Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Μεζεδάκια με κίτρινα γιλέκα

Μεζεδάκια με κίτρινα γιλέκα


Posted by sarant στο 8 Δεκέμβριος, 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για κίτρινα γιλέκα
Καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, θα αρχίζει στη Γαλλία, για τέταρτο Σάββατο στη σειρά, η κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων, για την οποία έχουν παρθεί πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας μετά τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου.
Πέρα από την κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών, αναβλήθηκαν ποδοσφαιρικοί αγώνες, τα σπουδαιότερα μουσεία του Παρισιού (του Λούβρου και άλλα πολλά) θα είναι κλειστά, ενώ δεν θα ανοίξουν ούτε οι ναοί της κατανάλωσης, δηλαδή πασίγνωστα πολυκαταστήματα όπως οι Γκαλερί Λαφαγιέτ ή άλλα που ειδικεύονται στα είδη πολυτελείας -και μάλιστα πολύ κοντά στην περίοδο των Χριστουγέννων.
Η συγκυρία εξηγεί την επιλογή του τιτλου του σημερινού μας πολυσυλλεκτικού άρθρου.
Βέβαια, συγκεντρώσεις και πορείες είχαμε και στην Αθήνα προχτές για τη δέκατη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, φαίνεται όμως ότι τα επεισόδια δεν ήταν τόσα όσα θα ήθελαν κάποιοι, διότι κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα, και αναδημοσιεύτηκε και από γνωστούς πολιτικούς η εξης φωτογραφία με καμμένα αυτοκίνητα από την περιοχή Εξαρχείων (από την Κάνιγγος, ακριβέστερα).
Όμως, προχτές στην Κάνιγγος δεν κάηκε ούτε κάδος, πόσο μάλλον αυτοκίνητο. Η φωτογραφία είναι από τον Δεκέμβριο του 2008, όπως επισήμαναν πολλοί χρήστες, ανάμεσά τους και ο φωτογράφος Γιάννης Κέμμος που είχε τραβήξει μια πολύ παρόμοια πόζα από την ίδια ακριβώς περιοχή, τότε.
‘Ενα από τα μεγάλα προβλήματα της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο είναι ακριβώς η ισοπέδωση του χρόνου και η παρουσιαση φωτογραφιών (και κειμένων) από άσχετες εποχές και άλλους τόπους σαν να αφορούν το εδώ και το τώρα. Και ο μεν πολιτικός μπορεί, από την κατακραυγή που εισέπραξε στο Τουίτερ, να κατέβασε την επίμαχη φωτογραφία (πήγα να γράψω «χαλκευμένη», αλλά δεν είναι η φωτογραφία χαλκευμένη, η χρήση του της γίνεται συνιστά τη χάλκευση) αλλά το ζήτημα είναι ότι παρόμοιες λαθροχειρίες έχουν πάρει πολύ μεγάλη διάδοση -όχι όμως μόνο στο Διαδίκτυο αφού, όπως θα θυμάστε, ο κορμοράνος του Κουβέιτ προερχόταν από πετρελαιοκηλίδα στη Βρετάνη.
* Πόσο καλά ελληνικά ξέρει ένας Τούρκος που κατηγορειται για λαθρεμπόριο; Διαβάζω στο in.gr για την υπόθεση του κυκλώματος που κατηγορείται για λαθρεμπορία χρυσού:
Από την πλευρά του ο Τούρκος συγκατηγορούμενος του ενεχυροδανειστή μέσω του δικηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια αναφέρει: «Οι εις βάρος μου υπανιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβιών ειναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας. Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα»
Όπως σχολιάζει ο φίλος που το έστειλε, πηγή είναι ο γνωστός δικηγόρος Τάκης Μιχαλόλιας, αδερφός του αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Ο Τούρκος κατηγορούμενος δικαιολογείται να μην ξέρει δύσκολες λέξεις, ο Έλληνας δικηγόρος, όχι. Λέει
«κάλλιον το σιγάν του λαλείν» αλλά ακόμα πιο κάλλιον το αποφεύγειν δύσκολες λέξεις σε ξένες γλώσσες και κρείττον πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει (που λένε και οι ενεχυροδανειστές).

Το ορθογραφικό λαθάκι στο «ανακριβιών» ανήκει στο συγκρότημα Μαρινάκη.
[Διευκρινίζω, επειδή η διατύπωση του φίλου είναι υπαινικτική, ότι η αρχαία ρήση είναι «κρείττον του λαλείν το σιγάν» ή σκέτο «κρείττον το σιγάν» και ανάγεται σε ρήση του Μενάνδρου, Ἐνίοις τὸ σιγᾶν κρεῖττόν ἐστι τοῦ λαλεῖν).
* Και βεβαια προχτές ήταν και η γιορτή του αγίου Νικολάου, γιόρταζα κι εγώ, δέχτηκα πολλές ευχές που πολύ με χαροποίησαν, άλλες διά ζώσης, άλλες από το τηλέφωνο, πολλές με μηνύματα στο Φέισμπουκ και βέβαια εδώ στο ιστολόγιο.
Πιο πολλές ευχές δέχτηκε για τη γιορτή του ο Νίκος Καζαντζάκης, οπότε ο διαχειριστής της σελίδας θεώρησε καλό να δώσει διευκρινίσεις.
* Μια ακυρολεξία σε ενδιαφέρον κατά τα άλλα άρθρο στο tvxs.gr:
Ποιος διευθύνει και ποιος διοικεί την Ευρωπαϊκή Ένωση; Τί ρόλο διαδραματίζουν τα όργανα και τα παρα-όργανα της ευρωπαϊκής επιτροπής; Και τελικά, είναι αυτός ο θεσμός μια πραγματική πολιτική ένωση ή ένα παραπέτασμα καπνού για να νομιμοποιείται η διατήρηση και η διεύρυνση των ανισοτήτων;
Το παραπέτασμα είναι, ή μαλλον ήταν, σιδηρούν. Με τον καπνό έχουμε προπέτασμα, προπέτασμα καπνού.
* Αν επισκεφθήκατε το άρθρο, προσέξτε ότι το tvxs πραγματοποίησε αυτές τις μέρες ψηψοφορία για τα βραβεία Πινόκιο, τα καλύτερα φέικ νιουζ, ελληνικά και ξένα. Δεν προλαβαίνετε να ψηφίσετε, η ψηφοφορία έληξε και σήμερα θα γίνει εκδήλωση για τα αποτελέσματα, αλλά έχει ενδιαφέρον να δείτε ποια ήταν τα υποψήφια φέικ νιουζ.
* Φωτογραφικό μαργαριτάρι από την Εφ.Συν σε άρθρο για τον Παύλο Σιδηρόπουλο, που πέθανε σαν προχτές και που αν ζούσε θα ήταν πλέον εβδομήντα χρονών.
Μια από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι αυτή που βλέπετε εδώ, με τη λεζάντα «Με το συγκρότημα ‘Σπυριδούλα'».
Όμως, όπως επισήμανε ένας φιλος στο Φέισμπουκ, η εικονιζόμενη παρέα δεν είναι η Σπυριδούλα, είναι ένα βραχύβιο συγκρότημα, η Εταιρεία Καλλιτεχνών.
Ατυχία βέβαια να σου βγαίνει στο γκουγκλ η λάθος φωτογραφία!
* Μουστάκια από τον Αλ. Κούγια.
Δύο ή τρεις φίλοι μου είπαν ότι άκουσαν τον γνωστό ποινικολόγο, σε δηλώσεις του για την υπόθεση του κυκλώματος που κατηγορείται για λαθρεμπόριο χρυσού, να μέμφεται όσους «παραπλάνησαν την κυρία ανακριτή».
Είναι αλήθεια ότι στη δικαστική ορολογία οι επίκοινοι τύποι αντέχουν, ιδίως σε σχέση με τις δικάστριες όπου επικρατεί ακόμα ο τύπος «η δικαστής», αλλά η ανακρίτρια ακούγεται πολύ, σαφώς περισσότερο από τον μυστακοφόρο τύπο «η ανακριτής».
