Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το σουσάμι
Το σουσάμι είναι ένα ψηλό ετήσιο ποώδες φυτό τροπικών και υποτροπικών περιοχών του Παλαιού Κόσμου, καλλιεργημένο για τους πλούσιους σε λάδι σπόρους του.
Πιθανώς καταγωγής Ασίας ή Ανατολικής Αφρικής , το σησάμι βρίσκεται πλέον στις περισσότερες από τις τροπικές, υποτροπικές και νότιες εύκρατες περιοχές του κόσμου.
Οι σπόροι σησαμιού πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πρώτα καρυκεύματα καθώς και ένα από τα πρώτα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν για το βρώσιμο έλαιο.
Τα αρχαιολογικά υπολείμματα δείχνουν ότι το σουσάμι πρώτα φύεται στην ινδική υποήπειρο που χρονολογείται πριν από 5500 χρόνια .
Τα αρχεία από τη Βαβυλώνα και την Ασσυρία , που χρονολογούνται πριν από περίπου 4000 χρόνια , αναφέρουν το σουσάμι.
Ο μύθος της Ασσύριας ισχυρίζεται ότι οι θεοί έπιναν σουσάμι το βράδυ πριν δημιουργήσουν τη γη.
Οι Αιγύπτιοι το αποκαλούσαν να μοιράζονται και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των φαρμακευτικών φαρμάκων στους κύλινδροι του Παπύρου Ebers που χρονολογούνται πάνω από 3600 ετών .
Αρχαιολογικές αναφορές από την Τουρκία δείχνουν ότι το σουσάμι καλλιεργήθηκε και πιέστηκε για να εξαγάγει πετρέλαιο πριν από τουλάχιστον 2750 χρόνια στην αυτοκρατορία του Urartu .
Οι Ρωμαίοι άλεθαν σουσάμι με κύμινο για να φτιάξουν μια ζύμη για ψωμί.
Οι Ευρωπαίοι γνώρισαν το σουσάμι, όταν εισήχθη από την Ινδία κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα μ.Χ. .
Τον δέκατο έβδομο αιώνα , το σουσάμι έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αφρική.
Το σουσάμι είναι μια δυναμική καλλιέργεια που χρειάζεται μικρή στήριξη. Αναπτύσσεται σε συνθήκες ξηρασίας, σε υψηλή θερμότητα, με υπολειμματική υγρασία στο έδαφος μετά το τέλος των μουσώνων ή ακόμα και όταν οι βροχές αποτυγχάνουν ή όταν οι βροχοπτώσεις είναι υπερβολικές. Ήταν μια καλλιέργεια που θα μπορούσε να καλλιεργηθεί από αγρότες για επιβίωση στην άκρη των ερήμων, όπου δεν αναπτύσσονται άλλες καλλιέργειες. Το σουσάμι έχει ονομαστεί σαν μια επιζωοτική καλλιέργεια.
Ανάλογα με τις συνθήκες, οι ποικιλίες μεγαλώνουν από περίπου 0,5 έως 2,5 m (2 έως 9 πόδια) ψηλά. Ορισμένα έχουν παρακλάδια και άλλα όχι. Λουλούδια εμφανίζονται στις μασχάλες των φύλλων. Οι αποφλοιωμένοι σπόροι έχουν μήκος περίπου 3 mm (0,1 ίντσες) και έχουν σχήμα πεπλατυσμένου αχλαδιού. Οι κάψουλες σπόρων ανοίγουν όταν είναι ξηρές, επιτρέποντας στον σπόρο να διασκορπιστεί.
Απαιτείται σημαντική εργασία στο χέρι για τη συγκομιδή για να αποφευχθεί η απώλεια των σπόρων. Με την ανάπτυξη μιας ασυνήθιστης ποικιλίας του φυτού στα μέσα του 20ου αιώνα, κατέστη δυνατή η μηχανική συγκομιδή της καλλιέργειας.
Οι σπόροι του σουσαμιού εμφανίζονται σε πολλά χρώματα ανάλογα με την ποικιλία. Η πιο εμπορεύσιμη ποικιλία σουσάμι είναι κρεμώδη ή μαργαριτάρι λευκό χρώμα . Άλλα κοινά χρώματα είναι ο buff, το μαυριδερό, το χρυσό, το καφέ, το κοκκινωπό, το γκρι και το μαύρο. Το χρώμα είναι το ίδιο για το κύτος και το φρούτο.
Υπάρχουν μόνο 573 θερμίδες σε 100 γραμμάρια (3,5 ουγγιές) σουσάμι .
Το σουσάμι είναι μια εξαιρετική πηγή χαλκού, μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου, και ένα καλό sourc ε ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, μολυβδενίου, βιταμίνης Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο και φυτικές ίνες.
Τα οφέλη για την υγεία από το σουσάμι περιλαμβάνουν τη δυνατότητα πρόληψης καρκίνου, βελτίωση της καρδιακής υγείας, μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της οστικής υγείας, μείωση της φλεγμονής, βελτίωση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος, θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας, βελτίωση της στοματικής υγείας και πρόληψη του διαβήτη.
Ο σπόρος του σουσαμιού είναι ένα συνηθισμένο συστατικό σε διάφορες κουζίνες . Χρησιμοποιείται ολόκληρο στο μαγείρεμα για την πλούσια γεύση του. Σπόροι σουσάμι μερικές φορές προστίθενται στα ψωμιά , συμπεριλαμβανομένων των bagels και τις επιφάνειες των κουλουριών χάμπουργκερ .
Τα εστιατόρια φαστ-φουντ χρησιμοποιούν κουλουράκια με επιφάνειες πασπαλισμένες με σουσάμι. Περίπου το 75% από το σουσάμι του Μεξικού αγοράζεται από την McDonald's για χρήση στα κέικ σουσάμι σε όλο τον κόσμο.
Οι σπόροι του σουσαμιού μπορούν να ψηθούν σε κροτίδες , συχνά με τη μορφή ραβδιών .
Στην Ασία , το σουσάμι ψεκάζεται σε μερικά σούσι τρόφιμα.
Στην Ιαπωνία , ολόκληροι σπόροι βρίσκονται σε πολλές σαλάτες και ψητά σνακ, ενώ τα καρυκεύματα και οι μαύρες ποικιλίες σπόρων σουσαμιού ψήνονται.
Στην καραϊβική και ευρωπαϊκή κουζίνα , η ζάχαρη και το λευκό σουσάμι συνδυάζονται σε μια μπάρα ( παστέλι ) που μοιάζει με φιστίκι και πωλείται σε καταστήματα και σε πάγκους στο δρόμο.
Στο Τόγκο , οι σπόροι είναι ένα κύριο συστατικό σούπας ενώ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στα βόρεια της Αγκόλας , το wangila είναι ένα πιάτο από σουσάμι, το οποίο σερβίρεται συχνά με καπνιστό ψάρι ή αστακό.
Κορυφαία χώρα παραγωγής σησαμιού είναι η Τανζανία , η Κίνα , η Μιανμάρ , η Ινδία , το Σουδάν , η Ουγκάντα και η Νιγηρία .
Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σησαμιού στον κόσμο. Το σησαμέλαιο, ιδιαίτερα από τους φρυγμένους σπόρους, είναι ένα σημαντικό συστατικό της ιαπωνικής κουζίνας και παραδοσιακά η κύρια χρήση του σπόρου. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας σησαμιού, ως επί το πλείστον σησαμελαίου ποιότητας.
Στους μύθους , το άνοιγμα της κάψουλας απελευθερώνει τον θησαυρό του σουσάμι, όπως εφαρμόζεται στην ιστορία του "Ali Baba και των Forty Thieves" όταν η φράση "Open Sesame" ανοίγει τη μαγικά σφραγισμένη σπηλιά. Μετά την ωρίμανση, οι σπόροι του σουσαμιού χωρίζονται, απελευθερώνοντας ένα pop (σκάσιμο ) και ενδεχομένως υποδεικνύοντας την προέλευση αυτής της λέξης (pop)..
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-sesame/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου