Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Alcatraz



Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Alcatraz


αλκατράζ
Το Αλκατράζ , γνωστό και ως The Rock, ήταν μια μέγιστη ομοσπονδιακή φυλακή υψηλής ασφαλείας από το 1934 έως το 1963.
Είναι η φυλακή που βρίσκεται στο νησί Αλκατράζ. Το νησί βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, 2 χιλιόμετρα μακριά από το Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια , Ηνωμένες Πολιτείες .
Ο πρώτος Ευρωπαίος που κατοχύρωσε  το νησί ήταν Juan Manuel Diaz , ο οποίος χαρτογράφησε και τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο δίνοντας αυτό το όνομα σε ένα από τα τρία νησιά που προσδιορίζονται ως «La Isla de los Alcatraces», το οποίο μεταφράζεται ως «το νησί των Gannets» (ένα μεγάλο θαλασσοπούλι με κυρίως λευκό φτέρωμα, γνωστό για την αλίευση ψαριών με καταδύσεις.), αλλά συνήθως πιστεύεται ότι μεταφράζεται ως "Το νησί των Πελεκάνων" .
Το μικρό νησί αναπτύχθηκε με εγκαταστάσεις για φάρο , στρατιωτική οχύρωση , στρατιωτική φυλακή και τέλος σε ομοσπονδιακή φυλακή .
αλκατραζ-2
Το Αλκατράζ, που αρχικά σχεδιάστηκε ως ναυτική αμυντική οχύρωση , ορίστηκε κατοικία για στρατιωτικούς παραβάτες το 1861 και στεγάστηκε μια ποικιλόμορφη συλλογή φυλακισμένων στα πρώτα του χρόνια.  Περιλάμβαναν 19 Ινδιάνους Χόπι από την περιοχή της Αριζόνα, οι οποίοι σθεναρά αντιστάθηκαν στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να τους αφομοιώσουν και οι Αμερικανοί στρατιώτες που πολεμούσαν στις Φιλιππίνες στον Αμερικανο-Φιλιππινέζικο Πόλεμο και είχαν προσχωρήσει στην υπόθεση των Φιλιππίνων το 1900.
Το 1907 το νησί παραχωρήθηκε στο κλάδο του Ειρηνικού σαν στρατιωτική φυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών και το σύγχρονο πλέον κτίριο φυλακών ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα.
Δεδομένης της απομονωμένης θέσης και της φήμης του, ως απαραβίαστο το Αλκατράζ φιλοξένισε τους πιο αδιόρθωτους κρατούμενους στις ομοσπονδιακές φυλακές και απέδειξε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υιοθετούσε μια πιο τιμωρητική προσέγγιση στο αχαλίνωτο έγκλημα και στους περιβόητους εγκληματίες της δεκαετίας του 1920 και του 1930.
αλκατράζ μέσα
Το Alcatraz σχεδιάστηκε για να κρατά τους κρατούμενους που προκάλεσαν συνεχώς προβλήματα σε άλλες ομοσπονδιακές φυλακές.
Μια από τις πιο γνωστές και πιο γνωστές φυλακές του κόσμου με την πάροδο των χρόνων , το Alcatraz, φιλοξένησε περίπου 1.576 από τους πιο αδίστακτους εγκληματίες της Αμερικής, όπως ο Al Capone, ο Robert Franklin Stroud, ο "Rafael Cancel Miranda,  , ο Mickey Cohen, ο Arthur R. "Doc" Barker, ο Whitey Bulger και ο Alvin "Creepy" Karpis (που έζησε περισσότερο χρόνο στο Alcatraz από οποιονδήποτε άλλο κρατούμενο).
Στο τριώροφο cellhouse (κτιριο φυλακή)  περιλαμβάνονται οι τέσσερις βασικοί άξονες της φυλακής, A-μπλοκ, Β-μπλοκ, C-μπλοκ, και D-μπλοκ , το γραφείο του φύλακα, ο χώρος επίσκεψης, η βιβλιοθήκη, και το κουρείο.
Τα κελιά των φυλακών φτιάχτηκαν τυπικά 2,7 μέτρα (9 πόδια) κατά 1,5 μέτρα (5 πόδια) και 2,1 μέτρα (7 πόδια) ψηλά. Τα κελιά ήταν πρωτόγονα και δεν είχαν ιδιωτική ζωή, με ένα κρεβάτι, ένα γραφείο και ένα νιπτήρα και τουαλέτα στον πίσω τοίχο, με λίγα έπιπλα και από μια κουβέρτα.
αλκατράζικα κύτταρα
Οι Αφροαμερικανοί διαχωρίστηκαν από τους υπόλοιπους στον προσδιορισμό των κελιών λόγω της επικρατούσας φυλετικής διάκρισης
Το D-Block φιλοξένησε τους χειρότερους κρατούμενους και το κελί πέντε που στο τέλος το χαρακτήρισαν ως "η τρύπα" , όπου οι άσχημα συμπεριφερόμενοι κρατούμενοι θα αποστέλλονταν για περιόδους τιμωρίας, συχνά βίαια.
Οι διάδρομοι της φυλακής πήραν το όνομά τους από μεγάλους αμερικανικούς δρόμους όπως το Broadway και το Michigan Avenue .
Από τους 36 κρατούμενους που πραγματοποίησαν 14 προσπάθειες διαφυγής κατά τη διάρκεια των 29 χρόνων που ο Αλκατράζ λειτουργούσε ως ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα, ανακτήθηκαν 23, έξι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν, δύο πνίγηκαν και πέντε (συμπεριλαμβανομένου του Μόρις και του Anglins) αναφέρονται ως αγνοούμενοι και υποτίθεται ότι πνίγηκαν .
αλκαράζ διάλειμμα
Μια τολμηρή απόδραση ήταν η γνωστή από την ταινία με τον Κλίντ Ίστγουντ (Escape from Alcatraz) (1979).
Τελικά, το κόστος που συνδέεται με τη διατήρηση της φυλακής, και ιδίως το κόστος μεταφοράς γλυκού νερού και απορριμάτων της, είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της μονάδας μετά από 29 χρόνια λειτουργίας, στις 21 Μαρτίου 1963 .
Από τις 20 Νοεμβρίου 1969 μέχρι τις 11 Ιουνίου 1971, το νησί καταλήφθηκε από ακτιβιστές των ιθαγενών της Αμερικής , μεταξύ των οποίων μέλη της Αμερικανικής Ινδικής Κίνησης, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για αυτό που θεωρούσαν ως συνεχιζόμενη οικονομική, κοινωνική και πολιτική παραμέληση των ιθαγενών Αμερικανών .
Το 1972 η φυλακή και οι χώροι της έγιναν μέρος της νεοσυσταθείσας Εθνικής Περιοχής Αναψυχής Golden Gate , ενώ ο Alcatraz παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Σαν Φρανσίσκο.
αλκατράζ-3
Σήμερα το σωφρονιστικό ίδρυμα είναι ένα δημόσιο μουσείο και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του Σαν Φρανσίσκο , προσελκύοντας περίπου 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως .
Το νησί Alcatraz θεωρείται ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη στην Αμερική . Οι μύθοι και οι ιστορίες του στοιχειώνουν τους επισκέπτες που περπατούν στους διάδρομους του εγκαταλελειμμένου τσιμεντένιου κτιρίου
Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι κήποι ήταν ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής των αξιωματικών, των οικογενειών και των κρατουμένων που περιορίζονταν στο Alcatraz με ποινή ή δίωξη. Πολλά από τα φυτά που επελέγησαν από αυτούς τους μη επαγγελματίες κηπουρούς αποδείχτηκαν εξαιρετικές επιλογές για το σκληρό και άγονο περιβάλλον, που άνθισε μέσα από τις τέσσερις δεκαετίες χωρίς φροντίδα που ακολούθησαν το κλείσιμο της φυλακής. Ανακαινισμένο το 2003, οι κήποι είναι πλέον γνωστοί ως οι "Κήποι του Αλκατράζ" .
κήπους αλκατράζ
Η ετήσια δημόσια απόδραση από το triathlon Alcatraz , που διοργανώθηκε από την IMG, πραγματοποιείται στις αρχές Ιουνίου. Η τρέχουσα πορεία αποτελείται από μια απόσταση 2,4 χιλιομέτρων (1,5 μίλια) που αρχίζει κοντά στο νησί Alcatraz, σε απόσταση 800 μέτρων (0,5 μιλίων) από τον κόλπο μέχρι τη ζώνη μετάβασης στην Marina Green, με ποδήλατο 29 χιλιομέτρων (18 μιλίων) 13 χιλιόμετρα (8 μίλια).
Το νησί Alcatraz είναι ιδανικό μέρος για την παρακολούθηση πουλιών . Υπάρχουν πολλά είδη πτηνών στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των γερακιών , των κοραλλιογενών , των ερωδιών , των δυτικών γλάρων, των περιστεριώνων, των μαύρων στρωμνίων, των μαύρων κορωνών, των αγριογαρατειών και των snowy egrets.(ένα βόρειο αμερικανικό πουλι με ολόλευκο φτέρωμα, μαύρα πόδια και κίτρινη ουρά).
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-alcatraz/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιάννης Ρίτσος – Ποιήματα, Τόμος Δ’

  Γιάννης Ρίτσος – Ποιήματα, Τόμος Δ’ 09/08/2024 vequinox Οικείες αντιφάσεις Τα λόγια, είπε, τα ανείπωτα λόγια είναι η μοναδική μας παρέα, α...