(Αν θυμάστε, η ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής είχε ανατεθεί σε δύο γυναίκες. Τότε, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι έγραφαν για «τις εφέτες ανακρίτριες» (ένας μυστακοφόρος τύπος κι ένας έμφυλος!) και όχι για «τις εφέτριες ανακρίτριες».
* Γουστόζικο λαθάκι στο σουπεράκι τηλεοπτικού σταθμού.
Οι «δημώσεις Ζάεφ» θα μπορούσε άραγε να είναι οικονομική διατύπωση αντί για «δημ-όσιες δηλ-ώσεις»;
* Δυο γλωσσικά λαθάκια εντόπισε φίλος σε βιβλίο. Δεν είχε μαζι του το κινητό του να φωτογραφίσει τη σελίδα, αλλά΄τα περιγράφει με τρόπο που να επαληθεύεται το εύρημα:
Διαβάζω το βιβλίο του Ουίνστον Τσώρτσιλ  Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, έκδοση της Καθημερινής και μετάφραση Γιάννη Καστανάρα (αρχικά εκδόσεις Γκοβόστη).
Στη σελίδα 256 (στη μέση περίπου) γράφει:
…..αφιέρωσα δέκα λεπτά από το χρόνο μου στην ιταλική εκστρατεία για να εμπλέξω το εγκώμιο των συμμαχικών στρατευμάτων που μάχονταν εκεί.
και στη σελίδα 284
…θα αποδυνάμωνε τις εναπομείνουσες δυνάμεις του στρατηγού Alexander σε τέτοια έκταση…
Όλο λάθη έκανε αυτός ο Τσώρτσιλ στα ελληνικά!
* Η Νέα Δημοκρατία καταφέρεται εναντίον του Κ. Βαξεβάνη και μεταξύ άλλων τον κατηγορεί ότι: «Κατέθεσε και αγωγή σε βάρος της [της κ. Ζαχαράκη] αξιώνοντας το εξωφρενικό ποσό των 300.000 ευρώ και επιπλέον ημερήσια χρηματική ποινή 30.000 ευρώ και προσωρινή κράτηση μέχρι να μεταμελήσει δημοσίως»
Δεν θα μπω στην ουσία της διαμάχης, αλλά πάντως δεν το βρίσκω πιθανό να μεταμελήσει κάποιος, είτε δημοσίως είτε κατ’ ιδίαν. Το πολύ να μεταμεληθεί, διότι το ρήμα είναι «μεταμελούμαι».
* Η αστεία επιγραφή της εβδομάδας. Έγραψε την πλαστικοποίηση έτσι επειδή δεν ήξερε πώς γράφεται ή επειδή δεν τον χωρούσε η πινακίδα;
* Τελικά από το συνέδριο της γερμανικής CDU επιλέχτηκε αρχηγός του κόμματος η εκλεκτή της Αγγέλας Μέρκελ, η κυρία ΑΚΚ από το Σάάρ.
Προηγουμένως, είχε δημιουργηθεί ένα μικρό γλωσσοπολιτικό θεματάκι επειδή, λέει, η Μέρκελ χρησιμοποιούσε την «απρεπή» λέξη Shitstorm, που όμως στα γερμανικά δεν έχει τη σημασία που θα υπαγόρευε η αγγλική ετυμολογία της, ήγουν σκατοθύελλα, αλλά σημαίνει κάτι σαν «σαματάς, φασαρία, βαβούρα, μπάχαλο».
Το σχετικό ελληνικό άρθρο έχει ενδιαφέρον αλλά βγάζει και γέλιο εκεί που γράφει ότι:
Συγκεκριμένα η λέξη αυτή έχει ενσωματωθεί στο γερμανικό λεξιλόγιο και μάλιστα υπάρχει ως λίμα στο Λεξικό Duden από το 2013
Όπως εύστοχα σχολίασε ο φίλος μας ο Αβονιδας που το επισήμανε,
«αυτό με τη λίμα στο λεξικό είναι χρήσιμο κόλπο, τώρα που οι δεσμοφύλακες έχουν μάθει να ψάχνουν στα κέηκ»
* Σε μια απο τις παρεμβάσεις του περί μακεδονικής ιθαγένειας και δεν συμμαζεύεται, ο Άδωνης πρόσβαλε βάναυσα (και μάλλον επίτηδες) τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, παραλλάζοντας το όνομά του σε «Ακενοτούμπο» και ισχυριζόμενος ότι ο διεθνής Έλληνας παίκτης «γεννήθηκε κάπου στην Αφρική».

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ένας πολιτικός της πρώτης γραμμής δεν ξέρει να προφέρει το επώνυμο του διασημότερου Έλληνα αθλητή -χρειάζεται ακένωτη άγνοια για κάτι τέτοιο. Υποψιάζομαι ότι επέλεξε να πει «ο Ακενοτούμπο», όπως κάποιοι θα έλεγαν, επίτηδες, «ο Καζαμπούμπου» ή «ο Αουγκαμπούγκα» ή όπως είπε τις προάλλες ο θλιβερός Τσουκαλάς. Σε αυτούς κλείνει το μάτι ο κουτοπόνηρος Άδωνις. [Και βεβαια ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στου Ζωγράφου].
* Κι ένα γλωσσικό σχετικό με τα Κίτρινα Γιλέκα. Σε μια εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης, ένας εκπρόσωπος των Κίτρινων Γιλέκων, περιγράφοντας τα επαγγέλματα που άλλαξε, είπε «j’ai parti» (έφυγα) αντί για «je suis parti» όπως θέλει ο κανόνας, αφού τα ρήματα κίνησης (aller, sortir, partir, arriver κτλ.) φτιάχνουν τον παρακείμενο (που έχει και θέση αορίστου) με το βοηθητικό ρήμα être και όχι με το avoir όπως τα άλλα ρήματα.
Στα γαλλικά κοινωνικά μέσα πολλοί εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το φοβερό λάθος του άξεστου Κιτρινογιλεκά, αλλά, όπως εξηγεί η μελετήτρια εδώ, πρόκειται για μια παραλλαγή που υπήρχε ανέκαθεν στην καθομιλουμένη. Που σημαίνει ότι η χρήση της γλώσσας για εκφοβισμό των ανθρώπων του λαού δεν είναι αποκλειστικότητα της τρισχιλιετούς μας.
* Και κλείνω με διάφορες αναγγελίες περιαυτολογικού χαρακτήρα.
Καταρχάς, σήμερα στις 17.00 ώρα Ελλάδος είμαι καλεσμένος του φίλου Δημήτρη Φύσσα στην εκπομπή του στον Αθήνα 9.84 (η εκπομπή είναι δίωρη από τις 4 ως τις 6). Θα μιλήσουμε για το καινούργιο μου βιβλίο και ό,τι άλλο φέρει η κουβέντα.
Το επόμενο Σάββατο, 15/12 θα πάρω μέρος σε στρογγυλό τραπέζι στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ενημέρωση και Δημοκρατία» που διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο Μέγαρο Μουσικής αίθουσα MC3. Το συνέδριο είναι τριήμερο, 13-15/12, η δική μας συζήτηση με θεμα «Νέα μέσα και δημοκρατία» θα γίνει στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου. Το πρόγραμμα όλου του συνεδρίου εδώ.
Και μάλλον θα γίνει και μια παρουσίαση του βιβλίου μου στις 20 Δεκεμβρίου -για την ακριβή ώρα θα τα πούμε την επόμενη εβδομάδα.
https://sarantakos.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ορκωμοσία Τραμπ: Το ευτράπελο της ημέρας με τον γερουσιαστή John Fetterman - «Έσκασε μύτη» με σορτς!

Ορκωμοσία Τραμπ: Το ευτράπελο της ημέρας με τον γερουσιαστή John Fetterman - «Έσκασε μύτη» με σορτς! (screenshot/X) Μια απόλυτα... γυμναστηρ...