Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Πεπόνι (ποικιλία Κανταλούπη)

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Πεπόνι (ποικιλία Κανταλούπη)

πεπονάκι
Το πεπόνι είναι ένα είδος φρούτου.
Αυτός ο καρπός (Κανταλούπη) είναι μια ποικιλία πεπονιού και καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο.
Το Cantaloupe είναι το κοινό όνομα που χρησιμοποιείται για δύο ποικιλίες muskmelon (ποικιλίες Cucumis melo), το οποίο είναι ένα είδος στην οικογένεια φυτών ανθοφορίας Cucurbitaceae (μια οικογένεια που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα πεπόνια και τις κολοκύθες).
Τα φυτά ( άμπελοι ) της σειράς Cantaloupe ακολουθούνται σαν τρένο και είναι ελαφρώς τριχωτά, με απλά οβάλ φύλλα τοποθετημένα εναλλάξ στο στέλεχος.
Το φυτό παράγει μικρά κίτρινα άνθη που έχουν διάμετρο 1,2-3,0 cm (0,5-1,2 in) και μεγάλα ωοειδή στρογγυλά φρούτα με πράσινη έως πορτοκαλί σάρκα. Το πεπόνι είναι ένα ετήσιο φυτό και ένα αμπέλι μπορεί να μεγαλώσει μέχρι 3 μέτρα μήκος.
λουλούδι πεπόνι
Οι καρποί είναι συνήθως 15 έως 25 εκατοστά (6 έως 10 ίντσες) σε μήκος και είναι κάπως επιμήκεις, αν και όχι τόσο επιμήκεις όσο τα καρπούζια και κυμαίνονται σε βάρος από 0,5 έως 5 κιλά (1 έως 11 λίβρες).
Το ευρωπαϊκό πεπόνι , C. melo var cantalupensis , είναι ελαφρώς ραβδωτό με μια γλυκιά και γευστική σάρκα και ένα γκρίζο-πράσινο δέρμα που μοιάζει πολύ διαφορετικό από το δέρμα του πεπονιού της Βόρειας Αμερικής.
Το πεπόνι της Βόρειας Αμερικής , το C. melo var reticulatus , το οποίο είναι κοινό στις Ηνωμένες Πολιτείες , στο Μεξικό και σε ορισμένες περιοχές του Καναδά , είναι μια διαφορετική ποικιλία Cucumis melo , ένα muskmelon που έχει μια «δικτυωτή» κάλυψη του δέρματος. Πρόκειται για ένα στρογγυλό πεπόνι με σκληρή, πορτοκαλί, μέτρια γλυκιά σάρκα και λεπτό, δικτυωμένο, ανοιχτό γκρι δέρμα.
Το πεπόνι συνήθως καταναλώνεται ως φρέσκο φρούτο , σαν σαλάτα ή ως επιδόρπιο με παγωτό ή κρέμα .
πεπόνι-3
Μπορεί επίσης να κοπεί σε τεμάχια τυλιγμένα σε προσούτο είναι επίσης ένα γνωστό antipasto πιάτο (ιταλικό ορεκτικό) που είναι βέβαιο ότι θα σας ευχαριστήσει.
Υπάρχουν 34 θερμίδες σε 100 γραμμάρια (3,5 ουγκιές) το πεπόνι .
Το πεπόνι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α (με τη μορφή καροτενοειδών). Είναι επίσης μια καλή πηγή  βιταμινών Β (Β1, Β3, Β6 και φυλλικού οξέος) καθώς και βιταμίνης Κ, καλίου, μαγνησίου, χαλκού και φυτικών ινών. Όταν καταναλώνονται οι βρώσιμοι σπόροι του πεπονιού, αυτό το πεπόνι παρέχει επίσης ένα μετρήσιμο λίπος ωμέγα-3 με τη μορφή άλφα-λινολενικού οξέος.
Τα οφέλη για την υγεία από το πεπόνι περιλαμβάνουν την πρόληψη καρδιακών προσβολών, βελτιώνουν την υγεία των ματιών, βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και προλαμβάνουν τον καρκίνο, βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, την απώλεια βάρους, την πρόληψη της αρθρίτιδας, συμβάλει για την υγεία των πνευμόνων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
πεπόνι-4
Επειδή η επιφάνεια ενός πεπονιού μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια - ειδικότερα, τη σαλμονέλα - συνιστάται να πλένετε και να τρίβετε προσεκτικά το πεπόνι πριν το κόψετε και το καταναλώσετε. Τα φρούτα πρέπει να ψύχονται μετά την κοπή τους και να καταναλώνονται σε λιγότερο από τρεις ημέρες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σαλμονέλας ή άλλων βακτηριακών παθογόνων παραγόντων.
Η Κανταλούπη θεωρείται ότι έχει καλλιεργηθεί πρώτα στη Ρώμη και την Ελλάδα . Υπάρχουν ακόμη και άλλα ευρήματα που δείχνουν άλλες περιοχές ως προς την προέλευση του πεπονιού, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου όπου πιστεύεται ότι έχει καλλιεργηθεί γύρω στο 2400 π.Χ.
Αρχικά καλλιεργήθηκε γύρω στο 1700 από σπόρους που ήρθαν από την  Αρμενία , ο τόπος της πατρίδας των πεπονιών.
Το πεπόνι ονομάστηκε Κανταλούπη  από την κοινότητα Cantalupo στη Sabina , όπου στους λόφους Sabine κοντά στο Tivoli στην Ιταλία , είναι και μια θερινή κατοικία του Πάπα.
πεπόνι-5
Το Cantaloupe εισήχθη για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική από τον Christopher Columbus στο δεύτερο ταξίδι του στον Νέο Κόσμο το 1494 . Οι  πεπονόσποροι φυτεύτηκαν και μοιράστηκαν στον εγγενή πληθυσμό που υποδέχτηκε το νέο φρούτο με ενθουσιασμό.
Στις ΗΠΑ , η Καλιφόρνια είναι ο μεγαλύτερος καλλιεργητής πεπονιού, ιδιαίτερα στην κοιλάδα Imperial και την κοιλάδα San Joaquin της Κεντρικής Καλιφόρνιας. Παράγει περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού καρπού της χώρας. Άλλες παραγωγές πολιτείες είναι η Ιντιάνα , το Τέξας, το Κολοράντο , η Αριζόνα και η Γεωργία .
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πεπονιών  που αντιπροσωπεύει το 51% του παγκόσμιου συνόλου. Άλλες σημαντικές χώρες που καλλιεργούν το πεπόνι είναι η Τουρκία , το Ιράν , η Αίγυπτος και η Ινδία .
Ανακαλύπτοντας ότι ένα πεπόνι είναι ώριμο είναι μια πρόκληση . Ακριβώς περιμένετε για το ίδιο το φρούτο για να δείξει την ωριμότητα του. Κατά τη περίοδο της συγκομιδής, το ώριμο  πεπόνι θα αποκολληθεί μόνο του από το αμπέλι. 
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-cantaloupe/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί πρέπει να τρώτε σκουμπρί: Οφέλη και πλήρες διατροφικό προφίλ

  Γιατί πρέπει να τρώτε σκουμπρί: Οφέλη και πλήρες διατροφικό προφίλ Bigstock Μιχάλης Θερμόπουλος Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 19:00 Το σκο...