Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Συζήτηση για την κυκλική Οικονομία: Ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων & μοντέλα μετάβασης

Συζήτηση για την κυκλική Οικονομία: Ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων & μοντέλα μετάβασης

Η πρόκληση της μετάβασης σε μία κυκλική οικονομία απαιτεί κάτι περισσότερο από την μείωση των απορριμμάτων μας και αύξηση της επαναχρησιμοποίησης αγαθών. 
Απαιτεί επανασχεδιασμό και 

επανεκτίμηση πρώτων υλών, προϊόντων, συστημάτων παραγωγής, εφοδιαστικών αλυσίδων, επιχειρηματικών μοντέλων και διεθνών πολιτικών πρακτικών.

Η εκδήλωση αυτή θα συγκεντρώσει επιχειρήσεις, ερευνητές, ινστιτούτα, δημόσιους και εθελοντικούς οργανισμούς. Θα συζητήσουμε θεωρητικές προσεγγίσεις στην κυκλική οικονομία και θα μάθουμε από πρώτο χέρι για το πώς αυτή λειτουργεί στην πράξη. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Ποια είναι τα οφέλη από την επίτευξη πλήρους κυκλικότητας; μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί;

Πώς να αναπτύξει κανείς βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες σε μία οικονομία φιλική προς το περιβάλλον;

Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε αυτή τη μετάβαση και να εκμεταλλευτούμε νέες δυνατότητες;

Ποιες είναι οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για την επίτευξη μιας βιώσιμης κυκλικής οικονομίας;


Σκοπός της συνάντησης είναι να διευκολύνει την ανταλλαγή ιδεών και να ενθαρρύνει τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς κοντινό μέλλον.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, μαζί με το LUDD και τη CIRCULA’R


facebook: https://www.facebook.com/events/316775492479514/



H εκδήλωση θα φιλοξενήσει δύο ανοικτές συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και του κοινού, υπό την καθοδήγηση του αντίστοιχου συντονιστή. 

Θέλοντας να φέρουμε το κοινό πιο κοντά στη κουβέντα, αποφασίσαμε να αποφύγουμε να έχουμε στο τέλος Q&A, αλλά αυτό να γίνει πιο οργανικά με την βοήθεια των συντονιστών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης. 

Στο πρώτο πάνελ συμμετέχουν νεοφυείς επιχειρήσεις και εγχειρήματα με έμπρακτο κοινωνικό αντίκτυπο. 

Θα μοιραστούν μαζί μας πρακτικές κυκλικής οικονομίας τις οποίες υιοθετούν στους κύκλους εργασιών τους. 

Θα μας μιλήσουν για το όραμά τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται μέσα από τη δράση τους. 


Οι συμμετέχοντες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος, από τη διάθεση υλικών, την επαναχρησιμοποίηση, την τοπικά αποκεντροποιημένη διαχείριση αποβλήτων αλλά και τη διάθεση και διαχείριση αγαθών όπως η ενέργεια και η τροφή. 

Οι συμμετέχοντες του δεύτερου πάνελ προέρχονται από οργανισμούς και ινστιτούτα χάραξης πολιτικής και διαχείρισης στρατηγικών προγραμμάτων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. 

Θα συζητήσουμε για τρέχοντα προγράμματα και έργα, για τις μεταρρυθμίσεις που η ΕΕ υιοθετεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, τη στρατηγική για τα πλαστικά, τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του OHE, την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και τον τρόπο που μπορούν να προωθηθούν και να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ διαφορετικών πρωτοβουλιών. 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

6:30 - 6:45 μ.μ. - Εισήγηση και παρουσίαση από τους συν-διοργανωτές της εκδήλωσης: 

LUDDΓαλλικό Ινστιτούτο της ΕλλάδαςCIRCULA’R

6:45 - 8:15 μ.μ. - Νεοφυείς επιχειρήσεις και εγχειρήματα

Συμμετέχοντες:

ROKANI - Στράτος Χατζηγιαννάκης

Πλαστικουργείο - Fran Vargas

OnMaterials - Μaria Adela Konomi

Community Energy River - Μάγια Ανδρέου

Sustainable Food Movement - Vee Bougani

Συντονισμός: Αφροδίτη Τζιαντζή

8:15 - 8:30 μ.μ. - Διάλειμμα

8:30 - 22:00 μ.μ. - Εκπρόσωποι οργανισμών και ινστιτούτων χάραξης πολιτικής και διαχείρισης στρατηγικών προγραμμάτων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. 

Συμμετέχοντες:

UNSDSN & EIT Climate KIC - Φοίβη Κουντούρη

Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων - Μαρία Αμπελιώτη

ΥΠΕΚΑ - Βασίλειος Λιόγκας 

Life Reweee - Άγγελος Σωτηρόπουλος

Συντονισμός: Βασιλική Γραμματικόγιαννη


Παρουσίαση των διοργανωτών και συμμετεχόντων

LUDD makerspace

Το LUDD βασίζεται στα πρότυπα των fab labs/makerspaces, είναι ένα ανοικτό στο κοινό, συνεργατικό εργαστήριο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προτύπων, προϊόντων και υπηρεσιών. Προσφέρει πρόσβαση σε σύγχρονα παραγωγικά τεχνολογικά μέσα, γνώση, και δικτύωση με μία κοινότητα δημιουργών. 

Ένας χώρος όπου οι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές ανοικτού σχεδιασμού, προτυποποίησης και ψηφιακής κατασκευής, συναντώνται με την κατάλληλη τεχνογνωσία για να αποτελέσουν τη βάση υποστήριξης μιας κοινότητας ατόμων, οργανισμών και ευρύτερων παραγωγικών πρωτοβουλιών, δίνοντας ώθηση στην τοπικά παραγόμενη καινοτομία με όρους επίτευξης θετικού κοινωνικού αντικτύπου. 

Στο LUDD διοργανώνονται δημόσιες εκδηλώσεις, συμμετοχικά εργαστήρια και συζητήσεις που διερευνούν τους δεσμούς μεταξύ προσεγγίσεων που αφορούν τα κοινά, την τεχνολογική ανάπτυξη, την ομότιμη οικονομία, την πολιτική οικολογία, την εικαστική δημιουργία και την τεχνική στη πράξη.

Circul'R

Η Circul'R δημιούργησε το πρώτο διεθνές δίκτυο νεοφυών επιχειρήσεων κυκλικής οικονομίας, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 400 ιδιωτικούς φορείς παγκοσμίως που έχουν εφαρμόσει λύσεις για την επιτάχυνση της μετάβασης στην κυκλική οικονομία. Εκκολάπτει τη διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ νέων επιχειρήσεων και μεγάλων εταιριών, ώστε να συν-δημιουργούν λύσεις για μια οικονομία που σέβεται τόσο τους ανθρώπους όσο και τον πλανήτη.

Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας είναι η υπηρεσία συνεργασίας και πολιτιστικής δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. 
Προωθεί, οργανώνει, υποστηρίζει όλες τις θεσμικές ανταλλαγές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Προσφέρει πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ένα μοναδικό γαλλόφωνο περιβάλλον στην Ελλάδ
α.

Στράτος Χατζηγιαννάκης - Co-founder & member of ROKANI social enterprise

Η Rokani είναι μια κοινωνική επιχείρηση με στόχο την ανάπτυξη θετικού κοινωνικού αντικτύπου μέσω της δημιουργικής αναβαθμιστικής ανακύκλωσης. Τα μέλη της δημιουργούν κατά παραγγελία μοναδικά έπιπλα και προϊόντα, από υλικά που προορίζονται να καταλήξουν σε κάποια χωματερή. Μέσω της προώθησης της αναβαθμιστικής ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές, αμφισβητώντας την κουλτούρα μιας κοινωνίας που απορρίπτει. 

Fran Vargas - Βricoleur, συνιδρυτής του Πλαστικουργείο shop & lab

Το Πλαστικουργείο προσφέρει χρήσιμες, προσβάσιμες και δημιουργικές εναλλακτικές σε αρμονία με την φύση με στόχο να κάνει αναπόσπαστη συνήθεια της καθημερινής μας ζωής τη μείωση των απορριμμάτων. Προσφέρει προϊόντα, συστήματα και υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, προωθώντας ένα τρόπο ζωής μηδενικής παραγωγής σκουπιδιών (zero waste).Το Πλαστικουργείο παράλληλα, εκπαιδεύει το κοινό σχετικά με τα οφέλη του διαχωρισμού των πλαστικών αποβλήτων και δίνει την επιλογή να φέρει κανείς τα πλαστικά του απόβλητα στο κατάστημα, τα οποία ανακυκλώνει σε δημιουργικά λειτουργικά και διακοσμητικά αντικείμενα.
Μέρος τον εσόδων του επανεπενδύεται στην έρευνα και ανάπτυξη νέων λύσεων και τεχνικών για τη μείωση του πλαστικού μίας χρήσης σε τοπικό επίπεδο και την αποσυμφόρηση των μπλε κάδων της γειτονιάς μας. 

Μαρία Αντέλα Κονόμι - Συντονίστρια παραγωγής εκθέσεων στην State of Concept Athens και ιδρύτρια της πλατφόρμας OnMaterials.

Η Μαρία είναι διαχειρίστρια πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτή την περίοδο συντονίζει την παραγωγή των εκθέσεων στο μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο State of Concept, ένα ανεξάρτητο ίδρυμα στην Αθήνα αφιερωμένο στη σύγχρονη τοπική και διεθνή τέχνη. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών πρακτικών και μοντέλων στον πολιτιστικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανεξάρτητες πρωτοβουλίες και την κουλτούρα του DIY. 

Προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη και να τονωθεί η δημιουργικότητα, έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει μια βιώσιμη πολιτιστική πρωτοβουλία μέσω της πλατφόρμας "OnMaterials".

Μάγια Ανδρέου - CEO & συνιδρύτρια της CER - Energy Community River

Η Μάγια είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός (ΕΜΠ) με ειδικότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέλος του συνεταιρισμού Άνεμος Ανανέωσης που προωθεί την καθαρή ενεργειακή μετάβαση και καταπολεμά την ενεργειακή φτώχεια. Μαζί με τη Μάρω Μπάκα ίδρυσε τη CER, μια πλατφόρμα fintech που συγκεντρώνει άτομα και εταιρείες σε ενεργειακούς συνεταιρισμούς, ώστε με συλλογικές κινήσεις παραγωγής και διαχείρισης, να μπορούν να αγοράζουν, να παράγουν και να πωλούν τη δική τους ανανεώσιμη ενέργεια σε τοπικό επίπεδο. Όραμα τους είναι ένα μέλλον αποκεντροποιημένης, χωρίς μεσάζοντες παραγωγής ενέργειας.

Vee Bougani - Συνιδρύτρια της Sustainable Food Movement

Η Vee Bougani ίδρυσε την κοινωνική επιχείρηση Sustainable Food Movement μαζί με την Ευαγγελία Βοριά. Μέσω του εγχειρήματός τους προωθούν βιώσιμες πρακτικές για μία αειφόρο ανάπτυξη στη βιομηχανία της γαστρονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο παρέχουν εκπαιδευτικές δράσεις, συμβουλευτική, και εκδηλώσεις με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων τροφής.

Αφροδίτη Τζιαντζή - Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών -www.efsyn.gr
Εργάζεται από το 1998 σε εφημερίδες και περιοδικά (Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία -περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ, εβδομαδιαία εφημερίδα ΠΡΙΝ, Ημερησία κ.α). με ειδίκευση στο κοινωνικό ρεπορτάζ, και ιδιαίτερα σε θέματα πόλης, περιβάλλοντος, εργασίας. Εδώ και τρία χρόνια αρθρογραφεί στο εβδομαδιαίο ένθετο "ΓΙΑ ΚΑΛΟ" της Εφ.Συν., που καλύπτει συστηματικά τον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, παρουσιάζοντας συνεργατικά εγχειρήματα και κοινωνικές επιχειρήσεις.

Φοίβη Κουντούρη - Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος UNSDSN & EIT Climate KIC

Η Φοίβη Κουντούρη είναι καθηγήτρια οικονομικής θεωρίας (ειδικευμένη στους φυσικούς πόρους, την ενέργεια και το περιβάλλον) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης ιδρύτρια και επιστημονική διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου Έρευνας στην Κοινωνικοοικονομική και Περιβαλλοντική Αειφορία (ReSEES) στο ίδιο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για την Οικονομία και το Περιβάλλον (ICRE8,www.icre8.eu). 

Είναι Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικής της Κλιματικής Αλλαγής, London School of Economics (LSE) και συνεργαζόμενη Καθηγήτρια στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας ATHENA, όπου διευθύνει το ελληνικό Climate KIC. Είναι Αντιπρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δασών. Η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη είναι επίσης συμπρόεδρος του Δικτύου Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών - Ελλάδα (SDSN Greece), το οποίο φιλοξενείται στο ICRE8, και του εργαστηρίου Πολιτικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης (PESD, pesd.econ.uoa.gr) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Βασίλειος Λιόγκας - Σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

O Βασίλης Λιόγκας είναι συντονιστής της διϋπουργικής ομάδας διοίκησης έργου για την κυκλική οικονομία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.Συμμετέχει στην υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη» και έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στην ενσωμάτωση και εφαρμογή περιβαλλοντικών σχεδίων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Μαρία Αμπελιώτη - Διευθύντρια του Τμήματος Καθαρισμού και Ανακύκλωσης Αθηνών.
Η Μαρία Αμπελιώτη είναι η προϊσταμένη υπηρεσίας του τμήματος σχεδιασμού, προγραμματισμού και τεκμηρίωσης καθαρισμού και ανακύκλωσης Αθηνών.Το τμήμα αυτό είναι υπεύθυνο για την ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των αστικών αποβλήτων, τη μελέτη καθώς και την ανάπτυξη στρατηγικής για τον δήμο, σχετικά με τα διάφορα είδη αποβλήτων που πρέπει να διαχειριστεί.

Άγγελος Σωτηρόπουλος - Διευθυντής του προγράμματος LifeReweee

Ο Άγγελος Σωτηρόπουλος είναι υπεύθυνος του προγράμματος LifeRewee. Το ReWeee αποσκοπεί στην πρόληψη δημιουργίας Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). 
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δύο Κέντρα Διαλογής και Ταξινόμησης (ΚΔΤ) ΑΗΗΕ στην περιφέρεια Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Βασική δραστηριότητα των Κέντρων θα είναι η συγκέντρωση, η διαλογή και η ταξινόμηση των ΑΗΗΕ, ανάλογα με την κατάστασή τους, με σκοπό να ακολουθήσει προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση ή επεξεργασία. 


Βασιλική Γραμματικογιάννη - Δημοσιογράφος στην Αθήνα

Η Βασιλική Γραμματικογιάννη είναι δημοσιογράφος τύπου που συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Athens Voice, Express, Soul, Ελληνικά Σπίτια, SOS Μεσόγειος κλπ.). Από το 2010 εξειδικεύεται στο περιβαλλοντικό θέμα και δημιουργεί τη στήλη EcoVoice στο περιοδικό Athens Voice.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:

Caroline Poilve - French Institute Greece

email: cpoilve@ifa.gr

tel.: +30 210 3398735

Εμμανουήλ Λεβεδιανός - LUDD

email: manolis@ludd.gr

tel.: +30 6972763264

Stephanie Talevis - Circul’R

email: stephanie.talevis@circul-r.com

https://www.apenantioxthi.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 20-26 Ιανουαρίου 2025

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 20-26 Ιανουαρίου 2025 ATHINAIS ASTROLOGY , STAR SIGNS GynaikaEimai 20 Ιανουαρίου 2025 ΚΡΙΟΣ –   Την εβδ...