Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας 
Σχέδιο ολικής επαναφοράς εκτελεί η Ρωσία στην Σερβία, με την απόφαση «βοήθειας» για την τοποθέτηση ενός υπερ-ραντάρ στο βουνό Καπαόνικ, δίπλα ακριβώς από τα σύνορα με το Κόσοβο, το οποίο σύμφωνα με ειδικούς θα «βλέπει» όλα τα Βαλκάνια και θα φτάνει μέχρι το Αιγαίο. 
Ο Πούτιν αποφάσισε όπως δείχνουν τα πράγματα, να «παίξει σκληρά» και επιζητεί την επίβλεψη μιας τεράστιας περιοχής από τις χώρες: του Κοσόβου, Αλβανίας και ΠΓΔΜ.
Στο όρος Καπαόνικ εδώ και χρόνια υπήρχε ένα σερβικό ραντάρ το οποίο το είχε εξουδετερώσει το ΝΑΤΟ το 1999 , και το οποίο σε μια ιδιότυπη «συμφωνία» δεν ξανατοποθετήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα.
Μετά την πρόσφατη απόφαση της δημιουργίας του αποκαλούμενου κοσοβάρικου τακτικού στρατού, Σερβία και Ρωσία αποφάσισαν από κοινού να τοποθετήσουν ένα «τεράστιο μάτι» που δεν θα βλέπει μόνο την περιοχή αλλά ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Αυτή την κίνηση ήθελε να την υλοποιήσει η σερβική πλευρά εδώ και πολλά χρόνια, αλλά την μπλόκαραν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, επειδή το «σερβικό» ραντάρ θα έλεγχε το χώρο πάνω από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου στο οποίο υπάρχει μια ισχυρότατη αμερικανική βάση.
Τώρα μετά την επίσκεψη του Πούτιν και την υπογραφή 20 συμφωνιών μαζί με την είσοδο της χώρας στην ευρασιατική ένωση, το Κρεμλίνο φέρεται πάντα να εγγυάται προσωπικά για ότι θα λαμβάνει χώρα στην σερβική δημοκρατία.
Αλβανικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι μετά την δημιουργία του λεγόμενου στρατού του Κοσσόβου, η οποία θεωρείται ως  εχθρική πράξη από τους Σέρβους, το Βελιγράδι αποφάσισε την τοποθέτηση ενός υπερ-ραντάρ στο όρος Καπαόνικ, το οποίο θα  εποπτεύει όχι μόνο το έδαφος του Κοσσόβου, αλλά την ΠΓΔΜ  και την Αλβανία.
Αυτό το βήμα συμφώνησαν Σέρβοι και Ρώσοι αξιωματούχοι, ενώ το θέμα  συζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βελιγράδι, αναφέρει πηγή των σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας σύμφωνα με σερβική εφημερίδα.
Ο Σέρβος  στρατιωτικός αναλυτής Μίροσλαβ Λαζάνσκι εξηγεί ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι το σερβικό ραντάρ  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για στρατιωτικούς σκοπούς από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
«Όταν μας επιτέθηκε το ΝΑΤΟ το 1999 , στόχος τους ήταν γέφυρες, σιδηρόδρομοι, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και ραντάρ.
– Δεν ξέρω με ποια δικαιολογία είχαν μέχρι στιγμής μπλοκάρει την επανατοποθέτηση του ραντάρ στο όρος Καπαόνικ, που είναι μια περιοχή της Σερβίας
Χρειαζόμαστε το ραντάρ για τον καλύτερο έλεγχο της κυκλοφορίας των πολιτών. Θεός φυλάξοι, υπάρχει πιθανότητα μιας πολεμικής σύγκρουσης, ή δεν ξέρω τι και εμείς θα ρωτάμε τις  Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ, για το  ραντάρ;»,δήλωσε ο Λαζάνσκι που τόνισε ρητά ότι το θέμα  αυτό δεν καλύπτεται από τη συμφωνία του Κουμάνοβο.
Ο Σέρβος αντισυνταγματάρχης ε.α. και αμυντικός αναλυτής Ljuban Karan προσθέτει ότι: «το ραντάρ στο όρος Καπαόνικ θα έχει μεγάλη εμβέλεια και  θα είναι το κύριο και πιο αξιόπιστο μέσο έγκαιρης προειδοποίησης σε πιθανό  κίνδυνο  αεροπορικών επιδρομών, αλλά είμαι σίγουρος ότι  οι Αμερικανοί θα συνεχίζουν να αντιτίθενται σθεναρά σε αυτό.
Το ραντάρ βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και έχει τεράστιο εύρος. Αυτό το ραντάρ θα μας επιτρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση στον εναέριο χώρο πάνω από την αμερικανική βάση Bonsteel  και σίγουρα αυτό δεν το θέλουν με τίποτα οι ΗΠΑ», κατέληξε ο  Karan.
Τι θα κάνει όμως το ΝΑΤΟ το οποίο εδώ και χρόνια αντιτίθεται στη τοποθέτηση  ραντάρ στο όρος Καπαόνικ;
Άγνωστο και αδιάφορο θέμα για τους Ρώσους, οι οποίοι «βλέπουν» προφανώς πιθανές εξελίξεις εκτός του Κοσόβου και στην ΠΓΔΜ, στην οποία το  «καζάνι βράζει», μιας και το πολύ άσχημο πολιτικό σκηνικό στην χώρα οδηγεί κατευθείαν σε διαχωρισμό της πολιτικής ζωής, ενώ οι Αλβανοί του κρατιδίου θέλουν να ενωθούν με τους υπόλοιπους Αλβανούς των Βαλκανίων.