Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ



ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ 

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ


μαύρο ppeper
Το μαύρο πιπέρι ( Piper nigrum ),  ή απλά πιπέρι, είναι ένα αναρριχητικό ανθοφόρο φυτό που ανήκει στην οικογένεια Piperaceae, και καλλιεργείται για τους καρπούς του, οι οποίοι συνήθως αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό και καρύκευμα.
Είναι το πιο εμπορεύσιμο μπαχαρικό του κόσμου και είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά που προστίθενται στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο.
Το μαύρο πιπέρι περιγράφεται συχνά ως "βασιλιάς των μπαχαρικών", και μοιράζεται μια θέση στα περισσότερα τραπέζια μαζί με το αλάτι.
Στους πρώτους ιστορικούς χρόνους το πιπέρι καλλιεργήθηκε ευρέως στις τροπικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου θεωρήθηκε ιδιαίτερα ως καρύκευμα.
Το πιπέρι έγινε ένα σημαντικό είδος των χερσαίων συναλλαγών μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης και συχνά χρησίμευσε ως μέσο ανταλλαγή.. Τέλη επιβλήθηκαν στο πιπέρι στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.
black-ppeper-2
Τον Μεσαίωνα οι Βενετοί και οι Γενοβέζοι έγιναν οι κύριοι διανομείς στην Ευρώπη και το εικονικό μονοπώλιο τους στο εμπόριο βοήθησε στην αναζήτηση μιας ανατολικής θαλάσσιας οδού.
Πιπέρι καλλιεργείται τώρα στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ και την Καμπότζη καθώς και τη δυτική ακτή της Ινδίας, γνωστή ως Malabar, από και όπου προέρχεται.
Το φυτό πιπέρι είναι ένα πολυετές ξυλώδες αναρριχητικό φυτό που αναπτύσσεται σε ύψος έως και 4 μέτρα (13 πόδια) με στήριξη δέντρων, στύλων ή πέργκολες. Πρόκειται για μια απλωμένη άμπελο, με απλωτό ρίζωμα, όπου τα διακλαδωμένα  στελέχη αγγίζουν το έδαφος.
μαύρο φυτό
Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα , ολόκληρα, 5 έως 10 cm (2.0 έως 3.9 in) μακρύ και 3 έως 6 cm (1.2 έως 2.4 in) σε όλη.
Τα λουλούδια είναι μικρά, που παράγονται σε κρεμαστές άκρες 4 έως 8 εκατοστών (1.6 έως 3.1 ίντσες) κατά μήκος των κόμβων των φύλλων και φτάνουν σε μήκος 7 έως 15 εκατοστά (2,8 έως 5,9 ίντσες) καθώς ωριμάζει ο καρπός.
Ο καρπός, που ονομάζεται πιπέρι, είναι drupes (  σαρκώδη φρούτα με λεπτό δέρμα και κεντρικό σκληρό πυρήνα που περιέχει τον σπόρο, ) με διάμετρο περίπου 5 mm (0,2 ιντσών). Γίνονται κιτρινωπά και  κόκκινα στην ωρίμανση και φέρουν έναν μόνο σπόρο. Η οσμή τους είναι διεισδυτική και αρωματική. η γεύση είναι καυτή , το δάγκωμα και πολύ πικάντικο.
Τα φρούτα συλλέγονται και  βυθίζονται σε βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά, γεγονός που τα αναγκάζει να μετατραπούν σε σκούρα καφέ ή μαύρα σε μια ώρα. Τότε απλώνονται για να στεγνώσουν στον ήλιο για τρεις ή τέσσερις ημέρες. Όλος ο πιπερόκοκκος στο έδαφος, δίνει το μαύρο πιπέρι.
Το μαύρο πιπέρι έχει ένα έντονο, πικάντικο άρωμα και γεύση . Μια πρέζα μαύρου πιπεριπυβ προστίθεται σχεδόν σε κάθε τύπο συνταγής που μπορείτε να φανταστείτε.
Το  μαύρο πιπέρι είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου και βιταμίνης Κ, μια πολύ καλή πηγή χαλκού και διαιτητικών ινών και μια καλή πηγή σιδήρου, χρωμίου και ασβεστίου.
black-ppeper-3
Το μαύρο πιπέρι βοηθά στη βελτίωση της ικανότητας του στομάχου να αφομοιώσει τα τρόφιμα και  προάγει την εντερική υγεία. Επειδή το μαύρο πιπέρι είναι ένα είδος που διαλύει τα αέρια του στομάχου και αποθαρρύνει το σχηματισμό του εντερικού αερίου και ως συμπλήρωμα, το εξωτερικό στρώμα του πιπεριού βοηθά στη διάσπαση των λιπωδών κυττάρων.
Το Βιετνάμ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πιπεριού στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πιπεριού.
Η λέξη " πιπέρι" προέρχεται από τη Σανσκριτική λέξη pippali, που σημαίνει μούρο.
black-ppeper-4
Τον 16ο αιώνα, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το πιπέρι σε αντίθεση με  το άσχετο τσίλι πιπεριάς του Νέου Κόσμου. Οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν επίσης τη λέξη πιπέρι με την εικονική έννοια  "πνεύμα" ή "ενέργεια" τουλάχιστον μέχρι την δεκαετία του 1840. Στις αρχές του 20ου αιώνα, αυτό συντομεύτηκε σε "pep" .
Το πιπέρι περιέχει ένα αλκαλοειδές πυριδίνης που ονομάζεται πιπερίνη . Η πιπεριίνη δρα ως ερεθιστική όταν εισχωρήσει στη μύτη. Διεγείρει (ή ερεθίζει) τις νευρικές απολήξεις μέσα στην βλεννογόνο μεμβράνη. Αυτή η διέγερση θα σας κάνει να φτερνίζεστε
Το πιπέρι χάνει τη γεύση και το άρωμα μέσω της εξάτμισης, οπότε η αεροστεγής αποθήκευση βοηθά στη διατήρηση της μαγείας του περισσότερο. Το πιπέρι μπορεί επίσης να χάσει τη γεύση όταν εκτίθεται στο φως, το οποίο μπορεί να μετατρέψει την πιπερίνη σε σχεδόν άγευστη ισοχικίνη.
http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-black-pepper/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος: Συνελήφθη άνδρας ως μέλος εγκληματικής ομάδας που διέπραττε απάτες

Βόλος: Συνελήφθη άνδρας ως μέλος εγκληματικής ομάδας που διέπραττε απάτες Συνελήφθη χθες (29-01-2025) το απόγευμα στον  Βόλο , στα όρια του ...