Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Ποια είναι τα 6 (έξι) «θανάσιμα αμαρτήματα» για την ανθρώπινη υγεία


Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018


Ποια είναι τα 6 (έξι) «θανάσιμα αμαρτήματα» 

για την ανθρώπινη υγεία

Ποια είναι τα έξι «θανάσιμα αμαρτήματα» για την ανθρώπινη υγεία
Τη λίστα με τα έξι «αμαρτήματα» τα οποία σχετίζονται με τον πρόωρο θάνατο.
Σύμφωνα με τους ειδικού, οι άνθρωποι και τις έξι αυτές συνήθειες είναι πέντε φορές πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα μέσα σε διάστημα έξι ετών σε σχέση με όσους ακολουθούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Ποιες είναι αυτές οι συνήθειες; Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η αποφυγή άσκησης, το κάπνισμα, το καθισιό για πάνω από επτά ώρες και ο ύπνος για πάνω από εννέα ώρες.
Παλαιότερες αντίστοιχες λίστες δεν περιελάμβαναν την καθιστική ζωή και τον υπερβολικό ύπνο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι σε «κακές συνήθειες» οφείλεται το 1/3 των θανάτων παγκοσμίως.
Ποια είναι τα έξι «θανάσιμα αμαρτήματα» για την ανθρώπινη υγεία
Η λίστα
-Η υπερκατανάλωση αλκοόλ
-Η κακή διατροφή
-Η αποφυγή άσκησης
-Το κάπνισμα
-Το καθισιό για πάνω από επτά ώρες
-Ο ύπνος για πάνω από εννέα ώρες

Υπερκατανάλωση αλκοόλ- βλαπτικές επιδράσεις

Η ονομασία αλκοόλ προέρχεται από την αραβική λέξη «al kohl». Το αλκοόλ που περιέχεται στα διάφορα ποτά είναι η χημική ένωση που ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη. Η αιθανόλη μεταβολίζεται κατά 90-98% στο ήπαρ και το υπόλοιπο 2-10% απεκκρίνεται αυτούσιο από τους πνεύμονες, νεφρούς και δέρμα. Προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό και συγκεκριμένα κάθε γραμμάριο αιθανόλης αποδίδει 7 θερμίδες (kcal), περισσότερες από εκείνες των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών (4 θερμίδες ανά γραμμάριο), και δεν περιέχει κανένα θρεπτικό συστατικό.
Οι βλαπτικές επιδράσεις του αλκοόλ
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ. 2005) η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να χαρακτηριστεί ως:
Επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ: Ως επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ έχει οριστεί το επίπεδο ή ο τρόπος κατανάλωσης που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε βλάβη εάν οι συνήθειες κατανάλωσης επιμείνουν. Δεν υπάρχει καθορισμένη συμφωνία για το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ. Ο ορισμός του Π.Ο.Υ. την περιγράφει ως τη μέση ημερήσια κατανάλωση 20 – 40gr αλκοόλης για τις γυναίκες και 40 – 60gr για τους άνδρες.
Επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ: Ως επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η μορφή κατανάλωσης που σχετίζεται με πρόκληση βλάβης στην υγεία, είτε οργανική (όπως κίρρωση του ήπατος) είτε ψυχική (όπως η δευτερογενής κατάθλιψη που ακολουθεί τη χρήση αλκοόλ). Βασιζόμενος σε επιδημιολογικά στοιχεία που συσχετίζουν την κατανάλωση αλκοόλ με τη βλάβη, ο Π.Ο.Υ. υιοθέτησε ως ορισμό για την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ τη μέση κατανάλωση άνω των 40gr αλκοόλης ημερησίως στις γυναίκες και άνω των 60gr για τους άνδρες.
Bαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ «BINGE DRINKING»: Ο όρος αυτός εμπεριέχει εκτός από τη βαριά κατανάλωση την έννοια του σε μία μόνη περίσταση ή «συνεδρία χρήσης» ή στην καθομιλουμένη στην «καθισιά». Η χρήση οδηγεί σε τοξίκωση. Ένας άλλος ορισμός θα μπορούσε να είναι η κατανάλωση σε μία μόνο περίσταση το λιγότερο 60gr αλκοόλης.

Κακή διατροφή- Επιπτώσεις στην Υγεία

Κόπωση: Αν νιώθετε μόνιμη κούραση και έλλειψη ενέργειας, μπορεί να σας λείπει σίδηρος. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, δεν έχετε δηλαδή αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα σας. Η κούραση μπορεί να είναι επίσης σημάδι ότι δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη
Εύθραυστα και ξηρά μαλλιά: Η αναιμία, η απουσία πρωτεϊνών και η ελλιπής πρόσληψη βιταμινών είναι η αιτία. Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά, στέλνει αυτά που έχει στα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά σας παίρνουν λιγότερα συστατικά. Η κακή διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα σας, προκαλώντας ξηρότητα και χλωμάδα.
Αλλαγές στα νύχια: Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στα νύχια σας. Είναι πιθανό να γίνουν λεπτά ή εύθραυστα, καθώς και να πάρουν κοίλο σχήμα σαν κουτάλι. Αυτό είναι σημάδι ανεπάρκειας σιδήρου. Τα προβλήματα στα νύχια μπορεί επίσης να προκληθούν από χαμηλά επίπεδα πρωτεϊνών, ασβεστίου ή βιταμινών Α, Β6, C και D.
Προβλήματα στα δόντια: Το στόμα σας είναι ένα από τα πρώτα σημεία που μπορεί να εμφανιστούν τα σημάδια κακής διατροφής. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, ουλίτιδα, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια δοντιών. Εάν έχετε τεχνητές οδοντοστοιχίες, σας λείπουν δόντια ή τα δόντια σας είναι χαλαρά, μπορεί οι διατροφικές σας συνήθειες να αλλάξουν. Αυτό είναι «δίκοπο μαχαίρι», καθώς αν πονάτε λόγω οδοντικών προβλημάτων, είναι πιο δύσκολο να τρώτε υγιεινές τροφές, και αυτό κάνει πιο δύσκολο να κρατάτε τα δόντια σας υγιή.
Διάρροια: Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Η απουσία ψευδαργύρου έχει ως συνέπεια το πεπτικό σας να μην μπορεί να συγκρατήσει νερό και τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες. Το αντίθετο, δηλαδή δυσκοιλιότητα, μπορεί να συμβεί όταν δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Κακή διάθεση και προβλήματα ψυχικής υγείας: Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει κακή διάθεση, απουσία ενδιαφέροντος για πράγματα που απολαμβάνατε, σύγχυση και απώλεια μνήμης. Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη μπορεί να είναι ευερέθιστα και ανήσυχα και να έχουν προβλήματα προσοχής και μάθησης.
Μώλωπες και αργή επούλωση: Αν παρατηρείτε μώλωπες χωρίς προφανή λόγο (πτώση ή πρόσκρουση σε κάτι), ελέγξτε τη διατροφή σας. Μπορεί να σας λείπουν πρωτεΐνες, βιταμίνη C ή βιταμίνη Κ, στοιχεία απαραίτητα για την επούλωση των τραυμάτων. Η βιταμίνη C βοηθά στην ανάπλαση του ιστού και η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος.
Αργή ανοσοαπόκριση: Χωρίς τη σωστή διατροφή, το σώμα σας δεν έχει αρκετά λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως οι λοιμώξεις ή ο καρκίνος. Μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η πρωτεΐνη και ο ψευδάργυρος, καθώς και οι βιταμίνες Α, C και Ε.
Κόπωση: Αν νιώθετε μόνιμη κούραση και έλλειψη ενέργειας, μπορεί να σας λείπει σίδηρος. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, δεν έχετε δηλαδή αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα σας. Η κούραση μπορεί να είναι επίσης σημάδι ότι δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη.

Κάπνισμα και Επιπτώσεις στην Υγεία

Το κάπνισμα έχει 50 τρόπους να σου καταστρέψει τη ζωή μέσω μιας ασθένειας και περισσότερους από 20 τρόπους για να σε οδηγήσει στο θάνατο.
Πολλές ιατρικές καταστάσεις συνδεόμενες με το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα υγείας. Αυξημένος κίνδυνος για τους καπνιστές, ασθένεια ούλων, μυϊκές βλάβες, κυνάγχη, πόνος λαιμού, πόνος στην πλάτη, νύστα – υπνηλία (ανώμαλη κίνηση ματιών), Buerger’s ασθένειες (βαριά ασθένεια του κυκλοφορικού), οφθαλμικές, μυκητομολύνσεις, καταρράκτης, οστεοπόρωση, πολύποδας παχέος εντέρου, οστεοαρθρίτιδα, Crohn’s Χρόνιες παθήσεις, ανικανότητα στύσης, κατάθλιψη, PVD, διαβήτης, πνευμονία, απώλεια ακοής, ψωρίαση, γρίπη, ρυτίδωση δέρματος, ανικανότητα, στομαχικό έλκος, οπτική νευροπάθεια, ρευματοειδής αρθρίτιδα, τραυματισμοί συνδέσμων, πληγές στους τένοντες, εκφυλισμός κηλίδας, αμβλυωπία καπνού (απώλεια όρασης), φυματίωση, απώλεια δοντιών.
Λειτουργίες που υποβαθμίζονται στους καπνιστές. Εκσπερμάτωση (απώλεια όγκου), μείωση ποσότητας σπέρματος, γονιμότητα, μείωση κινητικότητας σπέρματος, ανοσοποιητικό σύστημα, μικρότερη ικανότητα σπέρματος να εισχωρήσει στο ωάριο, εμμηνόπαυση (πρόωρη έναρξη), αυξάνουν οι σπερματικές ανωμαλίες.
Σοβαρότερα συμπτώματα: άσθμα, σοβαρές ασθένειες, χρόνια ρινίτιδα (φλεγμονή της μύτης) MS, διαβήτης αμφιβληστροειδούς χιτώνα (μάτια), οπτική νευρίτιδα.
Εκδήλωση ασθενειών σε βαρύτερη μορφή στους καπνιστές. Κοινό κρυολόγημα, πνευμονία, νόσος του Crohn, φυματίωση, γρίπη.
Θνησιμότητα. Ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές θα πεθάνει πρόωρα εξ αιτίας του καπνίσματος και οι μισοί από αυτούς σε μέση ηλικία. Οι περισσότεροι πεθαίνουν από μία εκ των τριών ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (βρογχίτιδα και εμφύσημα) και οι χρόνιες καρδιακές παθήσεις.
Σεξουαλική ζωή και Αναπαραγωγή. To κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, την υγεία των εγκύων, την υγεία των εμβρύων, των νεογνών και των μικρών παιδιών. Εκτιμάται ότι η γονιμότητα των γυναικών που καπνίζουν μπορεί να μειωθεί κατά 28% σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανικανότητας των ανδρών κατά 50%. Το κάπνισμα σε συνδυασμό με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει στο 10πλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Επίδραση του καπνίσματος στην εμφάνιση. Το κάπνισμα προσβάλλει σοβαρά όχι μόνο τα εσωτερικά όργανα αλλά και την εμφάνιση (παρουσιαστικό) του καπνιστού αλλοιώνοντας το δέρμα, το ατομικό βάρος και τη μορφή.
Κάπνισμα και δέρμα. Το κάπνισμα επιδρά στο δέρμα με δύο τρόπους: Το περιβάλλον με καπνό τσιγάρου έχει ξηραντική επίδραση επί της επιδερμίδας. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα, περιορίζοντας το οξυγόνο με αποτέλεσμα να του στερεί τις ουσιαστικές θρεπτικές ουσίες. Επίσης επηρεάζει το δέρμα δημιουργώντας ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και κιτρινίλα στα δάχτυλα, νύχια και δόντια.
Κάπνισμα και σωματικό βάρος. Όταν κάποιος διακόψει το κάπνισμα αυξάνει το βάρος του κατά 2 με 3 κιλά. Η ακριβής αιτία του φαινομένου αυτού είναι άγνωστη, αλλά μπορεί εν μέρει να συνδεθεί με το ότι το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό. Άλλωστε, η νικοτίνη δρα ως κατασταλτικό της όρεξης. Οι καπνιστές φαίνεται να συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες λίπους στο σώμα τους, οδηγούμενοι σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοαγγειακά νοσήματα, υψηλή πίεση, προβλήματα χοληδόχου κύστης και καρκίνο της μήτρας.

Το καθισιό για πάνω από επτά ώρες – Καθιστική ζωή, πόσο μας βλάπτει

Κι όμως, η καρέκλα, η ανακάλυψη που συνοδεύει τον πολιτισμό μας, γίνεται νούμερο 1 εχθρός της υγείας μας. Η κουλτούρα του Δυτικού Κόσμου «επιβάλλει» πλέον να περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας καθιστοί μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, σε μια τηλεόραση, στο αυτοκίνητο ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το ανθρώπινο σώμα όμως είναι σχεδιασμένο για να περπατάει, να τρέχει, να κινείται. Το κάθισμα το περιορίζει, το καταπονεί.
Λέμε να κάτσουμε για να ξεκουραστούμε, αλλά η πολύωρη καθιστική στάση καταπονεί το μυοσκελετικό μας σύστημα. Κουράζει τους μυς που κρατούν τη σπονδυλική στήλη, προκαλεί πονοκεφάλους, αυχενικά σύνδρομα, πόνους και ακαμψία στη ράχη, συγκέντρωση τοξινών στο ανθρώπινο σώμα. Πρόσφατα, μάλιστα, έρευνες έδειξαν ότι η ζημιά που μας κάνει δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Συνδέεται και με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκίνο, ακόμα και με πρόωρο θάνατο.

Αποφυγή άσκησης- έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Στις ημέρες μας η παχυσαρκία είναι πολύ διαδεδομένη και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Οι λόγοι είναι λίγο πολύ γνωστοί, η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
H σωματική δραστηριότητα αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα για τον άνθρωπο κι έναν φθηνό τρόπο για να καταπολεμήσει πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες μέσω της πρόληψης.
«Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και την κακή συνήθεια του καπνίσματος αποτελούν τις κύριες αιτίες πρώιμου θανάτου στο σύγχρονο άνθρωπο.
Η εντατική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, σε μια υγιή γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας, κατά 30%, σύμφωνα με νέα έρευνα. Έρευνα σε περισσότερες από 30.000 γυναίκες που βρίσκονταν σε εμμηνόπαυση έδειξε ότι η έντονη δραστηριότητα, από το νοικοκυριό μέχρι το τρέξιμο, προστατεύει από τον καρκίνο στο μαστό ακόμα και τις γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο πολύς ύπνος κάνει κακό

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο αλλά είναι πιθανό κάποιος να να το παρακάνει με τον ύπνο. Οι ενδεδειγμένες ώρες για έναν ενήλικο προκειμένου να λειτουργεί σωστά είναι από 7 εως 9 ώρες. Τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος κοιμάται πολύ παραπάνω από αυτές τις ώρες και μάλιστα σε συνεχόμενη βάση;
Αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
Έρευνα που έγινε το 2014 σε δίδυμους, έδειξε ότι οι πολλές ώρες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει το άτομο κατάθλιψη. Οι συμμετέχοντες της έρευνας που απολάμβαναν 7-9 ώρες κάθε βράδυ ήταν είχαν 27% πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με εκείνους που κοιμούνταν περισσότερες από 9 ώρες που το ποσοστό ήταν στα 49%.
Μπορεί να εξασθενήσει τον εγκέφαλο
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2012 ανάμεσα σε μεγάλες σε ηλικία γυναίκες, ο πολύ ύπνος (ή και ο πολύ λίγος) μειώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα και κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες ή παραπάνω από 9 ώρες, κάθε βράδυ για 6 χρόνια, βιώσαν αλλαγές στον εγκέφαλό τους, αντίστοιχες με αυτές που θα βίωναν μετά από 2 χρόνια γήρανσης.
Δυσχεραίνει την αναπαραγωγική διαδικασία
Ερευνητική ομάδα στην Κορέα το 2013, ανέλυσε τις συνήθειες ύπνου 650 γυναικών που βρίσκονταν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης ήταν υψηλότερα στις γυναίκες που κοιμούνταν 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ και χαμηλότερα σε εκείνες που κοιμούνταν 9-11 ώρες.
Αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Κεμπέκ, όσοι κοιμούνται πάνω από 8 ώρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν Διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους κοιμούνται 7-8 ώρες, ακόμα κι αν το βάρος τους ήταν ελεγχόμενο.
Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους
Στην ίδια έρευνα, βρέθηκε ότι όσοι σε περίοδο 6 ετών κοιμούνταν πολλές ώρες κάθε βράδυ ήταν πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους. Συγκεκριμένα, όσοι κοιμούνταν 9-10 ώρες κάθε βράδυ είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν 5 κιλά, μέσα σε αυτό το διάστημα.
Μπορεί να βλάψει την καρδιά
Σε έρευνα που παρουσιάστηκε το 2012 σε συνέδριο καρδιολογίας, ο ύπνος πάνω από 8 ώρες κάθε βράδυ έχει συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο παρουσίασης καρδιακών παθήσεων.
Μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο
Το 2010 έγινε επανεξέταση 16 διαφορετικών ερευνών και τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, κάθε αιτίας, τόσο σε όσους κοιμούνται λίγο, όσο και εκείνους που κοιμούνται πολύ.
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ
http://diasostesrodou.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σημαίνει Μισιρλού; Όλοι ξέρουν το τραγούδι, λίγοι ξέρουν τι σημαίνει

Τι σημαίνει Μισιρλού;  Όλοι ξέρουν το τραγούδι, λίγοι ξέρουν τι σημαίνει Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιαν 2025 - 10:55 Ένα τραγούδι που έγινε παγκόσ...