Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πάπρικα
Η Πάπρικα είναι ένα κονιοποιημένο μπαχαρικό με βαθύ πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα και μια ήπια πικάντικη γεύση, φτιαγμένο από τους ξηρούς και αλεσμένους καρπούς ορισμένων ποικιλιών πιπεριού.
Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καρυκεύματα στον κόσμο .
Αν και η πάπρικα συχνά συνδέεται με την ουγγρική κουζίνα , οι πιπεριές από τις οποίες προέρχεται είναι ιθαγενείς του Νέου Κόσμου και αργότερα εισήχθησαν στον Παλαιό Κόσμο.
Οι πιπεριές που παρήγαγαν την πάπρικα έφτασαν στην Ουγγαρία, αφού ο Κρίστοφερ Κολόμβος τους έφερε στην Ευρώπη. Από την Ισπανία , η καλλιέργεια των πιπεριών εξαπλώθηκε στο νότο της Γαλλίας και στην Αγγλία . Στην Ουγγαρία και αλλού σε όλη την Ευρώπη, οι πιπεριές φυτά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως διακοσμητικά φυτά εσωτερικού χώρου.
Το φυτό που χρησιμοποιήθηκε για να κάνει την ουγγρική έκδοση του μπαχαρικού καλλιεργήθηκε το 1529 από τους Τούρκους στη Βούδα . (που αποτελεί σήμερα τμήμα της Βουδαπέστης , πρωτεύουσα της Ουγγαρίας).
Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της λέξης "πάπρικα" στα αγγλικά είναι από το 1896. Προήλθε από την ουγγρική λέξη "πάπρικα", η οποία ήταν υποτιμητική της κροατικής και της σερβικής λέξης "papar" (που σημαίνει "πιπέρι") που με τη σειρά της προέρχεται από το λατινικό “piper” ή το νεοελληνικό "πιπέρι".
Η πάπρικα δεν χρησιμοποιήθηκε στα δυτικά μέχρι κάποια στιγμή κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1900 .
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , η παραγωγή της πάπρικας στην Ουγγαρία εθνικοποιήθηκε από την κομμουνιστική κυβέρνηση. Οι τοπικοί παραγωγοί απαγορεύονταν να αλέσουν τη σκόνη τους και έπρεπε να παραδώσουν όλες τις πιπεριές τους σε κρατικά ελαιοτριβεία.
Αυτό το καρύκευμα σε σκόνη χρησιμοποιείται για να προσθέσει χρώμα και γεύση σε πολλά πιάτα.
Η ευαισθησία του κυμαίνεται από γλυκό έως ελαφρώς καυτό και πολύ καυτό, ανάλογα με τον τύπο πιπεριού που παράγεται η σκόνη.
Στην Ουγγαρία υπάρχουν έξι κατηγορίες ή είδη πάπρικας που κυμαίνονται από ευαίσθητο έως καυτό
Η πάπρικα χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο .
Χρησιμοποιείται κυρίως ανάλογα με την εποχή και το χρώμα των ρυζιού, της σούπας αλλά και για άλλα είδη, όπως γκούλας, και στην παρασκευή λουκάνικων, αναμεμειγμένων με κρέατα και άλλα μπαχαρικά.
Η πάπρικα θεωρείται το εθνικό καρύκευμα της Ουγγαρίας και εμφανίζεται στο πιο γευστικό πιάτο της χώρας, το γκούλας .
Στις Ηνωμένες Πολιτείες , η πάπρικα είναι συχνά πασπαλισμένη ωμή στα τρόφιμα ως γαρνιτούρα, αλλά η γεύση είναι πιο εντυπωσιακή και αποδίδει καλύτερα με τη θέρμανση σε λάδι.
Η πάπρικα έχει κάποια περιεκτικότητα σε ζάχαρη που η ποσότητα της κυμαίνεται ανάλογα με την ποικιλία και είναι πλουσιότερη στη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή.
Σήμερα , η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Νότια Αμερική, η Μεσόγειος, η Ινδία και η Καλιφόρνια είναι όλες μεγάλοι παραγωγοί πάπρικας.
Η πάπρικα πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, κατά προτίμηση στο ψυγείο. Αντί της πάπρικας σε γυάλινη συσκευασία, επιλέξτε την μεταλλική η οποία θα προστατεύει το περιεχόμενα από το φως που δρα καταστροφικά στις βιταμίνες.
Ο Αλβέρτος Szent-Györgyi της Ουγγαρίας , ο οποίος έλαβε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1937 εν μέρει για τη δουλειά του με τη βιταμίνη C, χρησιμοποίησε την πάπρικα ως πηγή βιταμίνης C το 1932.
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-paprika/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου