράκια και τέσσερα ανοιχτά πέταλα που σχηματίζουν μια μικρή κεντρική μπάλα.
Το γαρύφαλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ολόκληρο είτε σε μορφή αλεσμένου για το μαγείρεμα και συνήθως χαρακτηρίζει τη γεύση μιας ποικιλίας τροφίμων, από γλυκό μέχρι αλμυρό.
Τα γαρίφαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν αρωματικές και γευστικές ιδιότητες στα ζεστά ροφήματα, ειδικά στο κόκκινο κρασί .
γαρύφαλλο κρασί
Συνδυάζεται καλά με κανέλα , μπαχάρι, βανίλια και βασιλικό , καθώς και με κρεμμύδι, φλούδα εσπεριδοειδών, γλυκάνισο ή πιπέρι.
Τα γαρύφαλλα περιέχουν αιθέριο έλαιο 14-20 % , το κύριο συστατικό του οποίου είναι το αρωματικό έλαιο ευγενόλης. Είναι έντονα πικάντικα λόγω της ευγενόλης, η οποία εκχυλίζεται με απόσταξη για να δώσει λάδι γαρίφαλων.
Τα γαρίφαλα αποτελούν εξαιρετική πηγή μαγγανίου. Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ και διαιτητικών ινών. Είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου και ασβεστίου.
Τα οφέλη για την υγεία από το γαρύφαλλο περιλαμβάνουν καλή πέψη, προστασία του ήπατος, καταπολέμηση των στοματικών παθήσεων, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος, έλεγχος του διαβήτη, βελτίωση της αναπνευστικής υγείας, καταπολέμηση της φλεγμονής, καλό για πονοκεφάλους,  και προστασία από το καρκίνο.
γαρύφαλλα-5
Τα γαρίφαλα χρησιμοποιούνται στην ινδική ιατρική της Αγιουρβέδα, την κινεζική ιατρική, τη δυτική βοτανοθεραπεία και την οδοντιατρική, όπου το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται ως ανιδίνη (παυσίπονο) για οδοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Το μπαχαρικό χρησιμοποιείται σε ένα είδος τσιγάρου που ονομάζεται kretek στην Ινδονησία. Τα τσιγάρα γαρίφαλων έχουν καπνιστεί σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες . Ξεκινώντας από το 2009, τα τσιγάρα γαρίφαλων  ταξινομήθηκαν ως πούρα στις ΗΠΑ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το δέντρο είναι το παλαιότερο αυτού του είδους στον κόσμο , με το όνομα Afo και βρίσκεται στην Τερνάτε (νησί στα νησιά Maluku). Το δέντρο είναι μεταξύ 350 και 400 ετών . Οι τουρίστες λένε ότι τα φυτά από αυτό το δέντρο κλέφθηκαν από έναν Γάλλο που ονομάστηκε Pierre Poivre το 1770, μεταφέρθηκαν στο Isle de France (Μαυρίκιος) και αργότερα στη Ζανζιβάρη.
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-clove/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολεία: Τα «σπασμένα» των μαθητών θα πληρώνουν οι γονείς αλλιώς… Εφορία - Το νέο Ποινολόγιο

  Σχολεία: Τα «σπασμένα» των μαθητών θα πληρώνουν οι γονείς αλλιώς… Εφορία - Το νέο Ποινολόγιο Σχολείο/ Pexels Το νέο ποινολόγιο των μαθητών...