Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Τα βασικά στοιχεία της κλιματικής αλλαγής

Τα βασικά στοιχεία της κλιματικής αλλαγής

Η γη ζεσταίνεται και το 97% των επιστημόνων συμφωνεί ότι προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την αλλαγή του κλίματος και συμβαίνει τώρα. Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν πιο συχνές και σοβαρές ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ξηρασία,  πλημμύρες και τυφώνες, καθώς και 
αύξηση του επίπεδου  στάθμης της θάλασσας .


Το 1950, οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές ήταν περίπου 6 gigatonnes. Τώρα είναι περίπου 37 gigatonnes 


https://ourworldindata.org/co2-and-other-greenhouse-gas-emissions

Υπάρχει ήδη 1 στις 20 πιθανότητες ότι οι 2,2 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης θα μπορούσαν να προκαλέσουν απειλή για υπαρξιακή αύξηση της θερμοκρασίας. Βασικά, για ένα ασφαλές κλίμα πρέπει: 

1. ΖERO έξω εκπομπών CO2 έως το 2050 (που σημαίνει ενεργεί τώρα) 
2. περιορίζουν Ταχέως σούπερ ρύπων όπως HFC και μεθάνιο 
3. U ndertake ατμοσφαιρική αφαίρεση του άνθρακα.

http://www.pnas.org/content/pnas/early/2017/09/13/1618481114.full.pdf 

Η τρέχουσα αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου 1 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα , με 17 από τα 18 θερμότερα έτη σε ιστορικό 136 ετών που συνέβησαν από το 2001. 


https://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/

Εάν συνεχίσουμε να εκπέμπουμε CO2 με τις τρέχουσες τιμές για τις επόμενες δύο δεκαετίες , είναι απίθανο ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της παγκόσμιας επιφάνειας σε 3 ° C (σε σύγκριση με το τέλος του 19ου αιώνα, το συνηθισμένο σημείο αναφοράς).


http://www.lse.ac.uk/GranthamInstitute/publication/the-economic-reasons-to-act-climate-change-and-to-act-immediately/

Η έρευνα υποδηλώνει ότι, ακόμη και αν επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για την αύξηση της θερμοκρασίας , δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο ότι ένας καταρράκτης ανατροφοδότησης θα μπορούσε να ωθήσει το κλίμα της γης ανεπανόρθωτα. 


http://www.pnas.org/content/pnas/115/33/8252.full.pdf

Η άνοδος των 3 ° C θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη , οδηγώντας μας σε θερμοκρασία που δεν έχουμε δει σε αυτόν τον πλανήτη για περίπου 3 εκατομμύρια 
χρόνια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τους κινδύνους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες προκάλεσαν απώλειες ύψους 320 δισ. Δολαρίων το 2017, σημαντικά υψηλότερες από το μέσο όρο, καθώς και χιλιάδες θανάτους . 

https: // www.munichre.com/topics-online/en/2018/01/2017-year-in-figures

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την  ανθρωπότητας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για το Κίνδυνο 2018 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.


http://www3.weforum.org/docs/WEF_GRR18_Report.pdf

Με κάθε κλάσμα αύξησης βαθμού , κινδυνεύουμε περισσότερο με φαινόμενα κλιματικής αλλαγής και φαινόμενο «παγκόσμιου θερμοκηπίου». 


(πληροφορίες εδώ :https://www.theguardian.com/environment/2018/aug/06/domino-effect-of-climate-events-could-push-earth-into-a-hothouse-state )

Η αλκαλικότητα των ωκεανών μειώθηκε κατά 30% από το 1800 και προβλέπεται να μειωθεί κατά 150% έως το 2100.
Τα επίπεδα του pH των ωκεανών ήταν 8,2 κατά την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης και είναι 8,1 τώρα. Προβλέπεται ότι το επίπεδο του pH θα μειωθεί περαιτέρω σε 7,8 μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. 


http://www.noaa.gov/resource-collections/ocean-acidification

Περισσότερα από 26.000 είδη απειλούνται με εξαφάνιση .δηλαδή το 41% ​​όλων των αμφιβίων, το 34% όλων των κωνοφόρων, το 33% των κοραλλιογενών , το 31% των καρχαριών , το 25% όλων των θηλαστικών και το 13% όλων των πτηνών.


https://www.iucnredlist.org/

Ο συνολικός αριθμός των σπονδυλωτών 
ειδών που εξαφανίστηκαν τον περασμένο αιώνα θα χρειαζόταν κανονικά περίπου 800 έως 10.000 χρόνια για να εξαφανιστούν εάν επικρατούσαν οι φυσιολογικοί ρυθμοί . Τα σημερινά ποσοστά εξαφάνισης είναι εξαιρετικά υψηλά και συνεχίζουν να αυξάνονται. Αυτό υποδηλώνει μια μαζική εξαφάνιση που βρίσκεται σε εξέλιξη -την έκτη στα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια της ιστορίας της Γης. Σε ανθρώπινες χρονολογικές κλίμακες, αυτή η απώλεια θα είναι ουσιαστικά ανεπανόρθωτη, διότι στο παρελθόν μετά από μαζικές εξαφανίσεις, ο ζωντανός κόσμος χρειάστηκε εκατοντάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια χρόνια για να επαναδιαμορφώθει.

http://advances.sciencemag.org/content/1/5/e1400253

Οι συνδυασμένες επιδράσεις της ατμοσφαιρικής (εξωτερικής) και ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκαλούν περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.


https://www.who.int/air-pollution/news-and-events/how-air-pollution-is-destroying-our-health

Βασικά γεγονότα - Η πολιτική

Τα κράτη μέλη της IPCC «για να περιορίσουν τις θερμάνσεις σε εκπομπές 1,5 ° C πρέπει να φθάσουν το μέγιστο μέχρι το 2030 και να επιτύχουν καθαρότερες εκπομπές CO2 παγκοσμίως έως το 2050 και ταυτόχρονες βαθιές μειώσεις στις εκπομπές μη πυροσβεστικών αερίων εκτός του CO2» [ 


http: //report.ipcc .ch / sr15 / pdf / sr15_ts.pdf

Τα ορυκτά καύσιμα ως μερίδιο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας παραμένουν γύρω στο 80% - σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Και αυτό το status quo υποστηρίζεται από επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και φορολογικές ελαφρύνσεις, που ανέρχονται σε 373 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. 

https://read.oecd-ilibrary.org/energy/oecdcompanion-to-the-inventory-of-support-measures-forfossil-fuels-2018_9789264286061-en#page4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάτρα: Ανήλικοι πιάστηκαν στα «πράσα» να κλέβουν μηχανάκι - Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Πάτρα:  Ανήλικοι πιάστηκαν στα «πράσα» να κλέβουν μηχανάκι  -  Δείτε βίντεο ντοκουμέντο Φωτογραφία flamis Επιχείρησαν να κλέψουν και βέσπα Δ...