Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Χαμηλοί μισθοί ως παράγοντας προσέλκυσης επενδύσεων - ένας ακόμη μύθος

Χαμηλοί μισθοί ως παράγοντας προσέλκυσης επενδύσεων - ένας ακόμη μύθος

Αποτέλεσμα εικόνας για Χαμηλοί μισθοί ως παράγοντας προσέλκυσης επενδύσεων - ένας ακόμη μύθος

Φωτεινή Μαστρογιάννη
Ένα επιχείρημα που επικρατεί στη συζήτηση για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα (και όχι μόνο στην Ελλάδα) είναι ότι το κόστος εργασίας είναι αρκετά υψηλό (!) Και επομένως αποθαρρύνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, θεωρείται ότι το υψηλό κόστος εργασίας μπορεί να αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενδεχομένως μαζί με υψηλή φορολογία. Η πραγματικότητα, όμως, αρνείται αυτόν τον ισχυρισμό και τον καθιστά έναν από τους μύθους με νεοφιλελεύθερη προέλευση.
Οι παράγοντες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων δεν είναι μόνο το κόστος εργασίας. Το μέγεθος της αγοράς, η εξωστρέφεια, η παραγωγικότητα, ο πολιτικός κίνδυνος, η ανάπτυξη και η φορολογία, μαζί με το κόστος εργασίας, αποτελούν βασικούς παράγοντες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ας δούμε, αυτό που λένε πολλοί ερευνητές για το υψηλό κόστος εργασίας. Γενικά, το κόστος εργασίας θεωρείται ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους παράγοντες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οι μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο των μισθών στην προσέλκυση επενδύσεων είναι ελάχιστες και δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ερευνητών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι υψηλότεροι μισθοί αποθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις και μερικοί δεν το κάνουν. Ο Tsai (1994) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλοί μισθοί είχαν αποτρεπτικό αποτέλεσμα την περίοδο 1983-1986 αλλά όχι την περίοδο 1975-1978.
Το κόστος εργασίας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για ορισμένες βιομηχανίες έντασης εργασίας. Σε αυτό το σημείο πρέπει κανείς να λάβει υπόψη τον ανταγωνισμό από τις αναπτυσσόμενες χώρες που προσφέρουν άφθονο εργατικό δυναμικό στους επενδυτές με χαμηλό κόστος, όμως οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται μόνο για το κόστος. Το εργατικό κόστος της Ελλάδας είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ των 15, αλλά φαίνεται ότι το γεγονός αυτό δεν βοήθησε τη χώρα να αυξήσει τις ξένες επενδύσεις. Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για την εκπαίδευση / κατάρτιση, τις δεξιότητες και την παραγωγικότητα παρά το κόστος εργασίας (ΟΟΣΑ, 1996).
Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε ο Hatem (1997) σε πολυεθνικούς διαχειριστές και διεθνείς εμπειρογνώμονες για την ιεραρχία δεκατριών κριτηρίων για τις ξένες επενδύσεις, το κόστος εργασίας κατέλαβε την 9η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών, ενώ η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και η «ποιότητα της εργασίας» το τέταρτο και το πέμπτο μέρος αντίστοιχα.
Τα εργασιακά πρότυπα μπορούν να βελτιώσουν αυτούς τους δύο παράγοντες, μακροπρόθεσμα, μπορούν ακόμη και να εξαλείψουν τις αρνητικές επιπτώσεις του κόστους εργασίας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αυτά τα πρότυπα περιλαμβάνουν ίσα δικαιώματα εκπαίδευσης για κορίτσια και αγόρια επειδή η ισοδυναμία στην εκπαίδευση βελτιώνει την ποιότητα στην εκπαίδευση για τις μελλοντικές γενιές. Η ισότητα των εργασιακών δικαιωμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι εξίσου σημαντική για το ανθρώπινο κεφάλαιο που διατίθεται στους ξένους επενδυτές. Η ισότητα δικαιωμάτων παρέχει μια αίσθηση της δικαιοσύνης για τους εργαζόμενους και, ως εκ τούτου, αυξάνει την παραγωγικότητα και βελτιώνει την ποιότητα της εργασίας.
Το κόστος εργασίας πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο αναπτυξιακό πλαίσιο μιας χώρας βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού της, η οποία θα πρέπει να αξιολογεί το ρόλο που θα έχει το κόστος εργασίας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και, γενικά, το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ξένες επενδύσεις στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας. Υπάρχουν, ωστόσο, άλλοι τρόποι για να ανταγωνιστεί μια οικονομία παρά να αποδυναμώσει τα εργασιακά δικαιώματα, για παράδειγμα, μια οικονομία μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητά της βελτιώνοντας την τεχνολογία. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί ότι προτείνεται αύξηση της παραγωγικότητας η οποία είναι αμφίβολη αν οι χαμηλοί μισθωτοί μπορούν να το επιτύχουν, αντίθετα.
Οι υψηλότεροι μισθοί / μισθοί δεν αποτελούν πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας όταν η χώρα είναι σε θέση να "παράγει" υψηλή τεχνολογία και οι πολίτες της μπορούν να "απορροφήσουν" τις νέες τεχνολογίες.
Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν.
περικοπή-ee4c6-xmas
Φωτεινή Μαστρογιάννη
Ποια είναι η εθνική στρατηγική μιας χώρας για την ανταγωνιστικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων; 
Γιατί μια τέτοια επιμονή στη μείωση του κόστους εργασίας, όταν έχει αποδειχθεί ότι αυτό όχι μόνο δεν συρρικνώνει την αγοραστική ζήτηση αλλά και δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων; 
Τι είδους επένδυση θέλει μια χώρα. Θέλει μια επένδυση που απαιτεί φθηνή εργασία, ανταγωνιζόμενη έτσι τις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας; Ή επιθυμεί επενδύσεις που απαιτούν υψηλά εκπαιδευμένο και παραγωγικό εργατικό δυναμικό;
βιβλιογραφικές αναφορές
Agiomirgianakis, G., Asteriou, D., & Papathoma, Κ. (2003), "Οι παράγοντες προσδιορισμού των άμεσων ξένων επενδύσεων: μια μελέτη δεδομένων των πάνελ για τις χώρες του ΟΟΣΑ" http://www.city . ac.uk/economics/ dps / discussion_papers / 0306.pdf.
Hatem, F. (1997), Διεθνής επένδυση: Προς το έτος 2001. Ηνωμένα Έθνη, Νέα Υόρκη.
ODI (1997), "Ροές άμεσων ξένων επενδύσεων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα: Μια επισκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων"  http://www.odi.org.uk/publications/briefing/3_97.html .
ΟΟΣΑ. (1996), Εμπορίου, Απασχόλησης και Εργασιακών Προτύπων: Μελέτη Βασικών Εργατικών Δικαιωμάτων και Διεθνούς Εμπορίου. Παρίσι: ΟΟΣΑ.
Tsai, P. (1994), "Οι παράγοντες προσδιορισμού των ξένων άμεσων επενδύσεων και οι επιπτώσεις τους στην οικονομική ανάπτυξη", Journal of Economic Development, 19 (1), σελ. 137-163.
Velde, DW και Morrissey (2004), "Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, Ανισότητες Δεξιοτήτων και Μισθών στην Ανατολική Ασία" στην Εφημερίδα της Οικονομίας Ασίας-Ειρηνικού, Vol. 9, Νο. 3, σελ. 348-369 (22).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έλα πάλι…

  Έλα πάλι… – Mary R – 7 Οκτωβρίου 2024 The Women Έλα απόψε, όπως εκείνα τα βράδια, ορμητικός και καθηλωτικός. Έλα απόψε που σπάω στα δυο να...