Το χρήμα και το «ξέπλυμά» του μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Ozark»
Φράγκα, μασούρια, παραδάκι, καβάτζα, μπικικίνια. Μπαγιόκο, μαλλί, χαρτί, καύσιμο, ψιλά. Λεφτά. Αυτά χωρίζουν τους έχοντες από τους μη έχοντες. Αλλά τι είναι τα λεφτά;
Είναι το παν, αν δεν τα έχεις, σωστά; Οι μισοί ενήλικες Αμερικανοί έχουν πιο πολλά χρέη παρά καταθέσεις. Το 25% δεν έχει καθόλου καταθέσεις. Και μόνο το 15% του πληθυσμού έχει αρκετά για να ζήσει έναν χρόνο χωρίς να δουλεύει. Τι σημαίνει αυτό; Η μεσαία τάξη εξαφανίζεται; Ή το αμερικανικό όνειρο πέθανε;
Δεν θα με ακούγατε, αν ίσχυε το δεύτερο. Ο περισσότερος κόσμος έχει εντελώς λάθος αντίληψη για το χρήμα. Είναι απλώς μια κατά συνθήκη μονάδα ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών; 3, 70 δολάρια για 4 λίτρα γάλα; Ή 30 δολάρια να σου κόψουν το γρασίδι; Ή είναι κάτι μη χειροπιαστό; Ασφάλεια ή ευτυχία. Εσωτερική γαλήνη.
Θα προτείνω μια τρίτη εκδοχή. Το χρήμα ως μέτρο σύγκρισης. Το πόσα χρήματα βγάζουμε στη ζωή μας δεν είναι απόρροια του ποιος κυβερνά, της οικονομίας, των κρίσεων, της κακοτυχίας ή των αφεντικών. Αφορά τα αμερικανικά εργασιακά ήθη, αυτά που μας έκαναν την κορυφαία χώρα του κόσμου.
Είναι θέμα αντίστασης στις απόψεις των ΜΜΕ για το τι σημαίνει καλός γονιός. Επιλέγεις να μην πας στο ματς, στο θέατρο, στη συναυλία, επειδή είσαι αφοσιωμένος στη δουλειά σου και επενδύεις στο μέλλον της φαμίλιας σου. Και αναλαμβάνεις τις ευθύνες για τις συνέπειες των επιλογών σου.
Υπομονή. Λιτότητα. Θυσία. Αν το αναλύσεις, τι κοινό έχουν αυτά τα τρία; Είναι επιλογές. Το χρήμα δεν είναι εσωτερική γαλήνη. Το χρήμα δεν είναι ευτυχία. Το χρήμα είναι, ουσιαστικά, το μέτρο σύγκρισης των επιλογών μας.
«Ξέπλυμα Χρημάτων», μάθημα πρώτο.
Ας πούμε ότι βρίσκεις μια βαλίτσα με 5.000.000 δολάρια. Τι θα αγόραζες; Ένα γιοτ; Μια έπαυλη; Ένα σπορ αμάξι; Λυπάμαι, η εφορία δεν θα σε αφήσει να αγοράσεις τίποτα αξίας. Καλύτερα να τα βάλεις στο τραπεζικό σύστημα.
Αλλά ιδού το πρόβλημα. Αυτά τα βρόμικα λεφτά είναι πολύ καθαρά. Φαίνονται κολλαριστά σαν φρεσκοτυπωμένα. Πρέπει να τα φθείρεις. Τα τρίβεις με χώμα. Τα τσαλακώνεις. Τα πατάς με το αμάξι σου. Οτιδήποτε για να δείχνουν χρησιμοποιημένα.
Μετά, χρειάζεσαι μια επιχείρηση που δουλεύει με μετρητά. Ευχάριστη και διασκεδαστική. Με λογιστικά βιβλία που «μαγειρεύονται» εύκολα. Όχι αποδείξεις πιστωτικών καρτών και τα λοιπά. Αναμειγνύεις τα 5.000.000 με τα μετρητά της ευχάριστης επιχείρησης. Αυτό το μείγμα πάει από μια αμερικανική τράπεζα σε τράπεζα ξένης χώρας που δεν δίνει αναφορά στην εφορία των ΗΠΑ. Μετά, μπαίνουν σε κανονικό τραπεζικό λογαριασμό και... ορίστε.
Χρειάζεσαι μόνο πρόσβαση σε κάποιο από τα τρία εκατομμύρια ΑΤΜ, γιατί η δουλειά σου τελείωσε. Τα λεφτά σου είναι καθαρά. Εξίσου νόμιμα με όλων των άλλων. [ Ozark, 2017-...
πηγή:
https://www. aksioprepeiakantoxh.com/ protaseis/kinimatografos/2003- to-xrima-kai-to-kseplima-toy- mesa-apo-tin-tileoptiki-seira- ozark
https://anhsyxia.wordpress.com/
Δημοσιεύτηκε just now από τον χρήστη selana
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου