Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι μία από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες της οικογένειας φυτών λάχανου και συνδέεται στενά με το μπρόκολο .
Το κουνουπίδι προέρχεται αρχικά από την Κύπρο .
Στον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Πλίνιος περιλάμβανε αυτό που ονόμαζε κύμα μεταξύ των περιγραφών των καλλιεργούμενων φυτών στη Φυσική Ιστορία: "Από όλες τις ποικιλίες λάχανων το πιο ευχάριστο γεύμα είναι το κύμα").
Βρίσκεται στα γραπτά των αραβικών βοτανολόγων Ibn al-'Awwam και Ibn al-Baitar, στον 12ο και 13ο αιώνα .
Παρά την αρχαιότητά του, η βλάστηση του μπρόκολου ήταν προφανώς άγνωστη στην Αγγλία μέχρι το 1720 , όταν εισήχθη ως «κουνουπίδι βλάστησης » ή «ιταλικό σπαράγγι».
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτό το λαχανικό, που τώρα θεωρείται δεδομένο, ήταν κάποτε η εμμονή στην αυλή του Louis XIV και σερβίρονταν σε πλούσια και κομψά πιάτα.
Σήμερα, οι συγγραφείς τροφίμων σε όλο τον κόσμο είναι πολύ ευχαριστημένοι να αναφέρουν τον ισχυρισμό του Mark Twain ότι «ένα κουνουπίδι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα λάχανο με σχολική εκπαίδευση», αλλά με κάποιο τρόπο πάντα παραμελούν να ολοκληρώσουν αυτή την άποψη με την αρχή: «Η κατάρτιση είναι όλα», που έγραψε στο Puddn 'Head Wilson).
Η λέξη “cauliflower” ("κουνουπίδι") προέρχεται από την ιταλική caoli fiori, που σημαίνει "λουλούδι λάχανο". Η τελική προέλευση του ονόματος προέρχεται από τις λατινικές λέξεις caulis (λάχανο) και flōs (λουλούδι).
Πρόκειται για ένα ετήσιο φυτό που αναπαράγεται με σπόρους.
Το φυτό φτάνει περίπου 0,5 μέτρα (1,5 πόδια) ψηλό και έχει μεγάλα στρογγυλεμένα φύλλα που μοιάζουν με κολλάρα.
Όπως είναι επιθυμητό για τα τρόφιμα, το τερματικό σύμπλεγμα σχηματίζει μια σταθερή, χυμώδη "μπάλα", ή απλά το κεφάλι , που είναι μια ανώριμη ταξιανθία (σύμπλεγμα λουλουδιών). Τα ευρεία φύλλα εκτείνονται πολύ πάνω από το κεφάλι και συχνά συνδέονται μεταξύ τους πριν τη συγκομιδή για να σκιάσουν την ταξιανθία και να αποφευχθούν οι αποχρωματισμοί.
Τα φυτά παράγουν σταυροειδή άνθη και φέρουν σπόρους σε ξηρές κάψουλες γνωστές ως σιλικαρίες.
Εμπορικά, το λευκό κουνουπίδι είναι το πιο κοινό, αν και υπάρχουν πορτοκαλί, μοβ, πράσινες και καφέ ποικιλίες.
Το κουνουπίδι είναι πολύ θρεπτικό και μπορεί να καταναλωθεί βρασμένο, τηγανισμένο, ψημένο, ατμισμένο, γεμισμένο ή ωμό.
Υπάρχουν 25 θερμίδες σε 100 γραμμάρια (3,5 ουγγιές) του κουνουπιδιού .
Το κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, φολικού οξέος, παντοθενικού οξέος και βιταμίνης Β6. Είναι μια πολύ καλή πηγή χολίνης, διαιτητικών ινών, ω-3 λιπαρών οξέων, μαγγανίου, φωσφόρου και βιοτίνης.
Τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει τοκουνουπίδι περιλαμβάνουν:
Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών και εγκεφαλικών διαταραχών, ανακούφιση από τη δυσπεψία, βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος, την αυξημένη απορρόφηση σιδήρου και συμβάλει στην απώλεια βάρους. Αυτή η σούπερ τροφή συμβάλλει επίσης στην τόνωση της υγείας των ματιών, στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας, στην πρόληψη του διαβήτη, της κολίτιδας, της αναπνευστικής παμφιλωμάτωσης, της υπέρτασης και των βλαβερών επιπτώσεων της υπεριώδους ακτινοβολίας. Είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτική δύναμη που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά στη διατήρηση της οστικής και κυτταρικής υγείας, την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και τα βέλτιστα επίπεδα χοληστερόλης.
Το πράσινο κουνουπίδι είναι διαθέσιμο στο κανονικό σχήμα της μπάλας αλλά και με μια φαινομενικά σπειροειδή ταξιανθία που ονομάζεται μπρόκολο Romanesco.
Το κουνουπίδι έχει παρατηρηθεί από τους μαθηματικούς για τη διάκριτη φράκταλ διάστασή του, ( φρακταλ ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, κι έτσι συχνά αναφέρεται σαν "απείρως περίπλοκο") ,που προβλέπεται να είναι περίπου 2,8. Μία από τις φράκταλ ιδιότητες του κουνουπιδιού είναι ότι κάθε κλαδί, ή "δομοστοιχείο", είναι παρόμοιο με ολόκληρο το κουνουπίδι. Μια άλλη ποιότητα, που υπάρχει και σε άλλα είδη φυτών, είναι ότι η γωνία μεταξύ των "δομοστοιχείων", καθώς γίνονται πιο απομακρυσμένες από το κέντρο, είναι 360 μοίρες διαιρούμενη με τη χρυσή αναλογία. ( Ακολουθία Fibonacci και οι χρυσοί αριθμοί όπου φ=1,618..... )
Είναι ένα δημοφιλές λαχανικό στην Πολωνία όπου τρώγεται σαν σούπα με κρέμα ή τηγανητό με ψίχουλα ψωμιού.
Οι ζύμες με βάση τα κουνουπίδια, για την παρασκευή πίτσας, έχουν τυπωθεί σε 3D.
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-cauliflower/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου