Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

NAZI-ΓΕΡΜΑΝΟΙ, OI KAΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ TOY ΚΟΣΜΟΥ. ΔΕΙΤΕ EIKONEΣ... Πού έκρυψε τον χρυσό που λεηλάτησε το Γ'Ράιχ;

NAZI-ΓΕΡΜΑΝΟΙ, OI KAΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ TOY ΚΟΣΜΟΥ. ΔΕΙΤΕ EIKONEΣ... Πού έκρυψε τον χρυσό που λεηλάτησε το Γ'Ράιχ;

(ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΝ)

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από αρκετά θέματα που αφορούν στους Ναζί. Μυστικές βάσεις, 
κρυμμένοι θησαυροί, υπερόπλα που μπορεί να είχαν στη διάθεσή τους, είναι μερικά από αυτά που ακούγονται γύρω από το συγκεκριμένο κεφάλαιο της ιστορίας και που απασχολούν κατά καιρούς πολλούς.

Και υπάρχει και άλλο ένα ερώτημα που απασχολεί ιδιαίτερα, τί απέγινε ο χρυσός των Ναζί. Όταν φάνηκε ότι το Γ’ Ράιχ θα θαβόταν στις στάχτες του πολέμου το 1945, οι ναζί ηγέτες άρχισαν να κρύβουν μαζικά τους θησαυρούς που είχαν λεηλατήσει μαζικά από την Ευρώπη κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης και ασημικά από σπίτια εβραίων που είχαν σταλεί στους θαλάμους αερίων, αρχαιολογικοί θησαυροί, πίνακες και γλυπτά από μουσεία αλλά και τόνους κυριολεκτικά χρυσού κείτονταν τώρα σε υπόγεια καταφύγια, ορυχεία και πυθμένες λιμνών.

Όσο η ήττα άρχισε μάλιστα να φαίνεται αναπόφευκτη, η επιχείρηση εξαφάνισης του ναζιστικού θησαυρού έπαιρνε γιγαντιαίες διαστάσεις. Με τους Συμμάχους να περικυκλώνουν το Βερολίνο, τα κεφάλια του Γ’ Ράιχ έτρεχαν να κρύψουν τους κλεμμένους θησαυρούς, λαμβάνοντας μάλιστα ειδική μέριμνα για τις ράβδους χρυσού.

Κι ενώ ένα καλό μέρος των έργων τέχνης και των άλλων θησαυρών έπεσε στα χέρια των Συμμάχων μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου, το μυστήριο παραμένει για την τύχη όσων δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Σύμφωνα μάλιστα με διάφορες εκτιμήσεις για τον όγκο των κλεμμένων, υπολογίζεται ότι κάπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε λάφυρα παραμένουν ακόμα θαμμένα σε διάφορες ευρωπαϊκές γωνιές (ή εξαφανισμένα με διάφορους ακόμα τρόπους). Γι’ αυτό άλλωστε και τόσοι μα τόσοι κυνηγοί θησαυρού αναζητούν λυσσαλέα τα ναζιστικά «χρυσά» τρένα ξεψαχνίζοντας καταφύγια και εγκαταλειμμένα ορυχεία.

Η ιστορία εξάλλου με τις μυστικές υπόγειες στοές της Πολωνίας που λεγόταν ότι φιλοξενούσαν ένα φορτίο χρυσού του Γ’ Ράιχ παραείναι πρόσφατη για να έχει ξεχαστεί. Αλλά και το 2012 δεν ανακαλύφθηκαν σε διαμέρισμα του Μονάχου 1.500 κλεμμένοι ναζιστικοί πίνακες που εκτιμήθηκαν στα 1,8 δισ. δολάρια;

Ο απίστευτος όγκος των ναζιστικών λαφύρων και η ανεκτίμητη αξία τους έχει μετατρέψει το σαφάρι για την ανεύρεσή τους στο Άγιο Δισκοπότηρο των κυνηγών θησαυρού. Στο Παρίσι και μόνο, οι ναζί άδειασαν -μέχρι το 1945- 38.000 σπίτια ιδιοκτησίας εβραίων, γέμισαν 150 φορτηγά και χρειάστηκαν 1.500 εργάτες για να μεταφέρουν τα κιβώτια! Το Γ’ Ράιχ άρπαξε περισσότερο από το 20% των έργων τέχνης που υπήρχαν στην Ευρώπη…

Με τους ηγέτες του Φύρερ να σκοτώνονται βέβαια ή να πέφτουν στα χέρια των νικητών, οι μυστικές τοποθεσίες έμελλε να χαθούν για πάντα. Ξέρουμε ότι ένα ποσοστό του θησαυρού φυγαδεύτηκε εκτός Γερμανίας εκεί στα τέλη του πολέμου για να χρηματοδοτήσει τις νέες ζωές των ναζί εγκληματιών που έτρεχαν να γλιτώσουν τη σύλληψη και την καταδίκη.

Ξέρουμε ότι πολλά βρέθηκαν από τους Συμμάχους, καθώς Αμερικανοί και Σοβιετικοί διαγκωνίζονταν για το ποιος θα βάλει πρώτος στο χέρι τους θησαυρούς. Οι Αμερικανοί κέρδισαν κυριολεκτικά στο photo finish, αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε αργότερα. Ξέρουμε τέλος ότι οι Ναζί άρπαξαν περισσότερα από 16.000 έργα τέχνης από μουσεία και κατοικίες, ότι ο Χίτλερ είχε τη δική του ιδιωτική συλλογή από διαμάντια και πως η Reichsbank, η Κεντρική Τράπεζα του Γ’ Ράιχ, είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο απόθεμα χρυσού, που αποτελεί εξάλλου και το κερασάκι στην τούρτα του θέματός μας.

Και μπορεί τα έγκατα των αλατωρυχείων Μέρκερς της Θουριγγίας να αποτελούν την ξακουστότερη ιστορία θησαυρού όλων των εποχών, οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ωστόσο και μάλιστα με καλές πιθανότητες πως δεν ήταν εκεί θαμμένος όλος ο ναζιστικός χρυσός. Κι αυτό γιατί ο όγκος του ήταν απροσμέτρητος και οι διαβαθμισμένες πληροφορίες που τον αφορούσαν είχαν γίνει στάχτη στο ισοπεδωμένο Βερολίνο (ή αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα)…

Τα αποθέματα χρυσού που έχουν βρεθεί

Η αλήθεια είναι ότι οι Σύμμαχοι βρήκαν πολλά από τα κλεμμένα και κάποια επιστράφηκαν εκεί που έπρεπε. Κάποια φυσικά, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μόνιμες συλλογές μουσείων αλλά και κειμήλια ιδιωτών που είχαν φροντίσει μέσα στον όλεθρο του πολέμου να κρατήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Μια πρώτη συμμαχική επιτυχία της ειδικής ομάδας «Μνημείων, Καλών Τεχνών και Αρχείων», η οποία είχε συσταθεί το 1943 από τον πρόεδρο Ρούζβελτ και τον στρατηγό Αϊζενχάουερ με σκοπό την επανάκτηση των χαμένων έργων τέχνης, ήταν η ανακάλυψη σε χαλκωρυχείο του Ζίγκεν της Βεστφαλίας 400 πινάκων και αρκετών ράβδων χρυσού.

Αμέσως μετά ήρθαν τα αλατωρυχεία Καιζερόλα στο Μέρκερς της Θουριγγίας, όπου πλάι στα έργα τέχνης και τα τεχνουργήματα από τα 15 κρατικά μουσεία του Βερολίνου, κείτονταν 550 υφασμάτινοι σάκοι με ένα εκατομμύριο χρυσά μάρκα ο καθένας, 400 μικρότερες τσάντες με ράβδους χρυσού, αλλά και κουτιά με βέρες και χρυσά σφραγίσματα από τα κολαστήρια του Άουσβιτς και του Μπούχενβαλντ.

Την ομάδα «Μνημείων, Καλών Τεχνών και Αρχείων» την ενδιέφεραν βέβαια αποκλειστικά τα έργα τέχνης, καθώς τη στελέχωναν διευθυντές μουσείων, επιμελητές, ιστορικοί τέχνης και συντηρητές. Η μεγαλύτερή της επιτυχία θα ήταν στο ορυχείο του Αλτ Άουσι, στα βουνά του Σάλτσμπουργκ, που οι Γερμανοί δεν προλάβουν να ανατινάξουν κι έτσι έπεσε στα χέρια των νικητών. Εκεί βρέθηκαν άλλοι 6.700 πίνακες, αλλά και χρυσός και ασήμι.

Κι ενώ η ομάδα για τη διάσωση των έργων τέχνης κατάφερε να επανακτήσει επτά εκατομμύρια πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, βιβλία, κειμήλια, κοσμήματα και βιτρό από μουσεία, εκκλησίες και σπίτια, το θέμα με τον χρυσό παρέμενε. Ποιος τον έπαιρνε και τον έβαζε στο εθνικό απόθεμά του; Και γιατί οι ράβδοι χρυσού δεν καταλογραφούνταν όπως τα έργα τέχνης;

Κάποιοι άρχισαν να μιλούν από τότε για μεγάλο πλιάτσικο, αν και το πρόβλημα ήταν σαφώς πιο ακανθώδες και δαιδαλώδες από αυτό. Οι ναζί λαφυραγωγοί, βλέποντας πως έχαναν τον πόλεμο, είχαν πάψει να καταλογογραφούν τους θησαυρούς τους εδώ και καιρό. Μόνο στο Μόναχο ανακαλύφθηκαν στα επόμενα χρόνια πάνω από 175 αποθήκες με λάφυρα των ναζί, μεταξύ των οποίων και το πράγμα που φαινόταν να αγαπούν περισσότερο οι άνθρωποι που αιματοκύλησαν την οικουμένη: το χρυσάφι. Από το ορυχείο του Γκράσλεμπεν φορτώθηκαν 120 φορτηγά και 24 βαγόνια με βιβλία και έγγραφα. Τα βαγόνια με τον χρυσό, το ασήμι και τα μάρκα έφυγαν όμως χωρίς χαρτιά.

Την ίδια στιγμή, ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τους Συμμάχους καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων ανάσυρσης του ναζιστικού θησαυρού ήταν οι κλοπές από τους ίδιους τους στρατιώτες τους. Κι αν οι Δυτικοί παρέμειναν σχετικά συμμαζεμένοι με το πλιάτσικο, οι Σοβιετικοί, που τόσο είχαν πληγεί από τις θηριωδίες των ναζί στην ΕΣΣΔ, ένιωθαν πως είχαν δικαιωματικά την ελευθερία να κάνουν ό,τι ήθελαν στη Γερμανία. Κι έτσι όλοι πήραν ό,τι τους γυάλισε και η συζήτηση περιστρεφόταν τώρα στο ποιος πήρε τα περισσότερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συμμαχικής κλοπής ήταν η περιβόητη αρπαγή του «Θησαυρού του Πριάμου»: από τα υπόγεια ναζιστικού αντιαεροπορικού πύργου στον Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου, τα κιβώτια που περιείχαν τα ευρήματα του Σλίμαν από την Τροία βρέθηκαν εν μια νυκτί στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας, όπου και κρατήθηκαν κρυμμένα στα υπόγεια επί δεκαετίες!

Η χαρακτηριστική περίπτωση του χρυσού του Μέρκερς

Το ημερολόγιο έγραφε 8 Απριλίου 1945 όταν ο στρατηγός Τζορτζ Πάτον έλαβε το απόρρητο μήνυμα ότι ένας τεράστιος θησαυρός κειτόταν στα έγκατα αλατωρυχείου κάπου 200 μίλια νοτιοδυτικά του Βερολίνου. Ο Πάτον πήρε αμέσως την 3η Στρατιά του και σύντομα βρισκόταν στην είσοδο των ορυχείων. Όταν ανατίναξαν την πόρτα, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους.

Εκεί κάτω υπήρχαν τα σοκαριστικά απομεινάρια των έξι ετών της ναζιστικής λαίλαπας στην Ευρώπη. Χιλιάδες μπάρες χρυσού δηλαδή, κιβώτια με χρυσές ράβδους, «τούβλα» και μασούρια ξένων νομισμάτων και αναρίθμητα έργα τέχνης. Τίποτα που δεν είχε ξαναβρεθεί φυσικά, αν και εδώ ήταν η έκταση που σόκαρε τους Αμερικανούς. Ήταν όμως και κάτι άλλο.

Η πλειονότητα του αποθέματος χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της ναζιστικής Γερμανίας! Χρυσός που είχε προέλθει φυσικά από τις κεντρικές τράπεζες και τις ιδιωτικές θυρίδες των ευρωπαϊκών χωρών που είχαν πέσει στα αδηφάγα δόντια του Φύρερ και της δολοφονικής του παρέας.

Οι διαστάσεις του κομποδέματος που ανασύρθηκε από τα τούνελ του Μέρκερς δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτές σε μας σήμερα. Ανάμεσα στα αστραφτερά κοσμήματα, τις λαμπυρίζουσες ράβδους χρυσού και τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης (μόνο τα καλύτερα φυλάσσονταν εδώ), περιλαμβάνονταν χιλιάδες βέρες και χρυσά δόντια από τα εκατομμύρια των τροφίμων στις φάμπρικες του θανάτου.




https://www.facebook.com/

http://www.oparlapipas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκάφος που «εξαφανίστηκε» πριν από 112 χρόνια στη λίμνη Superior ανακαλύφθηκε σε 650 πόδια νερό

Σκάφος που «εξαφανίστηκε» πριν από 112 χρόνια στη λίμνη Superior ανακαλύφθηκε  σε 650 πόδια νερό Για να δείτε το video πατήστε με το κέρσορα...