Το Salt March - Οικονομία, Ταυτότητα και Συλλογική Δράση
Φωτεινή Μαστρογιάννη
Κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται γιατί πολλοί οικονομολόγοι ενδιαφέρονται για επιστημονικούς τομείς όπως η κοινωνική ψυχολογία, η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία και η φιλοσοφία. Αυτή η ανησυχία, ωστόσο, δεν είναι κάτι νέο.
Η σύγκλιση των επιστημών μας βοηθά να κατανοήσουμε τη λήψη αποφάσεων και να εφαρμόσουμε μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική στην οικονομία. Μια σειρά άρθρων δείχνουν την εμπλοκή των οικονομικών με άλλους κλάδους μεταξύ τους τις μελέτες του George Akerloff, ενός οικονομολόγου που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ.
Στη μελέτη "Οικονομικά και ταυτότητα", ο Akerlof έθεσε το ζήτημα της ταυτότητας στην οικονομική ανάλυση ενσωματώνοντάς το σε ένα μοντέλο συμπεριφοράς και αποδεικνύοντας ότι η ταυτότητα μπορεί να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα. Έχει μελετήσει τον διαχωρισμό των φύλων στην αγορά εργασίας, την κατανομή της εργασίας στο σπίτι και τα οικονομικά του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.
Έχει υποστηρίξει ότι η ταυτότητα μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι συμπεριφέρονται με καταστροφικό τρόπο. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να σώσουν μια μειωμένη αυτοεκτίμηση. Θα ήταν ενδιαφέρον να κάνουμε μια συνδυαστική σκέψη σε αυτό το σημείο. Στα προηγούμενα άρθρα μου μίλησα για μια εσωτερικοποιημένη πολιτισμική και εθνοτική κατωτερότητα που, σε συνδυασμό με την ταυτότητα του Akerlof, είναι πιθανότατα ένας από τους λόγους για τους οποίους οι πολιτικοί ηγέτες, ειδικά σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση, παίρνουν συνεχώς αποφάσεις σχετικά με την οικονομία που είναι καταστροφικές για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Σίγουρα, θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνήσουμε πιο βαθιά αυτήν την υπόθεση.
Στο σημείο αυτό πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα της συλλογικής δράσης και της ταυτότητας. Σύμφωνα με την αντίστοιχη βιβλιογραφία, τα άτομα δεν ενθαρρύνονται να κάνουν συλλογική δράση αν υπάρχουν περιστάσεις όπου υπάρχουν συλλογικά οφέλη, αλλά υπάρχουν και μεμονωμένα έξοδα. Ειδικά στις συνθήκες αποικιοκρατίας και κατοχής, οι ηγέτες ενός κινήματος ανεξαρτησίας πρέπει να παρουσιάζουν έναν σκοπό που αξίζει να επιδοθεί, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να παρέχουν στα άτομα πρόσθετα προσωπικά κίνητρα που αυξάνουν τη φήμη τους. Η ταυτότητα με βάση την εθνότητα και η επακόλουθη δημιουργία εθνικού κεφαλαίου είναι πολύ αποτελεσματική.
Το χάσμα εισοδήματος μεταξύ του αποικιακού και του κατεχόμενου προκαλεί γνωστική ασυμφωνία. Η γνωστική δυσαρέσκεια υπάρχει όταν οι πεποιθήσεις ενός ατόμου ανατρέπονται.
Δεδομένου ότι ο αποικιακός και οι κατειλημμένοι ως έθνη δεν μπορούν να ανταγωνιστούν ώστε να υπάρξει κάποια ισορροπία, μόνο μεγάλης κλίμακας στρατηγικές ειρηνικές συλλογικές δράσεις κάτω από μια ειδική ηγεσία μπορούν να ανατρέψουν τη δύσκολη κατάσταση των κατεχομένων.
Δεδομένου ότι ο αποικιακός και οι κατειλημμένοι ως έθνη δεν μπορούν να ανταγωνιστούν ώστε να υπάρξει κάποια ισορροπία, μόνο μεγάλης κλίμακας στρατηγικές ειρηνικές συλλογικές δράσεις κάτω από μια ειδική ηγεσία μπορούν να ανατρέψουν τη δύσκολη κατάσταση των κατεχομένων.
Ένα παράδειγμα μιας μεγάλης κλίμακας συλλογικής δράσης ήταν η πορεία του αλατιού του Γκάντι. "Το 1930, ο Γκάντι πρωτοστάτησε στο γνωστό Salt March," στο οποίο χιλιάδες Ινδοί περπατούσαν σχεδόν 200 μίλια από τη θάλασσα ως διαμαρτυρία για το μονοπώλιο της Μεγάλης Βρετανίας στο αλάτι. Ο ρόλος του σε αυτό το περιστατικό οδήγησε και πάλι στη σύλληψή του και τη φυλάκισή του από τους Βρετανούς, οι οποίοι ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταργήσουν το κύμα διαμαρτυρίας που προκάλεσε η πρωτοβουλία του Γκάντι. Αντίθετα, η φυλάκιση του Γκάντι έχει προκαλέσει περαιτέρω αντιδράσεις από τους Βρετανούς αποικιοκράτες που τελικά έπρεπε να τον απελευθερώσουν και, αφού μίλησαν μαζί του, έχουν, σε κάποιο βαθμό, χαλαρώσει τους σχετικούς κανονισμούς που αφορούν την παραγωγή αλατιού »(Χριστοδουλίδης, 2012).
Σύμφωνα με τον Akerlof, η ταυτότητα είναι ένας νέος τύπος εξωτερικότητας. Η εξωτερικότητα είναι η επίδραση των ενεργειών ενός ή περισσοτέρων ατόμων στην ευημερία ενός άλλου ατόμου ή άλλων. Επομένως, ο αντίκτυπος των οικονομικών αποφάσεων είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ευημερία. Όμως, όπως φαίνεται, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτές οι αποφάσεις θα αποσκοπούν στην ανατροπή της υφιστάμενης οικονομικής υποταγής και της κοινωνικής δυστυχίας ή θα υπάρξουν αποφάσεις που υπονομεύουν το καθεστώς αυτό, αλλά προϋποθέτουν τη δημιουργία συλλογικότητας, εθνικής ταυτότητας και κοινού σκοπού.
https://mastroianniweb.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου