Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να αποφεύγει την προκλητική ρητορική της στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποθαρρύνοντας ενέργειες που ενισχύουν περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.
Στην ουσία πρόκειται για μήνυμα του Ν. Τραμπ προς τον Ρ. Τ. Ερντογάν, ένα είδος τελεσίγραφου θα λέγαμε.
Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι η στάση της Ουάσινγκτον παραμένει απαρέγκλιτη: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να διεξάγει έρευνες εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Η «απάντηση» του αμερικανικού ΥΠΕΞ έρχεται λίγες ώρες μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «εκτόξευσε» νέες απειλές προς Ελλάδα και Κύπρο, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά τις θέσεις του για την Ανατολική Μεσόγειο.
«Λέμε στους φίλους μας (Έλληνες, Κύπριους, Αμερικανούς) τα απαραίτητα λόγια, μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα συμφέροντα της χώρας του σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την Exxon Mobil των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση “μην μπείτε μόνο εκεί και από ‘κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε”. Όπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια» είπε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως για τη δουλειά αυτή η Τουρκία θα έχει δυο πλοία-γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών.
«Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε ‘’μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε’’» είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από το Παρίσι, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Λευκωσία – Χιούστον – Λονδίνο παρακολουθούν τη «Δελφύνη»
Ειδικοί γεωλόγοι και μηχανικοί γεωτρήσεων σε Λευκωσία, Χιούστον και Λονδίνο θα παρακολουθούν εκατοστό με εκατοστό την εξέλιξη της γεώτρησης στη «Δελφύνη» με το Stena Icemax και μετέπειτα της γεώτρησης που θα ακολουθήσει σε «Γλαύκο» ή «Ανθία».
Στη Λευκωσία, ειδική ομάδα της ExxonMobil που ήρθε ειδικά για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, όπως και η ομάδα διαχείρισης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ που συστάθηκε από μήνες, θα παρακολουθούν από την έδρα της ExxonMobil στη Λευκωσία, όπως και από το υπουργείο Ενέργειας που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις γεωτρήσεις, πρακτική που ακολουθείται από την πρώτη γεώτρηση στην «Αφροδίτη» μέχρι και αυτή στη «Δελφύνη».
Στο Τέξας επίσης παρακολουθούν κεντρικά την εξέλιξη της γεώτρησης τόσο στην ExxonMobil όπως και σε βασικούς τεχνικούς συνεργάτες που παρέχουν σημαντική υποστηρικτική βοήθεια, όπως ο αμερικανικός κολοσσός Halliburton. Στο Λονδίνο επίσης θα παρακολουθούν το γεωτρύπανο οι ειδικοί της Stena.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum έχει ναυλώσει το γεωτρύπανο Stena Icemax, με κόστος που πλησιάζει τα 200.000 δολάρια την ημέρα. Θα μπορούσαν να ναυλώσουν και κατάλληλο γεωτρύπανο με πιο χαμηλό κόστος, αλλά το συγκεκριμένο, πέραν σειράς άλλων πλεονεκτημάτων που περιλαμβάνει, διαθέτει και ειδικό σύστημα στο γεωτρύπανο, ώστε στην περίπτωση που βρεθεί κοίτασμα, να προχωρήσει σε αυτό εκμηδενίζοντας το ενδεχόμενο η κεφαλή του γεωτρύπανου να προκαλέσει ζημιά.
Οι διαδικασίες στο γεωτρύπανο προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα και στα αμέσως επόμενα 24ωρα θα είναι όλα έτοιμα, με την κεφαλή του γεωτρύπανου να είναι έτοιμη να ξεκινήσει να τρυπά τον βυθό.
Στο σημείο της γεώτρησης, στις νοτιοδυτικές παρυφές του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένης, το θαλάσσιο βάθος είναι λίγο μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τρυπάνι θα φτάσει σε βάθος που αγγίζει τις 3.000 μέτρα – δηλαδή, συνολικά το βάθος της γεώτρησης είναι περίπου 5.000 μέτρα.
Χθες μεταφέρθηκαν στελέχη της γεώτρησης με τρεις διαδοχικές πτήσεις των ελικοπτέρων που εξυπηρετούν το γεωτρύπανο από το Αεροδρόμιο Λάρνακας. Όλες οι πτήσεις γίνονται με το φως της ημέρας για λόγους ασφάλειας. Συνεχίζεται το πήγαινε– έλα των υποστηρικτικών πλοίων που μεταφέρουν τον εξοπλισμό που απαιτείται για αυτό το στάδιο της γεώτρησης.
Την ίδια ώρα, σε πλήρη λειτουργία μπήκε ήδη και η μεγάλη βάση παραγωγής και επεξεργασίας λάσπης, όπως και άλλων υλικών που απαιτούνται για τη γεώτρηση στο λιμάνι Λεμεσού. Πρόκειται για μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες του είδους και έχει κατασκευαστεί και τυγχάνει διαχείρισης από την Halliburton.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, στην ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενέργειες ή παρουσία της Τουρκίας, όπως συνέβαινε στις πλείστες από τις προηγούμενες γεωτρήσεις.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου